Baş Dönmesi için Hangi Doktora Gidilir?

Baş Dönmesi için Hangi Doktora Gidilir?

Kulak burun boğaz hastalıkları en sık karşılaştığımız hastalıklar arasında. Peki, yaşanılan hangi belirtiler sonucundaKBB uzmanlarına başvurmamız gerektiğini biliyor musunuz?

Kulak burun boğaz bölgesi insanların dok zenginliğinin, çeşitliliğinin ve aynı zamanda karmaşıklığının en fazla görüldüğü bölge bu nedenle büyük bir önem taşıyor. Uzmanlar bu bölgeye geniz bölgesi diyorlar. Geniz bölgesinde; burun yolu ile vücuda gelen hava boğaza aktarılıyor, geniz aynı zamanda kulaklara hava taşımak ile görevli olan östaki kanalının da yer aldığı bölge olarak ele alındığında vücut için önemli bir kavşak noktası. Peki; hangi hastalıklar KBB'nin alanına giriyor?

Önemli: Baş dönmesi tedavilerinde hangi doktora başvurulması gerektiği hakkında daha kapsamlı bilgi için tıklayın.

  • Baş Dönmesi; toplumda% 20-30’luk bir kısım hayatı boyunca en az bir kere olmak üzere baş dönmesi yaşıyor. 40 yaşının üstünde olan kişilerde bu oran %40'ları buluyor. Baş dönmesi durumunda kişiler; mide bulantıları, iç geçmeleri ve baş ağrısını sıklıkla yaşıyorlar. Bazı durumlarda bunlara ek olarak; net bir şekilde görememe durumu, göz kararmaları, ayakta durmakta zorlanma gibi belirtilerde yaşanabiliyor. KBB uzmanı ilk olarak kişinin gerçekten bir baş dönmesi yaşayıp yaşamadığını belirlemeye çalışıyor. Baş dönmeleri genel olarak hastada iç kulan bölgesinde yer almakta olan denge organında yaşanmakta olan bir hastalık nedeni ile ortaya çıkıyor.

Uzmanlar; iç kulaktan kaynaklı olarak yaşanan denge hastalıkları için çocukların sıklıkla yaptığı; etraflarında dönme oyununu sonucu ortaya çıkan bir baş dönmesi yaşandığını vurgulamaktadır. Bu aşamada kişiler için baş dönmesini tetikleyen şey nedir, tetikleye şey nedir soruları önem kazanmaktadır. Baş dönmesi sorunu çözümü için kulak muayenesi ve aynı zamanda işitme ile denge değerlendirmeleri yapılmaktadır. Eğer bu kontrollerde herhangi bir sorun yok ise uzmanlar manevra adını alan bir takım incelemelere daha başvuruyorlar. Baş dönmesi bazen farklı hastalıkların nedeni de olabiliyor. Tümör, kanser bu hastalıklar arasında sayılabilir. İç kulak kaynaklı olarak yaşanan baş dönmeleri en sık görülen baş dönmesi hastalığı kulak kristal hastalığı olarak bilinmektedir. Başınızı çevirdiğiniz zaman 30 sn kadar bir dönme yaşarsınız. Bunun tespiti için uzmanlar size bir dizi hareketler yaptırır.

  • Baş dönmeleri hastanın yaşam kalitesini düşürüyor; kulaklardan dolayı yaşanan baş dönmesi hastalıkları olan kişiler; denge sinirlerinde oluşan iltihaplan sonucunda genellikle soğuk algınlığı durumunda bunu yaşamaktadır. Bu durum esnasında kişinin işitmede organında hiçbir etkilenme yaşanmamaktadır. Ancak hastayı oldukça zorlayan baş dönmeleri bu durumda sıklıkla görülür. Hatta sık sık bulantı ve kusma gibi durumlar ile karşı karşıya kalınabilmektedir.

  • Meniere hastalığı; baş dönmesi esnasında işitme kaybı yaşandığına da tanık olunmaktadır. Baş dönmesi esnasında yaşanan işitme kaybından sonra baş dönesinin bitimi ile kişinin duymaya başlaması normaldir. Ancak zamanında fark edilmez ise zaman içinde işitme kaybının kalıcı olmasına neden olmaktadır.

Baş ağrılarının kaynağı nedir?

Baş ağrısı birçok farklı nedenden kaynaklı olarak ortaya çıkabilmektedir. Çoğu zaman vücuttaki su kaybına ya da yorgunluğa sayalı baş ağrıları yaşanıyor. Dünya Sağlık Örgütü erişkin bir kişinin yılda en az bir kez baş ağrısı yaşadığını belirtiyor. Erişkinlerin %40’ında yaşanan bu durumun %10’luk bir kısmı migrenden kaynaklı olarak yaşanıyor. Birçok kişinin sinüzitim var başım ağrıyor dediğini duysanız da bu nedenle oluşan baş ağrıları son derece az yaşanmaktadır. Uzmanlar; sinüzit hastalığının kişilerde baş ağrısına neden olmaktan çok, burun ve çevresinde doluluk hissine bazen de akıntılara neden olduğunu vurguluyor. Baş ağrısı yaşayan kişilerin başka hastalıkları da göz önüne alarak bir muayene talep etmesi gerekiyor.  Ağrı nedeni açıklanabilir birdurum değil ise MR teknolojisinden yararlanmak gerekiyor. Baş ağrısı tedavisinde sebebin belirlenmesi son derece önemlidir.

Kulak Çınlaması

Kulak çınlamaları toplumun yarısından fazlasında görülmektedir. 55 yaş üstünde çok daha aktif bir şekilde rastlanan bir hastalıktır. Bu durum araştırılırken;

  • Çınlama başlangıcı
  • Çınlamaya neden olan olay
  • Çınlama süresi
  • Hangi ortamda sık yaşandığı
  • Hangi hastalıktan kaynaklanabileceği
  • Hangi nitelikte bir ses duyulduğu
  • İşitmenin bu durumda ne kalitede olduğu dikkate alınmaktadır.

İşitme organı bazı durumlarda bir takım frekanslar için işitme yetisini yitirmiş olabilir. Kulak çınlaması genel olarak orta yaş ve yaşlılarda sık görülen bir durumdur. Yaşa bağlı olarak yaşanan çınlamalar genelde sessizlikte duyulur, sürekli ve aynı zamanda kesintisiz bir şekilde hissedilir

Eğer bu tarz rahatsızlıklardan mustaripseniz Özel Meltem Hastanesi, KBB Uzmanı Op. Dr. Gökalp Dizdar ile görüşebilir ve ön kontrollerinizi yaptırabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi:29/04/2025
Yayınlama Tarihi:30/12/2015
Okunma Sayısı:33015
Soru sor