Bebekler yenidoğan döneminde işitme testini geçseler bile, özellikle risk faktörü olanlarda, ileriki dönemde işitme kaybı gelişebilir. Bu nedenle anne ve babaların çocuklarının işitme ve konuşma gelişimini yakından takip etmeleri ve eğer endişeleri varsa hastanemize başvurmaları faydalıdır.
ABR/BERA Testi Nasıl Yapılır?
İşitsel Beyin sapı Davranımı (ABR/BERA) testi objektif, yani bebeğin katılımını gerektirmeyen ve odyolojik tanıda yaygın olarak kullanılan en geçerli elektro-fizyolojik yöntemdir. Yenidoğan bebeklere genellikle doğal uykusunda yapılabilir. Doğal uykusunda yapılamayan bebeklere ve daha büyük çocuklara sedasyon altında yapılır. ABR işlemi bebeğe hiçbir zarar vermez ve canını acıtmaz. Bebeğin alnına ve kulakarkalarına yerleştirilen ufak elektrodlar ve kulaklara takılan kulaklık ile özel bir sesli uyaran gönderilir ve işitme sinirinin uyarana cevabı kaydedilerek işitme eşikleri saptanır.
Sağlıklı ve işitme kaybı açısından risk faktörü bulunmayan bebekler tarama testinden üç kez kalırsa ABR testiuygulanır. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kalmış olan veya işitme kaybı açısından diğer risk faktörleri taşıyan bebekler ise tarama testine ek olarak mutlaka ABR ile de değerlendirilmelidir.
Risk Faktörü İçeren Bebeklerde Bera İşitme Tarama Testi
- Ailede kalıtsal, çocuklukta başlayan işitme kaybı hikayesi
- 35. haftadan erken doğan bebekler
- 1500 gramdan daha düşük doğum kilosu olan bebekler
- Annenin hamileliği sırasında geçirilen kızamık, kızamıkçık, frengi, CMV, toksoplazma gibi enfeksiyonlar
- Bebeğin yüz ve kafasında, kulak kepçesi ve kulak kanalında gelişimsel anormallikler
- Kandaki sarılık değerlerinin kan değişimi gerektirecek kadar yükselmesi
- 5 günden fazla akciğer solunum makinesine bağlı kalınması
- Bir sendromu düşündürecek diğer bulgularla birlikte işitme kaybı
- Tip 2 nörofibromatozis ve nörodejeneratif rahatsızlıklar
- Yarık damak, yarık dudak deformiteleri
Bera Testi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
- Öncelikle ABR/Bera testlerinin bebeklerinize herhangi bir zararı yoktur. Çünkü yapılan işlemin radyolojik bir etkisi yoktur.
- Bebeğinizin canını acıtacak herhangi bir uygulama içermemektedir. Kesi yada bıçak izi yoktur.
- Hastanemizden randevu aldığınız tarihten 1 (bir) gün önce bebeğinizi banyo yaptırınız. Bu esnada kulak alın kısımlarını temizleye özen gösteriniz.
- Bera testi hassas seslere dahi işlemi tekrarlanabilir. Bu sebeple randevu günü bebeğinizi günlük rutin uykusunun dışında uykusuz bırakmanız önerilir.
- İşleme girmeden önce bebeğinizin cildini uyumadan önce tekrar temizleyiniz. (Alın ve Kulak Bölgesi)
- Daha önce yapılmış işitme testleri varsa yanınızda getirebilirsiniz.
Bebeğim İşitme Testinden Kalırsa Ne Yapılmalı?
Bebeklerin %30-40 ilk işitme testinden kalır . Bebeklerin birinci testte kalma nedenleri arasında orta kulakta sıvı bulunması veya dış kulak yolunun dar olması sayılabilir. Bebek ilk testten geçemez ise, biri hafta sonra tarama testi tekrarlanır. Yine geçemez ise, iki hafta sonra bir kez daha tekrarlanır.
Bebek tarama testinden üç kez kalırsa, ileri bir odyolojik tetkik olan TARAMA ABR (BERA) ile ayrıntılı işitme değerlendirmesi yapılır.
Konuyla ilgili aramalar: işitme testi yapan hastaneler, bera testi yapan hastaneler, abr testi yapan hastaneler, bera testi fiyatları