Sünnet sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Sünnet sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Sünnet Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ağrı kesicilerin Kullanılması:

Sünnet vücudun en ağrılı bölgesinde uygulanan cerrahi bir işlem olması sebebi ile ağrı mücadelesi en önemli husustur. Reçete edilen ağrı kesiciler belirtilen saatlerde verilmeli, ilaca rağmen ciddi ağrısı var ise hekiminiz ile irtibata geçmelisiniz. Tarif edilen ağrı kesicilerin fazla alınması, ağrı kesici etkisini artırmaktan çok, yan etkisini artıracaktır. Bu sebeple asla fazla ilaç verilmemelidir.Ağrı kesiciler erken dönemde kesilmelidir.

Pansumanın yapılması:

Aile evde pansuman yapamıyor ise hastaneye başvurmalıdır.Baticon ile pipi boyandıktan sonra Furacin el değmeden pipi merhemlenmelidir. Hastanede sarılan sargılar ilk idrar ile atılmalıdır. Atılamaz ise yapışabileceğinden çıkarmak zor olabilir. Çevresindeki yapıştırıcılara alkollü pamuk dokundurulması gevşemesini sağlayacaktır. Bu halde de pansuman kendini bırakmaz ise, steril izotonik solüsyon ile ıslatılması faydalı olabilir. Pansumanın ilk çıkma anlarında hafif kanama ve ağrı olabilir. 5?10 dakikada geçecektir. Sünnet kilotu yara yerinin kurumasından sonra faydalı olabilir. Ancak yara tam kurumadan ortamın nem oranını artırmasından dolayı iltihabi durumları artırdığı bilinir.

Kanama:

İlk 24 saatte sızıntı tarzında kanama doğaldır. Ancak damlama tarzında ve silindiğinde hemen yenisi ile dolan kanama müdahaleyi gerektirebilir.Ikınma ile kanama dozu artabilir. Bu durumda 30 dakika kadar beklenmelidir. Kanama buna rağmen durmaz ise hastaneye başvurmalıdır.

Banyo:

Aksi söylenmemiş ise 3. gün banyo yapılabilir. Her gün banyo yapmak pipinin hızla toparlamasına yardım eder. Banyo öncesi vücut silinebilir. Ilık banyo pansuman işlevi görür. Ayakta duş alma tarzında yapılmalı ve pipiye fazladan işlem yapılmamalıdır.

Dikişler banyoda kendi düşer. Almak gerekmez.

Yara iyileşmesi:

Her türlü yaranın iyileşmesinin tamamlanması 4 haftayı bulur. Ancak istenen güzellikte yara iyileşmesi 7. gün civarında gerçekleşir. 48 saati geçen dönemde ağrı ve kızarıklık varlığı iltihaplanmadan dolayı olabilir.Yapışık sünnet derisine bağlı olarak pipi ucunda kabuk oluşabilir. Banyo ile geçer.Minik şişlik, kızarıklık ve morluklar cerrahi işleme bağlı olup, 7 gün kadar sürebilir. Sünnet sonrası pipi ucunu koruyucu rolü olan deriyi kaybetmek, pipinin hassasiyetini artırabilir. Bu durumun 4 ay sürdüğü gözlenebilmektedir.

Sünnet sonrası ateş olmaz. 37.2 0C den fazla ateş bu pipinin iltihap kaptığını gösterebilir. Sünnet sonrası rutin antibiyotik kullanmak gerekmez. Ancak iltihabi durum varsa doktorunuz reçete edecektir.

Sünnet sonrası kontrol yoktur. Ancak istenen hergün hastanemize başvurulabilir.

Evde Yapılacaklar

  • Aynı gün: ağrı kesici ve 4-5 kez pansuman(furacin ve baticon ile)
  • Ertesi gün: ağrı kesici ve 4-5 kez pansuman
  • İkinci gün: 3-4 kez pansuman ve gerekirse tek tip ağrı kesici
  • 3. günden itibaren hergün Banyo. Belki son kez pansuman
  • 4. günden itibaren Mersol uygulaması ile pipinin kurutulması.
Güncelleme Tarihi:27/11/2024
Yayınlama Tarihi:10/05/2009
Okunma Sayısı:442705
Soru sor