Rahimin yapısında var olan adele tabakasının duvarından çıkan silimurlara myom denir. Miyomlar (myometrium) kadınlarda uterus denilen, gebelikte çocuk yatağı olarak bilinen organda bulunan iyi huylu urlardır. İyi huylu kitle olarak tanımlanan myomların kanserleşmesi söz konusu değildir.
Belirtileri Nelerdir?
Miyomektomide belirtilerin %30'u kadarı şiddetli şikayetler verir. Bunun sebebi miyomun iyi huylu bir kitle olmasıdır. Ancak özellikle miyomlar (submuköz) rahim içinde bulunuyor ise hastada kanamaya neden olurlar. Uzun adet dönemi geçirilmesine, kısa kısa kan akıntılarına sebebiyet verir. Bu yüzden hasta tam olarak adet döneminden toparlanamaz. Miyom belirtileri başıklarını olarak;
- Uzun ve şiddetli geçirilen pıhtılı adet kanamaları
- Adet dışı kanamaları
- Sırtta ve bacak kısımlarında oluşan ağrılar
- Cinsel ilişki esnasında derin ağrı hissi
- Rahimin ön duvarında oluşan miyomların idrar torabısına baskı yapması sonucu oluşan sık idrara çıkma hali
- Arakaya doğru büyümüş miyomların kalın bağırsaklara baskı yapması sonucu oluşan sürekli kabızlık ve gaz şikayetleri
Miyom Ameliyatı ve Miyom Tedavisi Hakkında
Miyom tanısı basit bir jinekolojik muayene ile tespit edilebilmektedir. Günümüzde sık kullanılan ultrasound yöntemi ile, kadın doğum uzmanı tarafından karından ve vajelden bakılan ultrasound sonuçlarında rahatsızlığın teşhisi yapılabilmektedir. Tanısı en rahat olan jinekolojik hastalıkları arasında yer alır.
Miyom Ameliyatı Fiyatları
Hastanemizin Kadın Hastalıkları ve Doğum ünitemizde yapılan bu operasyon hakkında kapsamlı bilgi almak ve fiyatları öğrenmek için sol tarafta bulunan "hemen sorun" formundan bize ulaşabilirsiniz. Bırakacağınız iletişim numarasında uzmanlarımız size gün içinde dönüş yaparak detaylı bilgi almanızı sağlayacaklardır.
Miyom Çeşitleri
Myomlar yerleştikleri tabaka göre adlandırılır. Rahmin iç kısmında, kas tabakasının içinde veya dış yüzeye doğru yerleşebilirler. Bu duruma göre 3 tip myom türü vardır.
a. Submuköz Miyomlar
Rahmin dış kısmına yönelerek büyüme gösteren miyom tipleridir. Bu tür kanama problemleri oluşturmazlar. Sırt ve karın ağrısına sebebiyet verir, idrar torbasında dolgunluk hissine neden olurlar.
b. Intramural Miyomlar
Yukarıda bahsedilen, rahimin kas dokusu içerisinde yerleşmiş olan miyomlardır. Ülkemizde en çok görülen miyom çeşitleri arasında yer alır. Şiddetli adet kanamaları ile kansızlığa neden olabilirler.
c. Subseröz Miyomlar
Rahmin dış yüzüne yerleşmiş olan miyomlardır. Çoğunlukla sırt, bel, kasık ağrısı olarak kendini gösterir. Submuköz myom tipi ile benzerlik gösterir. Kabızlık ve baskı hissi diğer semptomları arasında yer almaktadır.
Neden Olur?
Tıbbi olarak nedeni bilinmemektedir. Ancak genetik yatkınlığa müsait olduğu gözlemlenmiştir. Toplumda çok sık görülmektedir. Bu oradan örnek vermek gerekirse ükemizde 35-45 yaş araşı 100 kadından 30'unda miyom selimur bulunabilmektedir.
Doğum ve Menopoz Sonrası Miyomlar
Miyomlar kadınlık hormonu olan östrojene bağımlı bir urdur. Hastada östrojen hormonu ne kadar fazla salgılanırsa myomlarda büyümeye devam edecektir. Doğumla birlikte miyomların silindiği yada menopozla kaybolduğu hakkında yanlış bilgiler yaygındır. Aksine doğumla birlikte miyom daha fazla büyüme eğilimi gösterir. Bunun sebebi gebelikte rahimin büyümesi ve daha fazla kanlanmasıdır. Miyomlar doğumdan sonra küçülür ancak buradaki küçülme miyomun eski haline gelmesidir. Miyomlar menopoz döneminde kadınlık hormonunun azalmasıyla küçülme gösterebilir ancak myomların tamamen kaybolması söz konusu değildir.