Yırtık anlamına gelen fıtık, karın içerisinde bulunan organların karın duvarındaki zayıf bir noktadan şişlik şeklinde dışarıya doğru gelmesidir. Fıtık genellikle karın içi organları saran ince peritondan yani karın zarından oluşan bir kesenin kaslardaki zayıf bir noktadan dışarı çıkması durumudur. Oluştuğu bölgeye göre adlandırılan fıtık en sık kasık fıtığı şeklinde kendisini gösterir.
Fıtığın Oluşma SebepleriFıtığın ortaya çıkmasında bazı etkili faktörler vardır. Fıtığın görüldüğü yerler karın duvarının nispeten zayıf bölgeleridir. En sık görülen fıtık olan kasık fıtığı erkeklerde kadınlara oranla daha fazladır. Erkek bebekler henüz annelerinin karnındayken testisleri karın içerisinde böbrek komşuluğundadır. Testisler bebeğin karnından torbalara hamileliğin son 2 ayında inmektedir.Bu inme inguinal kanal dediğimiz kasıkta bir açıklık oluşturan bir kanalın içerisinde olur. Karın içerisindeki testisler her iki kasıkta ayrı ayrı oluşan iki kanaldan torbalara varırlar. Bu kanallar normal olarak doğumdan hemen önce kapanmaktadır. Bu şekilde karın içi ve dışarı arasında bir bağlantı kalmaz. Fakat bu kanallardan ikisi veya biri kapanmazsa o zaman fıtıklaşmaya sebep olur. Ortalama 100 erkek çocuğun 5`inde fıtık görülmektedir. Kızlarda da kasık kanalı vardır ve bu kanal açık kalabilmektedir. Kız çocuklarında kasık fıtığı gelişimi daha azdır. Kızlarda dışarı çıkan kesenin içinde yumurtalık yer alabilmektedir. Erken doğmuş olan ya da düşük doğum kilolu bebeklerde fıtığa çok daha fazla rastlanmaktadır.
Bununla birlikte bazı insanların bağ dokuları zayıftır. Dokuların sağlamlığını üstlenen kollajen gibi bazı doku elemanları eksik olabilir. Kaın içerisindeki basınca artmasına neden olan her olay fıtık oluşumunda etkilidir.
Kasık Fıtığı TedavisiKasık fıtığında tedavi kesinlikle cerrahi ameliyattır. Fıtığın ilaçla tedavisi bulunmamaktadır. Fakat ameliyatı kaldıramayacak kadar yaşlı veya genel durumu müsait olmayanlarda kasıkbağı kullanılabilmektedir. Fakat bağ rahatsızlık verebilir. Fıtık kanalından çıkarsa kesenin kenarına baskı yapabilir ve boğulma olasılığını artırabilir. Fıtık ameliyatı uzman doktorlarca rahatlıkla yapılan bir ameliyattır. Şayet hasta zayıf, fıtık da küçük ise lokal anestezi ile bile yapılabilir. Hangi tip anestezinin uygulanacağı duruma göre değişmektedir ancak genel olarak genel anestezi altında yapılmaktadır. Ameliyat esnasında kesenin içerisindeki organ ve dokular karın boşluğuna yerleştirilir, fazla periton kesesi kesilir ve çıkarılır. Boyun kısmı dikilir. Bundan sonra kas tabakasındaki zayıf bölge çeşitli takviye yöntemleri uygulanır. Ameliyattan ortalama 3 ay sonra nedbe dokusu oluşunca bölge normal kas direncini kazanacaktır. Bu sebeple ameliyattan sonra kas yapısının güçlenmesi için gereken süre 3 ay civarındadır. Bu süre zarfından sonra kişi tamamen iyileşeceği gibi ağır kaldırabileceği işlere bile dönebilmektedir. Özel Meltem Hastanesi Çocuk Cerrahisi ve Genel Cerrahi bölümleri uzman doktorları kasık fıtığına karşı gerekli tedavi yöntemlerini uygulamaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:27/11/2024
Yayınlama Tarihi:07/01/2014
Okunma Sayısı:13816