Papilloma virus (HPV) diye bilinen siğil, viral kökenli bulaşıcı bir hastalıktır. Bağışıklık sisteminin yeterli çalışmaması sebebiyle oluşan siğiller önlem alınmadığı takdirde daha ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.
Siğil Nedir?
Siğiller deri bölgesinde çok sık görülen bir viral enfeksiyondur. Başka bir deyişle deride oluşan iyi huylu tümörlere de siğil diyebiliriz. Vücudun her bölgesinde çıkabilen siğiller bağışıklık sisteminin zayıfladığı ve güçsüz kaldığı durumlarda görülmektedir. Siğiller vücudun her bölgesinde çıkabilmektedir. Önlem alınmadığı durumlarda daha fazla yayılabilen ve farklı rahatsızlıklara sebep olabilmektedir.
Siğil Nasıl Oluşur Ve Nasıl Bulaşır?
Siğiller HPV virüslerinin neden olduğu cilt hastalığıdır. Cildimizin üzerinde çoğalırlar ve derinin düzgün işleyen yapısını bozarak tomurcuk şeklindeki siğilleri meydana getirirler. Siğiller aşırı derecede bulaşıcı bir yapıya sahiptir. İlişki yoluyla bulaşması kaçınılamaz sebeplerin başında gelmektedir. Bu sebeple genital siğiller son zamanlarda çok görülmektedir. Ayrıca müşterek uygulanan eşyalar da siğillerin bulaşmasında etkili rol oynar. Siğil virüsleri derinin en savunmasız yerlerinde ürerler. El sıkışma, öpüşme, dokunma, aynı havluyu kullanma ile de bu virüsü başkalarına aktarabilir. Çoğu süre yüz, göğüs ve boyunda kahverengi düz olarak lekeler halinde görülüp, tanınması ve hasta sebebi ile siğil olduğunun anlaşılması zor olabilmekte. Bu kahverengi, sarı lekeler çoğalarak tüm yüze, göğüse ve hatta karın bölgesine dek yayılır. Yüz ve göğüs de görülen bu tip siğillere verruca planus (düz şekilde siğil) adı verilir. Bazen uzun yıllar farkedilmeyebilirler, Bu da sayılarının çok artmasına neden olabilmektedir. Elde ve ayakta ise daha kabarmış üstü tırtıklı deri kabalaşmaları şekilde görülmekte Bu sebepten dolayı bağışıklık sisteminin kuvvetli olması Siğil tedavisinin olmazsa olmazıdır.
Siğiller Kaç Çeşittir?
Siğilleri kendi aralarında 4 gruba ayırabiliriz.
- El siğilleri: En fazla görülen siğil vakasıdır. Sayısının net bir oranı yoktur az ya da çok fazla olabilir yâda azken birden fazlalaşabilir.
- Ayak tabanı siğilleri: El siğilleri kadar olmasa da bu siğil çeşidi de çok fazla görülmektedir. Ağrı ve sızı oluşturan tek siğil çeşididir.
- Yüzde görülen siğiller: Boyun ve çene kısmında öbek biçiminde görülebilir. Özellikle çocuklarda ellerini emmeleri sebebiyle dudak bölgelerinde sıkça görülür.
- Genital Siğiller: Cinsel yollarla bulaşırlar. Ansızın ve birden grup şeklinde öbek olurlar. Genital bölgenin nemli olması da siğillerin çoğalmasını sağlar.
Siğil Tedavisi
Vücutta çıkan siğillerle oynanmaması, koparılmaması ve "süre içerisinde geçer" düşüncesi ile tedavinin geciktirilmesinin siğillerin büyüme ve çoğalmalarına neden olabilir."Bilhassa Ayak tabanındaki siğiller nasır ile karıştırıla bilinir. Lakin nasır çoğalma eğiliminde değildir. Yan yana siğiller birleşerek `mozaik form` denilen geniş siğil alanları oluşturabilir ve yürümekte ağrı ve zorluklar yaratabilir. Periungual tırnak çevresi siğiller ise bilhassa ya tırnak yeme alışkanlığı olanlarda ya da manikur yaptıranlarda sıkça oluşabilmektedir. Tırnak yatağının altına yayılarak tedavileri zorlaşabilir. Genital bölgede ise bilhassa penis etrafında, labiumların çevresinde minik kabarcıklar şeklindedir. Bu tür siğiller genel olarak cinsel temas ile bulaşır. Siğil tedavisinde kullanılan krem ve jel türündeki ürünlerin genelde az sayıdaki virüslerin tedavisinde uygulanmaktadır."Elektrokoter (sıcak) ile yakma siğil için en yaygın ve güvenilir yöntemlerden biridir. Bu tedavi yöntemi lokal Anestezi ile uygulanır. Siğil tedavi edildikten sonra da hastanın iyileşmesi çok uzun sürmez ve bu süre doktor tarafından izlenir. Doğru teşhis ve doğru tedavi problemin çözülmesinde ve bulaşıcılığın engellenmesinde önemlidir.
Siğil Tedavisinde Uygulanan Koterizasyon ve Kriyoterapi Yöntemi
A. Koterizasyon
Uygulanan koterizasyon sayesinde genital siğiller, termal hasar verilerek tahrip edilip yok edilme işlemidir. Hasta jinekolojik masaya alınıp koter cihazı cilde temas edecek şekilde kalçanın hemen alt kısmına yerleştirilir. Hastada genital siğiller az ise lokal, çok ise genel anestezi uygulanmaktadır. Operasyon sırasında genital bölgede bulunan siğiller teker teker yakılmaya başlanır. Genelde çok fazla uzun sürmeyen operasyon, hastalığın boyutlarına göre değişkenlik gösterebilir. Koterizasyon uygulanan genital bölgedeki derinin ince olması sebebiyle tedaviden sonra oluşan kızarıklık iyileşene kadar bir süre ağrı yapabilmektedir. Koterizasyon sonrasında işlem yapılan bölgenin temiz ve hijyen tutulması da çabuk iyileşmesi açısından son derece önemlidir. Gerçekleşen bu operasyon sonrasında yaklaşık 1 ay kadar cinsel ilişkiye girilmemesi gerekir.
B. Kriyoterapi
Kriyoterapi ise sıvı karbondioksit ya da azot yardımı ile anormal dokuların dondurulma işlemidir. Buna da genelde halk arasında "yara dondurma" ismi verilmektedir. Koterizasyona göre bazı avantajları bulunur. Daha az ağrıya sebep olur ve daha kontrollü bir doku tahribine imkân tanır. Daha az nedbe dokusu oluşmasını sağlar. Bu nedenle servikal kanalda daralmaya yol açmaz. Tabanca halinde bir aygıt ile uygulanır. Bu tabancanın ucunun değdiği yerler donar. İşlem herhangi bir anestezi uygulanmadan yapılmaktadır. Son derece pratik ve bir kaç dakika süren kolay bir işlemdir.
İlgili Aramalar: doğal siğil tedavisi, ayak siğil tedavisi, yüzde siğil tedavisi ve siğil tedavisi nasıl olur?