Canlıların hayatını devam ettirebilmeleri için hayati bir öneme sahip olan su ayrıca canlının tüm biyolojik faaliyetlerini diri tutmaktadır. Yerkürede sadece %3’lük bir oran tatlı su kaynağıdır. Bu tatlı su kaynakları ise buzullardadır. Çözücü özelliği bulunan su mineral ve vitaminlerin vücuda taşınmasını sağlar. Yeterli miktarda su tüketilmemesinin ise vücuda pek çok zararı bulunuyor. Bunların başında böbrekler geliyor. Karaciğer, kalp gibi organlarda da yaşamı zora sokan pek çok olumsuz durumu ortaya çıkarmaktadır. Ciltte kuruluk, vücut ısısında dengesizlikler, baş ağrısı, unutkanlık ve hazımsızlık gibi sıkıntı veren durumlara yol açabilmektedir.
Suyun yerini başka içecekler tutmuyor
İnsanın hayati fonksiyonlarını yerine getirebilmesi içine yeterli derecede suyun tüketilmesi gerektiğini söyleyen Meltem Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uzm. Dr. Sinem Evsine ayrıca şunları ekliyor, “Günlük yaşamda ortala 8-9 bardak ya da 2,5 litre kadar su tüketmek vücudun su ihtiyacını karşılayabiliyor. Su tadından hoşlanmayanlar veya mide bulantısı olanlar ise kereviz, havuç gibi sebzeler ya da dilimlenmiş meyvelerle suyu tatlandırabilirler. Kahve ya da çay suyun yerini tutmaz. Aksine su atımını artırırlar. Bu sebeple normal su tüketimine önem verilmelidir.”
Böbrekler su ile beslenmeli
Bilinen bir gerçek vardır ki o da besin almadan bir insan günlerce yaşayabilirken susuz sadece birkaç gün hayatta kalmak mümkündür. Yeterli su tüketiminin olmamasının etkisi en çok böbreklerde görülüyor. Vücutta oluşan ürik asit, üre, kreatin gibi zararlı maddeler su ile seyreltilir ve böbreklerden atılır. Yeterli su miktarı mevcut değil ise idrar akımı yavaşlayacaktır. Bunun neticesinde idrar yolu iltihapları ve böbrek taşları daha ileri boyutta ise böbrek yetmezliğine varan durumlar oluşmaktadır. Afrika gibi ülkelerde temiz suya ulaşmak oldukça zordur. Bu nedenle böbrek hastalıklarının en sık görüldüğü ülkeler yine buralardır.
Kalp hastalıklarının çaresi “Su”dan geçer
Kal rahatsızlıklarının ve özellikle kalp krizlerinin su tüketimi ile bir bağının olduğunu belirten Dr. Sinem Evsine şu sözlere yer verdi, “Yapılan araştırmalar bizlere göstermektedir ki günlük su tüketimini düzenli ve sağlıklı bir şekilde yapan biri ile yapmayan arasında bariz farklar ortaya çıkmaktadır. Susuz kalanda kan yoğunlaşır ve pıhtılaşma eğilimi artar. Bu da çarpıntı, tansiyon dengesizliği, kalp yetersizliği ve ritim bozukluklarını ortaya çıkarmaktadır. Kalp bu bağlamda fonksiyonlarını yerine getirmediği için vücudun diğer organlarında problemler yaşanmaktadır. Özellikle karaciğer ve akciğerde olumsuz etkileri kesindir.”
Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için su içmeyi ihmal etmeyin
Gündelik hijyen ihtiyacı için de suyun ayrı bir yeri vardır. Vücut ve besinlerin hijyeni göz önüne alındığında ve ayrıca beslenme için tüketilen su da göz katıldığında bir insanın günde ortalama 20 litre temiz su içmesi gerekir. Su ve sabun ile temizlemek bile pek çok bulaşıcı hastalığın önüne geçmek için önemlidir. Bazı ülkelerde temiz su kaynaklarına erişim mümkün olmuyor. Bu gibi ülkelerde ishal, tifo gibi hastalıklar ölümü getiriyor. Grip gibi bulaşıcı hastalıklara karşı direncin korunması açısından da su tüketiminin faydaları öne çıkıyor.
Cilt için de faydalı
İnsan derisinin de suya ihtiyacı vardır. Dolaşım sisteminde deriye yeterli su gelmediği takdirde ve yeteri miktarda su tüketilmediğinde hücre içi su azalma gösterir. Bu da derinin onarım hızını yavaşlatmaktadır. Nemli, yumuşak ve sağlıklı ayrıca yaşlanmanın hızlı görülmediği bir cilt için su tüketimine önem vermek gerekiyor.
Metabolizmayı hızlandırıyor
Düzenli su tüketiminin metabolizmayı hızlandırdığına dikkat çeken Meltem Dr. Evsine, “Kalorisi “0” olan suyun düzenli tüketimi yemek yemeyi de birlikte getirmektedir. Sabah kalkıldığında ve gece yatmadan önce su içmek tokluk hissi açısından da önemli. Bu da dolaylı olarak kilo vermeye yardımcıdır demek oluyor. Bunlarla beraber mide ve tükürük salgılında bulunan su tüketilen besinlerin sindirilmesi için yardımcıdır.” dedi.
Yeterli su tüketilmez ise ortaya çıkabilecek sağlık sorunları
Günlük düzenli su tüketilmemesi halinde başka olumsuz sonuçların da ortaya çıkabileceğini belirten Dr. Evsine, bunlar arasında baş ağrısı, unutkanlık, konsantre bozukluğu, saç dökülmesi ve kepeklenme, kabızlık ve kas krampları gibi sağlık sorunları olduğuna dikkat çekiyor.