İnsanda dengeyi sağlayan sistemlerin herhangi birinde meydana gelen bir bozukluk sonucu ortaya çıkan anormal duruma Vertigo yani baş dönmesi diyoruz. Çoğu insan gündelik yaşamında yaşadığı baş dönmelerini yorgunluğa veya tansiyon gibi nedenlere bağlamaktadır. Fakat baş dönmesi kronik ise ciddi hastalıkların da bir habercisi niteliğinde olabilir. Etraftaki cisimlerin hareket ediyor veya dönüyor gibi hissedilmesi, kişinin kendini düşüyor, savruluyor gibi hissetmesi gibi bir durumdur. Baş dönmesi ile birlikte göz kararması, halsizlik, kusma gibi belirtiler ile baş dönmesine bağlı hastalığın özelliğine göre kulak çınlaması ve işitme kaybı, çift görme, okuma güçlüğü, kuvvet kaybı gibi ek şikayetler kendini gösterebilir.
Baş dönmesi tek başına bir hastalık değildir. Baş dönmesi, baş dönmesine neden olan hastalık teşhis edildiği takdirde tedavi edilebilmektedir. Yapılacak testler sonucunda baş dönmesi vücudun hangi bölgesi ile ilgiliyse ona göre tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Özel Meltem Hastanesi Nöroloji Bölümü uzman doktorları baş dönmesi (vertigo) nedenlerini yaptıkları testler ile teşhis etmekte ve ona göre tedavi yöntemi uygulamaktadırlar.
Baş Dönmesinin Nedenleri
Baş dönmesi genel olarak en sık şekilde iç kulak hastalıklarına bağlı olarak kendini göstermektedir. Beyin, beyincik kalp ritim bozuklukları, göz hastalıkları, şeker hastalığı, kansızlık, migren, kolesterol gibi denge ile ilgili sistemleri etkileyebilecek çok sayıda hastalık baş dönmesine sebebiyet verebilir. Baş sönmesinin sebebi psikolojik de olabilmektedir.
Baş dönmesi şikayeti meydana getiren hastalıklardan sık görülenleri şunlardır; Pozisyona bağlı baş dönmesi, Parkinson hastalığı, denge siniri iltihabı, multipl skleroz, beyin sapı damar tıkanıklıkları, beyin, beyincik, kulak kemiği, denge siniri tümörleri, denge bozukluğu korkusuna bağlı baş dönmesi, migren ilişkili baş dönmesi, iç kulak sıvısı kaçağı, kalp hastalıklarına bağlı baş dönmeleri, göz hastalıklarına bağlı baş dönmeleri, ilaçlara bağlı baş dönmeleri şeklinde sıralanabilir.
Baş Dönmesi Şikayetinde Hangi Bölüme Başvurmalıyım?
Baş dönmesi tedavisi şikayeti olan hastalar iç kulağa bağlı ilgili hastalıklar olduğu için Kulak Burun Boğaz Bölümüne başvurulabilir. Bunun yanında sinirsel yapılara bağlı baş dönmesi için Nöroloji Bölümüne baş vurmak gereklidir. Yapılacak testler neticesinde hastalığın sebebi anlaşılacak ve ona göre uzman doktor gerekli tedavi yöntemini uygulayacaktır.
Bir kişide baş dönmesinin pek çok sebebi olabileceği için detaylı bir sorgulama, denge ile ilgili sistemlerin muayenesi, iç kulağın işitme ve denge fonksiyon testleri, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans gibi görüntüleme sistemleri ile muayene ve kan tetkikleri gerekli olabilir.
Şimdi Randevu Alın
Websitemizde bulunan erandevu formunu doldurarak arzu ettiğiniz doktoru seçerek randevu alabilirsiniz. Dilerseniz 0212 644 22 00 çağrı merkezimizi arayarak randevu isteyebilirsiniz.