Lenf Büyümesi Neden Olur?Belirli bir bölgede büyüyen lenf bezleri bölgede oluşabilecek enfeksiyonlara, çizik, yara, kesik, yanık gibi durumlara bağlı olarak büyüyebilmektedir. Çocuklarda en sık boyun bölgesi ve baş kısımlarda kendisini göstermektedir. Ağız içi enfeksiyonlar, diş eti enfeksiyonları da bu durumu tetiklemektedir. Kulak arkası bezelerde büyüme yine bu bölge ile alakalı kızamıkçık gibi döküntülü denilen hastalıklarda görülebilir.
İlaçlara karşı hassasiyet, romatizmal hastalıklar, lösemi yani kan kanseri gibi rahatsızlıklar lenf büyümesine etki etmektedirler. Kimi zaman lenf bezlerinin kendisi de iltihaplanma gösterebilir. Bu tip durumlarda lenf bezleri hızlı büyüme gösterir.Doktor Kontrolü Önemlidir
Lenf bezleri genel olarak 1-2 hafta içerisinde küçülebilir. Fakat burada önemli olan yaş unsurudur. Yaş küçülmeye başladıkça bu iyileşme süreci uzamakta hatta aylara varmaktadır. Şişlikler geçmiyor ve büyüme devam ediyorsa derhal doktora başvurulmalıdır. Kilo kaybı, ateş ve gece terlemeleri, vücutta lenf bezlerinde büyüme, ele gelen kitlede artış, uykusuzluk gibi durumlarda mutlaka doktora başvurmak gerekir. Bu durumun uzaması başka hastalıklara da davetiye çıkarmaktadır. O nedenle uzman doktor tarafından acil olarak muayene edilmesi gerekli teşhis ve tedavinin yapılması gerekmektedir. Pek çok kanser türünün de başlangıcında lenf bezlerinde büyüme görülmektedir. O nedenle tehlike arz edebilir. Lösemi ve lenforma gibi kanserlerde, kanserin kaynağı lenf bezi ya da kandaki lenfatik hücreler olabilir. Özel Meltem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü uzman doktorları gerekli muayeneleri yapıp teşhis ve tedavi ile çocuğu bu rahatsızlıktan kurtarmaktadırlar. Önemli olan fazla vakit kaybetmeden belirtiler dahilinde derhal uzman bir doktora başvurmaktır.