Çocuklarda kışın görülen altıncı hastalık risk taşır

Çocuklarda kışın görülen altıncı hastalık risk taşır

Çocuklarda genellikle kış aylarında en çok rastlanan hastalıkların arasında Altıncı hastalık gelmektedir. Altıncı hastalık olarak adlandırılan risk taşıyan bu hastalık genellikle 6 ay 3 yaşında olan çocuklar arasında rastlanır. Başlıca belirtileri arasında yüksek ateş önem taşırken, fiziksel olarak vücutta kızarıklık ve deride dökülmeleri ile bilinen bir hastalıktır. Bu hastalık çocukları doğrudan yatağa düşüren, enerjisini alan bir hastalıktır.  Meltem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden  Uzm. Dr. Murat Erdeniz Çarıkçı altıncı hastalık tanı, teşhis ve tedavisi hakkında önemli bilgiler aktardı. İşte Altıncı hastalık riskleri ve tedavi yöntemleri!

Altıncı Hastalık virüs ile meydana gelmektedir

Yüksek ateş, halsizlik, bitkinlik, huzursuzluk, bununla beraber deride görülen dökülmeler bize Altıncı hastalık virüsünün tanımını bildirmektedir. Genellikle Altıncı hastalık riskinin en çok bulunduğu yaş grubu 6 ay ve 3 yaş arasındadır.  Bu tür şikayet ve belirtilerle karşılaşıldığında bu hastalığın Altıncı hastalık olduğunu bilmemizde fayda vardır. Her aşamada mutlaka doktor muayenesi şarttır. Ancak günümüzde Altıncı hastalık olarak bilinen çocuk hastalığının henüz bir aşısı bulunmamaktadır. Etkeni ise Herpes virüs tip 6 şeklindedir. Tabi bu noktada şunu belirtmekte de yarar var. Altıncı hastalık risk sürecini atlatan çocuklar ömür boyu bağışıklık kazanmaktadırlar. Bu anlamda sevindiricidir. Ancak hastalık süresi boyunca anne ve babanın yüksek ateş nedeniyle tedirgin olmaları normal karşılanırken, bilinçsiz ateş düşürücü antibiyotiklerin kullanımı da bu noktada anormal bir durumun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu yüzden yüksek ateş ve deri döküntüsü durumlarında dikkat edilecek hususlar bulunmaktadır.

Çocuğunuzda yüksek ateş ve deri döküntüsü mü var!

Kış aylarında sıklıkla görülen Altıncı hastalığın gözle görülebilir 2 önemli belirtisinden bahsedebiliriz. Bu belirtiler kuşkusuz yüksek ateş ve deri döküntüsüdür.

Altıncı Hastalık Belirtileri nelerdir?

  • Çocuğunuzda ateş yüksekliği 39.5 dereceye kadar yükselebilmektedir.
  • Yüksek ateşle beraber ellerde ve ayaklarda görülen hafif morarma Altıncı hastalık belirtisidir.
  • Titreme, huzursuzluk, gerginlik, kısmi agresif tavırlar yine hastalığın belirtileri arasındadır.
  • Yüksek ateşin seyrettiği çocuklarda havale geçirmesine de neden olabilmektedir.
  • Belirtiler arasında kusma, baş ağrısı, bulantı, sayıklama ve şuur kaybı yer alabilmektedir.
  • Çocukların yeterince sıvı almadığı zamanlarda ciltte kuruluk, çökme ve halsizlik görülebilmektedir.
  • Altıncı hastalık belirtileri arasında genellikle pembe renkli gövdeden kollara kadar yayılan deri döküntüleri de hastalığın fiziksel belirtileri arasında sayılabilir ve dikkatle takip edilmesi gerekir.
  • Bu döküntüler 2 ila 3 saat arasında kaybolduğu gibi hastalığın maksimum sürdüğü süre ise 2 ya da 3 gündür.
  • Bu döküntüler hiçbir şekilde leke ya da iz kalınmasına neden olmamaktadır.

Hatalığın Bulaşma riski var mı?

Altıncı Hastalık riski elbette bulaşıcı bir hastalık olmakla birlikte çocuklarda öksürme, tıksırma gibi durumlarda yayılan damlacıklar hastalığı bulaştırabilmektedir. Bu konuda alınması gereken önlemler arasında çocuğun kalabalık ortamlardan uzak tutulması, hijyen kurallarına sadık kalınması hastalığın bulaşma riskini en asgari derecede azaltmaktadır. Hastalığın bulaşmaması için çocukların temas ettiği tüm eşyalar özenle dezenfekte edilmeli. Hatalık sürecinin atlatılmasının hemen ardından virüsün 9 gün boyunca insan vücudunda üremek için yeniden beklediği unutulmamalıdır. Tabi bu noktada çocukların Altıncı hastalık olarak bilinen hastalığı geçirmeleri durumunda ömür boyu bu hastalıkla bir daha karşı karşıya gelmez.

Kesinlikle Doktora Başvurmalısınız!

Her ateş Altıncı hastalık olmayacağı gibi, her yüksek ateş esnasında deride döküntü de olmayabilir. Bu hastalığın, tanı, teşhisi oldukça zordur. Bu yüzden aşağıda belirteceğiminiz durumlarla karşı karşıya kalındığında mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.  

  • Ateşlenen kısa bir süre sonra ateşi düşen çocuğun yeniden ateşlenmesi,
  • Çocuğun ateşi hiç düşmeden döküntülerin başlaması durumu,
  • En sık görülen dalgınlık, hayal görme ve sayıklama durumlarının olması,
  • Ciddi baş ağrısı ile beraber ensenin kasılma durumu ve buna bağlı olarak fazla hareket ettirememe gibi sorunlar,
  • Tekrarlayan kusmalar, nefes alma güçlüğü, göğüs ağrısı ve şiddetli öksürük,

Bu hastalığın tedavisi yok!

Altıncı hastalık için bir aşı ve doğrudan bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak yüksek ateşin düşürülmesi, kontrol altına alınması konusunda doktora kesinlikle başvurulması gerekmektedir. Kalıcı önlemler arasında çocuğun bol sıvı tüketmesi, beslenme düzeninin korunması, bakım ve hijyeni Altıncı hastalığa karşı en önemli tedbirler arasında yer almaktadır.

Güncelleme Tarihi:25/04/2025
Yayınlama Tarihi:24/10/2017
Okunma Sayısı:2958
Soru sor