Çocuklarda kasık fıtığı belirtilerine dikkat

Çocuklarda kasık fıtığı belirtilerine dikkat
Kasık fıtığı çocuklarda oldukça sık görülmekle beraber sinsice ilerlediğinden bazen gözden kaçabilmektedir. Zamanında müdahale edilmediğinde ölümcül sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir. Kasık fıtığı belirtileri dahilinde mutlaka uzman bir doktora görünmek gereklidir. Özellikle yenidoğan dönemindeki bebeklerde sık görülen kasık fıtığına karşı ailelerin dikkatli olması gereklidir. Erkek bebek anne karnında gelişimini tamamlama esnasında karınlarının içinden aşağıya doğru testislerinin inmesi gerekir. Bu inişin ardından testisler yumurta keselerine yerleşirler. Bu tamamlanma süreci bebek 3. ayındayken başlar ve doğuma yakın tamamlanır. Karın içerisinden karın dışına çıkan testisler karın kanalı denen kısmın içerisinden geçmektedirler. Bu kanal doğumla birlikte işlevini bitirmekte ve kapanmaktadır. Bu iniş eğer tamamlanmazsa buna inmemiş testis diyoruz. Bu inme esnasında testise eşlik eden periton yani karın zarı parçacığı torbalara kadar testisle beraber sürüklenmektedir. Doğum sonrasında bu zar kesesinin duvarları birbirine yapışmaktadır.
çocuklarda kasık fıtığı

Bu zar duvarlarının birbirine yapışması ve ardından açılması ile oluşan aralıktan organlar deri altına kadar ilerlemektedirler. Sonrasında ıkınmaya neden olacak her tip öksürük, ağlama gibi durumlarda karın içi organlar itilme ile dışarıya doğru gelirler. Böylelikte kasıkta ve torbalarda meydana gelebilecek şişlikler fıtık durumuna gelmektedir.Fıtığın BelirtileriKasık fıtığının belirtilerine bakacak olursak beliren ve kaybolan şişlik en önemli belirtidir. Kasıktan başlayarak torbalara kadar bu şişlikler kendisini belli edebilir. Öksürme, ıkınma, ağlama gibi basıncın arttığı durumlarda deride kabarık bir şekilde durmaktadırlar. İlerleyen evrelerde fıtıklaşan yapılar kendisine daha geniş yer bulmaktadır. Kasık fıtığında karın içerisinden çıkan organlar deri altına kadar ulaşmaktadırlar.

Kasık Fıtığı Ameliyatı
Kasıkta yapılacak olan 2-3 cm`lik bir kesi ile kasık fıtığı ameliyatı başlar. Fıtık kesesi onarılır ve cilt kesisi eriyen dikişlerle kapatılmaktadır. Kesinin üzerine ufak bir de pansuman uygulanmaktadır. Ameliyat genel anestezi altında yapılmaktadır. Ameliyat öncesi bölge uyuşturulduğu için ameliyat sonrası ağrı kontrol altına alınabilmektedir. Ameliyatın süresi ortalama 3-4 saat arasındadır. Fıtık tedavisi ilaçlarla yapılamamaktadır. Mutlaka cerrahi yöntem uygulanmalıdır. Bu şekilde ancak fıtık ortadan kaldırılabilmektedir. Özel Meltem Hastanesi Çocuk Cerrahisi veya Genel Cerrahi bölümü uzman cerrahları fıtık ameliyatını başarılı bir şekilde gerçekleştirmektedirler.
Güncelleme Tarihi:27/11/2024
Yayınlama Tarihi:21/01/2014
Okunma Sayısı:13197
Soru sor