Dünyada kabul gören cilt lekelerinin oluşumunu tetikleyen önemli faktörler arasında listenin ilk başında güneş lekeleri yer almaktadır. Ancak cildimizde oluşan lekelerin kaynağını sadece güneş ışınlarına bağlamak doğru değildir. Çoğu zaman bronzlaşmak maksadıyla solaryum ışığı anne adaylarının gebelik dönemleri, yine aynı şekilde hamilelik sürecinde kullanılan doğum kontrol hapları, çeşitli kazalar sonucunda oluşan yaralar ve yanık iyileşme gösterse bile belli bir dönem sonra deride lekelerin oluşmasına neden olmaktadır. Kış ayları deride oluşan lekelerin tedavisi için en iyi dönem olarak tanımlanmaktadır. Meltem Hastanesi Cildiye Bölümü'nden (Dermatoloji) Uz. Dr. Avni Bakkal cilt lekelerinin tedavisi hususunda genel bilgiler verdi.
Kış ayında Peeling yapın!
Leke oluşumunda güneş ışınları önemli bir yere sahiptir. Cildimizde leke oluşumunun olmaması için zararlı güneş ışınlarından korunması gerekmektedir. Gebelik sürecinde ve kullanılan doğum kontrol hapları; yaz aylarının gelmesiyle deniz, plaj, havuz, piknik alanları gibi sosyal aktiviteler bunu yanında ağda, depilasyon operasyonları ciltte lekelerin oluşmasına neden olmaktadır. Bu yüzden bölümün uzmanları yaz ayalarında peeling yapılmasına karşıdır.
Kış ayında tedavi sürecinde güneşten korunmak gerekiyor!
Söz konusu ciltte ve deride oluşan lekerlerin tedavisi olunca mevsimine uygun bir tedavi süreci oluşturulmalıdır. Kışın leke tedavisi sürecinde yapılması gereken ilk koşul, kuşkusuz tedavi süresince güneş ışınlarının zararlarından korunmaktır. Güneşe bağlı oluşan lekeler ya da çeşitli yaralanmalar neticesinde izi geçmeyen lekeler için farklı yöntemler ve süreçler işlenmektedir. Cilt lekelerinin oluşumu bazı hastalarda sadece belirli kremlerle tedavi edilirken, bazı hastalar için peeling ve lazer operasyonları uygun görülmektedir. Cilt lekeleri işlemleri meyve asitleri ile bir araya getirilien glikolik asit peelingler olarak karşımıza çıkmaktadır. Genellikle uygulama 2 ila 4 hafta arasında yapılmakta olup işleme alınan peelingler derinin üst tabakalarındaki lekeli bölgelerin pullanıp dökülmesine neden olmaktadır. Ciltte oluşan lekelerin tedavisi sırasında kesinlikle alanında uzman bir Cildiye ile tedavi süreci yönetilmelidir.
Cilt lekeleri psikolojinizi bozabilir!
İnsan vücudunda deriye doğal rengini sunan melanin pigmentinin artması neticesinde hastalarda kozmetik sosyal ve psikolojik sorunlara neden olmaktadır. Çeşitli nedenlerle oluşan cilt hastalıklarında; güneş ışığına, yaşa bağlı oluşan çil ve lekeler, doğuştan oluşan leke, benler ve hamilelik sürecinde oluşan lekeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Cilt problemleri doğrudan insan iletişimi ve sosyal çevre içinde çeşitli psikolojik sorunların oluşmasına neden olmaktadır.
Cilt lekelerinin tedavisi için Lazer tedavisi en iyi yöntem
Cilt lekelerinin tedavisi için ve kalıcı özümler elde edebilmek için Peelinglere nazaran daha etkileyici bir yöntem gerekmektedir. Bu durumda da devreye fraksiyonel lazerler girmektedir. Fraksiyonel lazerler, son dönmelerde deri soyma operasyonunda, hem doktora hem de hastaya büyük bir fayda sağlamıştır. Fraksiyonel lazerlerin kullanımının dışında da 532, 540 ve 570, 1064 nm dalga boyuna sahip lazerler çil ve yaşlılık lekelerine karşı kullanılan etkili yöntemler arasındadır. Ciltte oluşan lekelerin lazerle tedavisi için, çeşitli deri hastalıkları için hastanemizin Cildiye bölümünden tüm sorunlarınıza kalıcı çözümler üretebilirsiniz.