Ağız hijyeni içerisinde diş ve dil temizliğinin de olduğu unutulmamalıdır. Bu temizlik ağız kokusunun giderilmesinde son derece önemli rol oynamaktadır. Ancak eğer ağız kokusu ağız ve diş sağlığından kaynaklanmıyorsa sinüzit ve bademcik gibi durumları akla getirmektedir. Sinüzit yalnızca ağız kokusuna sebebiyet vermez. Bununla beraber kişide halsizlik, burun akıntısı ve baş ağrılarına neden olabilmektedir. Ağız kokusunda bademcik taşları da etkili olabilmektedir. Bademcik taşları dediğimiz yapılar bademcik gözeneklerini dolduran ölü dokular, ortaya çıkan salgı veya yemek kalıntılarının birikmesi neticesinde kendisini göstermektedir. Bu dokuların içinde kalsiyum ve magnezyum bulunabilmektedir. Eğer ağızda çürük yumurta benzeri bir koku mevcut ise bunun sebebi bademcik taşlarını kaplamış olan bakteri oluşumlardır. Üst solunum hastalıklarında farenjit, sinüzit, burun tıkanıklığı, kronik tonsillit ya da solunum yolunda kendisini gösteren tümörler ağızda kokuya sebebiyet verebilmektedir.
Limon yemek faydalı
“Ağız kokusu sadece sabahları yaşanıyorsa bu durum genellikle uyku esnasında tükürük akımındaki azalmadan meydana gelmektedir.” diyen Meltem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Gökalp Dizdar şöyle devam ediyor, “Uyku esnasında ağız açık kaldığı takdirde bir kuruluk söz konusu olur. Bakteri ve buna ilave gaz oranının yükselmesine sebebiyet vermektedir. Ağızda kalan bu tür kokuları gidermek için mutlaka bol bol su tüketilmeli, ağzın nemli kalması sağlanmalıdır. Buruna bağlı ağız kuruluğu mutlaka giderilmelidir. Bunun neeni genellikle burun eğriliği, alerji ya da burun eti büyüklüğüdür. Bunların tedavisi mümkündür. Tükürük salgısı artırmak amacıyla limon yemek faydalıdır. Ayrıca şekersiz sakız da sabahları meydana gelen ağız kokusunu gidermede gayet etkilidir.”
Bitkisel beslenme önemli
Dil üstü fonksiyon bozukluğuna sebebiyet veren bir takım durumların olduğunu belirten Dr. Dizdar, bunların genellikle diş ve diş eti fonksiyonları, ağız kuruluğu, alkol ve sigara kullanımıyla olduğunun altını çiziyor. Bazı bakteriler dil üzerinde birikir. Tükürükten ve besinlerden gelen proteinleri uçucu kükürtlü bileşiklere çevirir. Bu durum oldukça rahatsız veren ağız kokularına neden olabilmektedir. Oranlara baktığımızda beslenme düzeninde daha çok bitkisel ürünleri tercih edenler et ağırlıklı beslenenlere oranla daha az ağız kokusu ile karşılaşmaktadır. Bunun nedeni et ile beslenen kiişlerin protein yakımı daha fazla olduğundan rahatsız edici ağız kokusunun daha fazla gelişmesidir.
Ağız kokusundan kurtulmak kolay
Ağız kokusundan kurtulmak için bir takım tedbirlerin alınmasının önemli ve yeterli olduğunu belirten Op. Dr. Gökalp Dizdar bu tedbirleri şu şekilde sıraladı:
- Günlük ağız bakımı aksatılmamalıdır. Diş ve dil üzeri düzenli bir şekilde fırçalanmalı.
- Diş ipi ile diş araları mutlaka temizlenmelidir.
- Ağız kokusunu artıran soğan, sarımsak, lahana gibi besinler daha az tercih edilmelidir
- Ağız içi nemli tutulmalıdır. Bunun için bol bol su içilmeli ve şekersiz sakız çiğnenmelidir.
- Sigara ve alkol kullanımından uzak durulmalıdır.
- Gece geç saatte yemek yemek reflü gibi olumsuz durumları tetiklemektedir. Bu nedenle gece besin tüketilmemelidir.
- Şayet bunlara rağmen şikayetler devam ediyorsa mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.
- Sarımsak, soğan, pırasa, lahana gibi ağız kokusunu arttıran yiyecekler daha az tüketilmeli.