Bebeklerde süt alerjisi olur mu demeyin!

Bebeklerde süt alerjisi olur mu demeyin!

Özellikle 2 yaş ve altı bebeklerde tamamlayıcı takviye mamaların süt alerjisi yaptığını biliyor muydunuz? İnek sütü alerjisi olarak adlandırılan bu hastalık bebeklerde çok ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Anne sütü yetersiz olan bebeklerin beslenmesi için uygulanan ilk adım kuşkusuz devam sütleri ve mamalardır. Bu takviye ve tamamlayıcı gıdaların büyük bir çoğunluğu inek sütü baz alınarak hazırlanmaktadır. Bebeklerin doğumundan itibaren ilerleyen haftalarda ciltte ve saçlarda meydana gelen, sarı lekeler, konak, yüz ve yanaklarda meydana gelen kızarıklıklar bazen anne ve babalar tarafından geçişi olarak görülse de inek sütü alerjisi başta kalp olmak üzere solunum sorunlarını da beraberinde getirmektedir.

Meltem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Murat Erdeniz Çarıkçı, çocuklarda inek sütü alerjisi olarak adlandırılan hastalık hakkında önemli bilgiler veriyor.

İnek sütü alerjisi neden ortaya çıkar?

İnek sütü alerjisinin tam olarak kaynağı henüz saptanmamıştır. Ancak inek sütü içinde yer alan proteinlerin çeşitli reaksiyonlara uğrayarak mama haline getirilmesinin özellikle de 2 yaş ve altı bebeklerde alerjik vakalara neden olduğu saptanmıştır. Bazı durumlarda alerjinin boyutu farklı şekillerde de ortaya çıkmaktadır. İshal, takip eden pişik ve ciltte meydana gelen egzama bebeklerde inek sütü alerjisinin belirtileri olarak kabul edilmektedir.

Bebeklerde sıradan olarak görülen, kusma, pişik, yüzde kaşıntı, hafif kızarıklık, kakanın sulu olması, kakanın renk değişikliği gibi durumlarda inek sütü alerjisinden şüphe duyulmaktadır. Bu tür durumlarda anne ve babaların inek sütü alerjisinden şüphe ederek hemen çocuk doktoruna başvurmaları gerekmektedir. Bebeklerin beslenmesinde çeşitli alerjik testler ve yeni beslenme için önerilecek olan yeni takviyeler bebeğin tam olarak nelere alerjisi olduğunu ortaya çıkartması açısından önem teşkil etmektedir.

Bazı çocuk doktorları keçi sütü ile devam edilebileceği yönünde kararlar da alabilmektedir. Bebeğinizin cildinde kortizon içermeyen merhemler ya da kremlerle 5 günü aşmayacak şekilde cilde uygulanan, kızarıklık, pütürlü sarı lekeler, egzama, kaşıntıya bağlı kırmızılık ve küçük yarlar inek sütü alerjisinin belirtileri arasında yer almaktadır.

Bu türden durumlarla karşı karşıyaysanız vakit kaybetmeden hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

İlk 6 ay önem teşkil etmektedir

Bebeklerde görülen ve 2 yaş altı bebekler için önem taşıyan inek sütü alerjisi bebeklerin ilk 6 ayında önem taşımaktadır. Çünkü çoğu zaman belirtiler ilk 6 ay içinde bebeklerde görülen rutin belirtilerle çok ayırt edilememektedir.  Bu nedenle anne ve babanın gözlemleri önemlidir. Anne adayları özellikle bebeğin doğumundan sonraki safhalarda inek sütü alerjisini gündeme getirmeli ve bunu doktoru ile de paylaşması gerekmektedir.

Bebeğe ve Anneye diyet uygulaması

İnek sütü alerjisinin saptandığı noktalarda hem anne hem de bebek için yeni bir süreç başlamaktadır. İnek sütü alerjisi için anneye diyet uygulaması çoğunlukla süt ve süt ürünlerinin tüketilmemesi yönünde 1 haftalık periyod şeklinde uygulanmaktadır. Bir diğer diyet ie bebek üzerinden yapılmaktadır. Bebeğin sadece anne sütü alması durumunda ayrı bir diyet uygulaması yapılırken, hem anne sütü hem de ek mama takviyesi alan bebekler için ise farklı bir metot uygulanmaktadır.

İnek sütü alerjisi tedavisi ne kadar sürer?

Bu alerji testlerinin nihai sonuca varılması ve tedavisi ortalama 15 gün ile 20 gün arasında değişiklik göstermektedir. İnek sütü alerjisinden korunmanın tek yolu belirtileri erken fark edip zamanında müdahale edilmesidir.  İnek sütü alerjisinin bebeklerde ilk 6 ay ve 2 yaşına kadar titizlikle kontrol edilmesi ve takip edilmesi gerekmektedir.

Güncelleme Tarihi:27/04/2025
Yayınlama Tarihi:06/03/2018
Okunma Sayısı:2221
Soru sor