Diğer adı ürtiker olan kurdeşen hastalığı alerjik deri döküntüsü olarak bilinir. Özellikle yaşı küçük çocuklarda belirgin olarak kendini göstermektedir. Hastalığın en büyük belirtisi kırmızı lekelerdir. Tatlı kaşıntılarla insanı rahatsız eder. Kronik ve akut olmak üzere iki türü mevcuttur. Kısa süreli alerjik durum akut, uzun süreli alerji ise kroniktir. Akut ürtikerin belirli nedenleri olmaktadır. Evcil hayvanlar, ilaçlar, arı sokması, deniz mahsülleri gibi etkenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Bazı insanlar ilaç veya aşıya karşı tepki gösterebilirler. Kronik ürtiker ise derinin güneş ışığına aşırı bir şekilde maruz kalması ve alerjik hastalıklar ile kendini belli eder.
Kurdeşen Hastalığı Belirtileri
Bu hastalığın deri üzerinde herhangi bir bölgede oluşması muhtemeldir. Kırmızı pullar şeklinde vücutta izler belirmektedir. Bu şekilde de yayılım özelliği gösterir. Yüksek ısıya maruz kalındığında kaşıntı ve yayılma özelliği çok daha fazla olmaktadır. Bazılarının üzeri kepeğimsi şekildedir ve pul pul dökülme gösterir. Kaçıntı bilhassa gece yarıları ve sıcak alanlarda ortaya çıkar ve kişiyi oldukça rahatsız edecek şekilde yoğundur. Yayılma hızları oldukça hızlıdır. Kaşıntı ile birlikte yayılım gösterirler.
Kurdeşen Hastalığı Tedavisi
Doktor yapacağı muayene ile krem ve ilaçlar önerecektir. İlaçlar kontrollü ve devamlı bir şekilde kullanıldığında hastada bir rahatlama olacaktır. Burada altının çizilmesi nokta şudur ki ilaçlar tamamen bittiğinde hastalık tamamen geçmiş olmaz. Yine doktor gözetiminde tedavi mutlaka devam etmelidir. İlaçlar bittiğinde sıcak alanda bulunulduğunda veya alerjik besinler tüketildiğinde bu hastalık kendini belli edecektir.
Genellikle alerjik hastalıklarda önemli nokta alerjik olan bir maddenin sürekli tüketilmemesi gerektiğidir. İnsanlar bazı durumlarda alerjiye neden olsa da boşvermişlik göstererek gıda alımına devam etmektedirler. Bu oldukça yanlıştır. Yine aynı şekilde hassas ciltlerin güneş ışığına fazla maruz kalmamaları gereklidir. Bu tip ince detaylara dikkat etmek önemlidir. Aksi halde hastalığın sürekli olarak kendini göstermesi kaçınılmazdır. Cips, çikolata ve kraker tarzı yiyecekler aşırı tüketildiği takdirde alerjiye neden olmaktadır. Bu tip abur cubur yiyecekler kesinlikle limit dahilinde tüketilmelidir.
Doktor Muayenesi Önemlidir
Hastalık kendini gösterdiğinde genel olarak ilaç önerenler olacaktır. Fakat bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanımı oldukça zararlı olacaktır. Bazı bünyelerin belirli ilaçlara karşı hassasiyetleri vardır. Bu durumda hastalıktan kurtulmak isterken daha da beter bir sonuç ile karşılaşmamız olası hale gelebilmektedir. Bu tip durumlarda mutlaka bir Cildiye (Dermatoloji) uzmanına başvurmak gereklidir. Özel Meltem Hastanesi Cildiye Bölümü (Dermatoloji) uzman doktorları bu tip alerjik deri hastalıklarına karşı her türlü tedavi yöntemini başarıyla uygulayarak hastalığın yayılmasını engellemektedirler.