Sünnet nedir?

Sünnet nedir?

Tedavi amacı ile olmadığı halde tüm cerrahi girişimler içinde en çok uygulananlar arasında sünnet ilk sırayı alır. Sünnetin bir tıbbi müdahale olduğu unutulmamalı ve hastane şartlarında yapılması sağlanmalıdır. 3-6 yaş arası cinsel kimliğin kazanıldığı yaş olup psikolojik olarak hassas bir dönemdir. Mümkünse bu dönemden öncesinde veya sonrasında uygundur. Yenidoğan sünneti yapılan bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu riski azalır. Bilimsel çalışmalarda sünnetsiz çocukların idrar yolu enfeksiyonuna sünnetli olan gruba oranla 8 ile 20 kat fazla yakalandığı gösterilmiştir. Sadece lokal anestezi ile yapılabilir. Sünnet derisindeki damarlar çok küçük olduğundan belirgin kanama hemen hiç görülmez. Sünnet sonrası bakım oldukça kolay ve iyileşme hızlıdır.

Sünnet nedir? Çocuğumu sünnet ettirmeli miyim?

Erkek çocuklarda penis glansını (başını) örten sünnet derisinin (prepisyumun) belirli bir şekilde ve ölçüde cerrahi işlem ile çıkartılması ameliyatı olarak tanımlanabilir. Dün sadece bir dini vecibe olarak yapılan sünnet , bugün bir çok tıbbi faydaları sebebiyle de gereklidir.

  • Sünnetli erkek çocuklarında idrar yolu enfeksiyonlarnın daha az görülmesi,
  • Penis kanserinin sadece sünnet olmayan erkeklerde gözlenmesi,
  • Bulaşıcı hastalıkların sünnet olmayan erkeklerde daha sık olması,
  • Sünnet olmayan çocuklarda Balanitis (penis başı iltihabı) nın daha sık olması,
  • Balano postitis (penis başı ve derisinin iltihabı) nın sık olması,
  • Fimozis (sünnet derisinin penis başına yapışık olması) sık olması

Sünneti tıbbi zorunluluk haline getirmiştir.

Sünnet Ne zaman Yapılmalıdır?

Ülkemizde genel olarak 5-11 yaşlar arasında yapılıyor ancak; Aslında sünnet ne kadar erken yapılırsa o kadar iyidir. İlk 20 gün sünnet için ideal bir zamandır. Bu zaman zarfında bebekte ağrı yolları tam teşekkül etmediğinden müdahale kolay olur. Bu çağda sünnet sonrası yara çabuk kapanır. Fimozis (Sünnet derisinin ucunun dar olması) gibi olaylarda ortadan kalktığından gelişme daha sağlıklı olur.

Sünnet hangi durumlarda yapılmamalıdır?

  • Sünnet, beslenmeye aktif katılmayan bebeklere,
  • Hipospadias : İdrar (işeme) deliğinin, olması gerekenden daha aşağıda ve sünnet derisinin yarım olduğu toplumumuzda, Peygamber Sünneti olarak adlandırılan durumda sünnet yapılması, bu çocukların ameliyat şansını kaybetmesine neden olur, yada çokı daha ciddi sıralı ameliyatlar yapılması gerekebilir.
  • Üregenital (üreme ve boşaltım sistemini ilgilendiren) doğumsal sakatlık durumlarında
  • Pıhtılaşma bozukluğu gibi, kanamaya eğilimi olan hastalıklarda ( Ör : Hemofili Hastalığı) gerekli tetkikler yapılıp, kesin teşhis konulmadan sünnet yapılmamalıdır.

Sünnetin Komplikasyonları nelerdir?

Oldukça sık yapılan bu cerrahi işlemin komplikasyon oranı % 2\'ye kadar çıkabilmektedir ve rapor edilenler arasında kanama, infeksiyon, frenulum ülseri, penil yapışıklıklar, uzun kalmış sünnet derisi, uretral fistül, tetanoz, ve anestezi amaçlı lignocaine/prilocaine içeren krem kullanılması durumunda methemoglobinemi bulunmaktadır.

Ne zaman doktorumu aramalıyım?

İşlem sonrasında peniste ödeme bağlı olarak şişme ve iyileşme süreci içerisinde önce sarı renkli sonra daha koyu kabuklar oluşabilir, bunlar aileleri korkutmamalıdır. Sünnet sonrası eve gittikten sonra sürekli olan bir kanama, penisin fazla şişip ağrılı olması durumlarında doktorunuzu aramanız gerekmektedir.

Yasal Uyarı: www.meltemhastanesi.com'un içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz.

Güncelleme Tarihi:04/04/2025
Yayınlama Tarihi:19/06/2005
Okunma Sayısı:20185
Soru sor