Sirozun geri dönüşü yok

Sirozun geri dönüşü yok
Vücudun bir nevi kimya fabrikası olan karaciğer, şeker yağ ve proteinlerin birbirine dönüşmesi, kan şekerinin düzenlenmesi gibi önemli işlevlerde bulunur. Başta yoğun alkol kullanımı olmak üzere hepatit türü bazı rahatsızlıklar karaciğer yapısını düzensizleştirmektedir. Böylece hücreler hasara uğrar. Hücrelerin yok olmaya başlamasıyla karaciğer küçülmeye başlar ve görevini yerine getiremez. Bu sebeple iyileşmesi imkansız olan siroz hastalığı kendini belli eder. Yok olmaya başlayan karaciğer hücrelerinin yerine yenileri gelecektir fakat dağınık bir yeniden oluşum meydana gelir. Aşırı miktarda ve dağınık olan bu hücre yenilenmesi karaciğerin tümüne yayılır.Siroz Hastalığı Nasıl Ortaya Çıkar?Siroz batılı ülkelerde ölüm nedeni olarak ilk 10?ın içerisindedir. Nedeni büyük oranda alkol tüketimidir. Alkol nedeniyle meydana gelen sirozun tedavisi yoktur. Kişi günde 60 gramdan fazla alkol tüketiyorsa siroz olma olasılığı yüksektir. Kadınlarda ise bu miktar 20 gr civarındadır. Bir diğer nedeni de hepatit B, C, D hastalıklarıdır. Bu mikroorganizmalar karaciğer bölgesinde iltihaplanmalara neden olur. Özellikle hepatit B kronik yönü olan bir hastalıktır. Karaciğerde oluşan bu iltihaplanma kalıcı olur. Karaciğer bölgesinde demirin aşırı miktarda birikmesi, kronik kalp yetmezliği, safra kesesi hastalıkları sirozun diğer nedenleri arasındadır.
siroz hastalığı

Sirozun Belirtileri Nelerdir?Hastalık başlangıç ve ileri seviye olmak üzere ikiye ayrılabilir. Hastalık ilk olarak kendini iştahsızlık, çabuk yorulma, kaşıntı, bulantı, sarılık, bacak ve karında şişlik, kabızlık, aşırı gaz birikmesi ve erkeklerde göğüs büyümesi olarak kendini belli eder. Bu belirtiler başka hastalıklara da işaret edebileceğinden muayene ile anlaşılacaktır. Hastalığın daha ileri seviyelerinde belirtiler daha kesindir. Gözle görülür bir kilo kaybı kendini gösterir. Bacaklar zayıflar. Hasta yemek yemek istemez. Dokularda su tutulamaz. Yemek borusunda patlama meydana gelebilir ki bu da iç kanamaya sebep olabilir. Karaciğer zehirli maddeleri süzmektedir. Ancak siroz sonucu bu görevini yerine getiremez hale gelir. Beyin hücrelerinde meydana gelen hasar sonucu kişi aptallaşır. Cinsel istek azalmakta hatta ileri evrede iktidarsızlık meydana gelmektedir. Geceleri idrara kalkma fazlalaşır, aç karna kusma isteği görülür. Hastanın yanakları kızarmaya başlamıştır ve görünümü gittikçe değişmeye başlar. Hormonal bir dengesizlik olduğundan vücuttaki kıllar dökülmeye başlar.
siroz tedavisi

Siroz Teşhis ve TedavisiAlkole bağlı sirozun tedavisi olmamaktadır. Yine de erken teşhis ile hastalığı azaltıcı tedaviler uygulanabilmektedir. Eğer hepatit sonucu siroz meydana gelmişse interferon tedavisi uygulanarak virüslerin çoğalması engellenebilir. Bunların dışında rahatsızlığı kontrol alma adına bazı tedbirler alınması gerekir. Bunlar; Alkolü bırakmak, sirozlu hastaların tansiyonu yüksek olacağından önlem amaçlı tansiyon ilaçları, vücuttaki eksiklikler için destekleyici vitaminler, idrar söktürücü ilaçlar vasıtasıyla biriken su miktarı azaltılmalı, aşırı yağlı yemeklerden kaçınmalı ve doktorun tavsiye etmediği ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır.Özel Meltem Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü (Dahiliye) uzman doktorları erken teşhis ile hastanın karaciğer rahatsızlıklarını teşhis etmekte ve ona göre tedavi yöntemlerini uygulamaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:26/04/2025
Yayınlama Tarihi:19/11/2013
Okunma Sayısı:18492
Soru sor