Uzman eller ile geniz eti ameliyatı şimdi çok kolay

Uzman eller ile geniz eti ameliyatı şimdi çok kolay
Geniz eti dediğimiz yapı bademciklere benzer şekilde görev yapan bir doku olmaktadır. Burnun gerisinde yerleşmiştir. Geniz eti, bademcikler gibi çocuğun boğazına bakarak görülmez. Üzüm salkımına benzer şekilde, burun ile boğaz arasına yerleşmiş bir doku konumundadır. Geniz eti, burundan giren bakteri, virüs benzeri mikropları yakalar ve vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı olan antikorları üretir. Eğer çocukta sürekli veya sık tekrarlayan geniz eti büyümesi veya iltihabı oluyorsa uzman doktor genizetinin alınmasını önerebilmektedir. Çocuklar geniz eti alındıktan sonra bir daha hiç rahatsızlanmazlar çünkü vücutta geniz etinin görevlerini yapan başka dokular da aynı işlevleri görebilirler. İltihaplı Geniz Eti Belirtileri Nelerdir?

Geniz eti büyümesi
veya iltihaplanması durumunda bazı belirtiler kendisini gösterecektir. Burundan nefes almada güçlük, nefes alırken ses çıkarma, sürekli ağızdan nefes alma, burun tıkalı gibi genizden konuşma, uyku esnasında horlama, uyku apnesi dediğimiz uygku sırasında birkaç saniye süreyle nefesini tutma bu belirtilerdendir. Eğer çocukta geniz etinin büyüdüğü fark edilmişse mutlaka bir doktora başvurmak gerekir.Genizetinde Ameliyat Ne Zaman Gereklidir?Uzman doktor çocuktaki genizetini önce antibiyotikler ile tedavi etmeye başlayacaktır. Şayet geniz eti iltihaplı değil ise doktor bir süre beklemeyi önerebilir. Zaman içerisinde geniz eti kendiliğinden küçülebilmektedir. Eğer çocukta nefes alma güçlüğü, uyku apnesi, konuşma bozukluğu, sık tekrarlayan geniz eti iltihabı mevcutsa doktor ameliyat önerebilir.
geniz eti

Genizeti AmeliyatıÇocuk öncelikle genel anestezi altında uyutulmaktadır. Yani çocuk ameliyat esnasında bir anestezi uzmanı tarafından izlenecektir. Ortalama 20 dakika sonra çocuk uyanmaktadır. Uzman cerrah çocuktaki geniz etini ağzının içerisinden alacaktır. Geniz eti için deride herhangi bir kesi yapılmaz. Çocuk ameliyattan sonra uyanma odasında uyanacaktır. Solunum güçlüğü veya kanama belirtisi olması durumunda tekrar ameliyata alınma ihtimali mevcuttur. Hastanede kalış süresi ortalama 5-10 saat arasında değişmektedir.

Ameliyat Sonrası Süreç
Ameliyat sonrası doktor alınacak tedbirleri söyleyecektir. Bunlardan en önemlisi beslenme ile ilgilidir. Özellikle ilk 3 gün kanama oalsılığı daha fazla olabileceğinden soğuk ve sıvı gıdalar tercih edilmelidir. Çorba, soğuk süt, muhallebi, meyve suyu gibi besinler idealdir. Ameliyatın ilk gününde kan kusulabilir bu normaldir. Fakat sürekli kırmızı renkli yeni kal  gelme durumu var ise derhal doktorlar görüşmek gerekir. 4. günden sonra yavaş yavaş normal gıdalara geçilebilir. Ağrı nedeniyle hastanın bir şeyler yemek istememesi ağrının devamına neden olabilmektedir. Mutlaka bol miktarda sıvı tüketilmelidir. Ameliyat sonrası hafif ateş olması normal bir durumdur. Yeterli sıvı alınması ve ateş düşürücü ilaçlarla genel olarak normale dönmektedir. Bazı durumlarda hastalar ameliyattan birkaç gün sonra doktora başvurarak bademcik bölgesinde iltihap meydana geldiğinden yakınabilirler. Bu genel olarak bademcikler alındıktan sonra o bölgede beyaz bir örtü oluşturan iyileşme dokusunun hastayı yanıltmasından kaynaklanmaktadır. Özel Meltem Hastanesi Çocuk Cerrahisi bölümü uzman doktorları geniz eti ameliyatını başarılı bir şekilde gerçekleştirmektedirler.
Güncelleme Tarihi:27/11/2024
Yayınlama Tarihi:08/01/2014
Okunma Sayısı:13323
Soru sor