Bebeğinizi hayata bağlayan önemli uygulama

Bebeğinizi hayata bağlayan önemli uygulama

Bazı nedenlerden dolayı erken doğan bebeklerin tedavisinin yoğun bakım ünitelerinde yapıldığını dile getiren Op. Dr. Bahar Aksünger şöyle konuştu, “Dünyaya gelmek için henüz olmayan ama anne karnındaki hayatını sonlandırıp yoğun bakıma alınan bebekler anne ve babasından bir süre ayrı kalabiliyor. Bunun neticesinde çocuğun ileriki zamanlarda anne il olumlu bir bağ kurmasının sağlanması önemlidir. Bu süreci yalnızca bebek değil onun ailesi de yaşamaktadır. Bu süreçte aileler genellikle hasta bebek kabullenmenin zorluğu, bebeği kaybetme korkusu ya da bakımını tanımadıkları bir kişinin üstlenmesinin kaygılarını taşıma zorunda kalabiliyor. Aileler bu gibi durumlarda erken lohusalık problemleri, diğer çocukların bakımı, aile içi destek problemleri, kendini yetersiz hissetme gibi pek çok değişik sorunla mücadele etmek durumunda kalabiliyor.” dedi.

Tüm gerekli bakımlar doktor ve hemşireler tarafından yapılsa da bu dönemde annede akut stres bozukluğu ortaya çıkabiliyor. Hem hasta durumu hem de ailelerin durumunu bilen  yoğun bakım ekibinin ailenin durumunu ve gereksinimlerini anlayıp ona göre davranması önem teşkil ediyor.

Bu süreçte aile ile ilişkide şu bazı durumlara dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Bahar Aksünger bunları şöyle sıraladı.

  • Aile kesinlikle doğru bilgilendirilmeli.
  • Aileler bebeğin bakım ve olası kararlarına dahil edilmeli.
  • Bebeği koruma isteği göz önünde bulundurulmalı ve bulunduğu ortamı izleme, denetleme gibi isteklerine olumsuz yaklaşılmamalı.
  • Bebeğe yakın olma ve ona dokunma isteklerine ters tepki verilmemeli.
  • Aile yenidoğan ekibi tarafından olumlu yaklaşılmalı ve yapıcı olmalıdır.
  • Çocuğ ile ilişkisinin kesilmemesini isteyen annenin sütünün verilmesi mutlaka sağlanmalı.

Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde tedaviye alınan bebekler, normal doğumu olan bebeklerin aksine anne kokusunu alamazlar. Çocuğun bu nedenle ileride ruh sağlığının bozulmaması için kanguru bakımı denilen yönteme tabi tutulması gerekir. Bu sayede hem anne bebeğe hem de bebek annesi ile beraber olur. Bu yöntem annenin sütünün gelmesi, organ gelişimi ve mental motor hızlanması gibi pek çok faydası bulunmaktadır. Bununla beraber anneyi çocuğun bakımına dahil etme annenin çocuğuna bakabildiği hissini doğurur ki bu da kendini yeterli görebilmesinde son derece önemlidir. Bu düşünceden yola çıkarak bebeği temizleme, besleme, bez değiştirme gibi işlemlere anne olduğu kadar baba da dahil edilmelidir.

Bebekler güvenli ellerde

Bu süreçte bebeklerin güvenli ellerde olacağını belirten Op. Dr. Bahar Aksünger  şöyle konuştu, “Anneler, bebeklerinin bir an önce sağlığına kavuşup taburcu olacağı günü beklerken bakım ünitesinin kapısında beklemektedir. Durum dahilinde annelere her türlü bilginin doğru verilmesi gerekiyor ve herhangi bir şey saklanmaması önem arz ediyor. Bu süreçte ailelerin de sabırlı ve anlayışlı olması beklenir. Bununla beraber aileler bebeklerini günün belirli saatlerinde rahatlıkla görebilmektedirler. Ayrıca onun ihtiyaçlarına cevap verip bebeklerinin 7/24 güvenli ellerde olduğunu bilmelidirler.”

Güncelleme Tarihi:21/11/2024
Yayınlama Tarihi:23/05/2018
Okunma Sayısı:2982
Soru sor