İlk 3 ayda hangi materyallerle nasıl oyunlar oynayabilirim?
- İlk 3 ayda bebeğiniz için materyal ve oyuncak kullanmaktaki amaç duyuları geliştirmektir.
- Bebeğinizin yatağının çevresine asılan nesneler duyuları harekete geçirmek açısından faydalı olacaktır.
- Yatağının çevresinde çok karmaşık ya da çok basit deseni olmayan 3 boyutlu mobil veya dönence asabilirsiniz.
- Tercih ettiğiniz materyalin uzanmayı ve kavramayı teşvik edici olmasına ve yoğun, karmaşık uyaranlı olmamasına dikkat etmelisiniz.
- Monozebra kart setlerini tercih edebilirsiniz. İlk 3 ayda siyah beyaz kartları dönence olarak asabilir, yatağın çevresine koyabilirsiniz.
- Kartları bebeğinize göstererek kartın üzerindeki nesneyle ilgili bebeğinizle konuşabilirsiniz.
- “aa bak bu bir tavşan, tavşanın kulakları varr..” gibi anlatımlar yaparak bebeğinizin dil gelişimine destek sağlayabilirsiniz.
- Bebeğiniz sırtüstü pozisyondayken elinize renkli, hafi ses çıkaran bir nesne veya çıngırak alarak yavaş yavaş yanlara doğru hareket ettirerek bebeğinizin takip etmesini sağlayabilirsiniz.
- Bebeğiniz sırtüstü pozisyondayken ellerinizle gözünüzü kapatarak “cee” oyunu oynayabilirsiniz.
- Bebeğinizi kucağınıza alıp aynanın karşısında onunla konuşabilirsiniz.
3-6 ayda hangi materyallerle nasıl oyunlar oynayabilirim?
- Bu aylarda da monozebra kartlarını kullanmaya devam edebilirsiniz.
- Kartları esnek (misina, lastik vb.) iplerle asarak bebeğinizin uzanma, tutma becerilerinin gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.
- Bebeğinizin sese ve nesneye olan ilgisi arttığından müzikli ve hareketli oyuncaklar tercih edebilirsiniz.
- Çorap ve kumaşlardan kuklalar yapıp, kuklaları konuşturarak oyunlar oynayabilirsiniz.
- Bebeğinizin çıkardığı ses ve mimikleri taklit etme oyunu, el çırpma oyunları ( tel sarar, gel annesi, babası, alkış alkış) bebeğinizin oldukça ilgisini çekecektir.
- Ayna karşısında oyunlar oynamaya devam edebilirsiniz. Aynanın karşısında onunla konuşup, ellerini ayaklarını hareket ettirerek oyunlar oynayabilirsiniz.
- Bebeğinizin elinden tutup burnuna ağzına, saçına dokundurup duyu organlarının isimlerini söyleyerek farkındalığının artmasını destekleyebilirsiniz.
- Bebeğinize farklı dokulara sahip, hışırtılı ve yıkanabilr kumaşta kitaplar alabilirsiniz.
- Bebeğinizi farklı dokularla tanıştırmakla birlikte onun dil ve bilişsel gelişimini desteklemek açısından bebeğinizle etkileşimli olarak kitap okumanız oldukça önemlidir.
- Kitapta bulunan hayvan seslerini taklit etme, abartılı seslerle kitabı hikayeleştirme, "etkileşimli olarak kitap okuma" gerçekleştirmenizi sağlayacaktır.
- Bebeğiniz için yumuşak toplar, bloklar ve çıngıraklar iyi bir oyuncak seçimi olabilir.
- Bebeğiniz bu aylarda tutma, kavrama, ağıza götürme gibi becerileri kazanmaya başladığı için aldığınız oyuncakların, bebeğinize zarar vermeyecek ve yıkanabilir yapıda olmasına, yutulacak kadar küçük olmamasına, dikkat etmeniz bebeğinizin sağlığı açısından önemlidir.
6-12 ayda hangi materyallerle nasıl oyunlar oynayabilirim?
- Önceki aylarda olduğu gibi etkileşimli kitap okumaya devam edebilirsiniz.
- Bu aylarda bebeğinizin hareketlerinde yavaş yavaş artış olacağı için top psikomotor becerileri desteklemede iyi bir araç olacaktır.
- Kavrama becerisinin desteklenmesi için takma-çıkarma, doldurma- boşaltma özelliği bulunan oyuncaklar kullanabilirsiniz.
- Banta tutturulmuş küçük oyuncakları tutup çekme oyunu, bebeğe uygun boya kalemleri de motor becerilerin desteklenmesi açısından tercih edebilirsiniz.
- Bilişsel gelişimin desteklenmesi açısından bebekle birlikte oynarken kutunun içine bloklar atılarak “bana küpleri ver” denilebilir.
- Belli büyüklükleri ve sırası olan halkalar, iç içe geçen, üst üste dizilebilen küpler tercih edebilirsiniz.
- Parmak oyunları bebeğinizin dinleme, izleme becerisini geliştirirken aynı zamanda sizinle olan iletişimini de kuvvetlendirecektir.
- Dil gelişiminin desteklenmesi için bebeğinizle göz teması kurarak bol bol konuşmalınız.
- Bebeğinizle birlikte oynarken elindeki oyuncağa dokunarak “bana ver” diyebilirsiniz. Böylelikle basit komutları almasını sağlamış olursunuz.
- Çevredeki nesnelerin tanıtılması da yine alıcı ve ifade edici dil açısından önemlidir.
- Resimli nesne kartları, hayvan oyuncaklarıyla oyunlar oynanabilir, vücudunu, nesneleri, hayvanları, kavramları öğrenmesi için “kolun nerde, top nerede?” gibi sorular sorabilirsiniz.
- Bebeğinizle konuşurken farklı ses tonlamaları, afekler ( hoop, aaa,) yaparak onun sizi taklit etmesini sağlayabilir bu şekilde oyunun devamlılığını sağlayabilirsiniz.
- Bebeğiniz bu dönemde oturma, emekleme ve yürüme gibi önemli gelişimsel beceriler kazanmaya başlayacağı için onun bu keşfetme yolculuğunda siz de ona fırsatlar sunun.
- Yürümeyi desteklemek için yürüme arkadaşı tercih edebilirsiniz.
- Bebeğinizle günlük rutininizde ve oyun oynarken bol bol göz teması kurmanız, inatlaşmadan uzlaşmacı iletişim yoluyla, seçenekler sunarak iletişim kurmanız aranızdaki bağı kuvvetlendirecek ve bebeğinizin sosyal iletişim becerilerinde, özgüven gelişiminde etkili olacaktır.
ÇOCUK GELİŞİMCİ Fatma TÜTER