Karın ağrısı çocuklarda önemli hastalıkların habercisi olabilir

Karın ağrısı çocuklarda önemli hastalıkların habercisi olabilir

Genellikle kolik ve kabızlık sebebiyle ortaya çıkan karın ağrıları, çocuklarda ciddi rahatsızlıkların öncüsü olabiliyor. Çocuk ve bebeklerin ağrının şiddetini ve tam olarak bulunduğu bölgeyi tarif edemiyor olması gayet doğal. Ancak bu durum teşhisin zaman almasına neden olabiliyor. Çocukluk yaşlarında görülen karın ağrıları hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları doktorumuz önemli bilgiler veriyor.

Kronik karın ağrılarının tedavi süreci daha meşakkatli olabiliyor

Karın ağrılarını 2 yaşından küçüklerde %3, 4-7 yaş arasındakilerde %5, 7 ve 12 yaş arasındaki çocuklarda ise %25 oranlarında görülebilmektedir. Kronik karın ağrısı ise özellikle üzerinde durulması gereken konudur. Tedavi süreci hasta, ebeveynler ve hastayı takip eden çocuk doktoru için zorlu bir süreçtir. Periyodik karın ağrılarında çoğunlukla bir dizi tahlil ve testler hastalığın teşhis edilmesini sağlar. Kronik karın ağrısı nasıl anlaşılır sorunun cevabı olarak; eğer ağrılar 1,5 aydan uzun süredir devam ediyorsa bu durum kronik karın ağrısı olarak isimlendirilmektedir.

Çocuklarda karın ağrısı 2 gruba ayrılıyor

Karın ağrıları fonksiyonel ve organik olmak üzere ikiye ayrılıyor. Adominal migren, irritabl bağırsak sendromu gibi rahatsızlıklar fonksiyonel kronik karın ağrısına neden olabilmektedir. Bu ağrılar çocuğun gelişiminde olumsuz bir etki yaratmazken yaşam kalitesini düşürebilmektedir.

Organik karın ağrılarında ise ateş, istemsiz kilo kaybı, gece uyandıran sancılar ve gastrointestinal kanama görüşebilir. Biyokimyasal veya fizyolojik problemler organik karın ağrısını beraberinde getirebilmektedir.

Viral enfeksiyonlar karın ağrısını ortaya çıkarıyor

Sık rastlanan karın ağrılarının çoğunlukla ilk 2 nedeni, viral ve bakteri enfeksiyonlarıyla gelen mide ya da bağırsak iltihaplarıdır. Yapılmış olan bilimsel araştırmalarda okul çağında bulunan çocukların %12 - 47`sinde bu ağrılara rastlanmaktadır.

Fonksiyonel karın ağrılarında ise bazı bağırsak hareketleri, sindirim sırasındaki genişlemeler çocuklar tarafından ağrı olarak tanımlanabilir. Uzun süreli sindirim bozukluklarında ise ağrılar artık kronik hale gelmiş olur. Bununla birlikte stres ve psikolojik problemler de metabolizmaya olumsuz etki eder. Bunun sonucu olarak sindirim problemleri ve kronik karın ağrıları baş gösterebilir.

Basit bir karı ağrısının ne derece ciddi sorunlar ortaya çıkarabildiği açık. Bu nedenle anne ve babalara ciddi sorumluluk düşüyor. Çocukların iyi gözlemlenmesi teşhis ve tedavi için çok önemlidir.

İşte karın ağrılarının başlıca nedenleri

1. Özellikle kışın rotavirüs çocukların sağlığını bozmakta ve karın ağrılarına sebebiyet vermektedir.

2. Kusmayla kendini gösteren besin zehirlenmesi, şiddetli ishal sonrası aşırı tuz ve su kaybı.

3. İdrar yolu enfeksiyonları da karın ağrısı hissine neden olabilmektedir.

4. Çoğu çocuğun muzdarip olduğu kabızlık sorunu karnın sol alt bölgesine ağrı olarak kendini gösterebilir.

5. Bebeklerde dahi görülen bağırsak düğümlenmesi. Özellikle karın ağrısıyla uykudan uyanan bebeklerin mutlaka bir çocuk doktoruna götürülmesi gerekmektedir.

6. Bazı apandisit vakalarında kız çocuklarında yumurtalıkların karın içerisinde olması da karın ağrılarına neden olmaktadır.

Güncelleme Tarihi:28/10/2024
Yayınlama Tarihi:17/10/2017
Okunma Sayısı:3169
Soru sor