Gündelik hayatı da olumsuz etkileyen geniz akıntısı, ses kısıklığı, öksürük, boğaz ağrıları gibi problemleri de beraberinde getiriyor. Öyle ki tedavisi geciktirilen geniz akıntısı sonrası orta kulak ve sinüs enfeksiyonu ortaya çıkabiliyor. Geniz akıntısı rahatsızlığı ve tedavi şekilleri hakkında Meltem Hastanesi Kulak Burun Boğaz uzmanlarından Op. Dr. Gökalp Dizdar detaylı bilgiler verdi.
Kıvamı yoğun ve fazla miktardaki salgıya dikkat…
Mukus denilen salgı, boğaz, burun, mide ve sindirim sistemini kaplayan zar tarafından salgılanır. Mukusun görevi bu bölgeleri nemlendirmek ve vücuda giren zararlı mikropları etkisiz hale getirmektir. Geniz akıntısı problemi olmayan bir insanda günlük yapılan mukus salgısı kişiyi rahatsız etmeyecek şekilde tükürüğe karışır ve gün içerisinde defalarca yutulur. Peki geniz akıntısı nasıl oluşur sorusunun cevabı ise, üst solunum yolu hücrelerinde bulunan ve “siliya” adı verilen tüycüklerde gizlidir. Sağlıklı bir insandaki akıntıyı yemek borusuna götüren bu tüycükler salgının fazla ve yoğun olduğu durumda bu görevi yerine getiremez. Bunun sonucunda aşırı salgı genize ilerler ve geniz akıntısı sorunu ortaya çıkmış olur.
Peki fazla salgı neden olur?
• Birinci nedeni özellikle kış aylarında baş gösteren
• Sinüzit, Grip, Nezle, Alerjilerdir
• Bazı kadın ilaçları,(doğum kontrol, hamilelik),
• Burun deviasyon sorunları (eğrilikler)
• Hava değişiklikleri,
• Sigara kullanımı
şeklinde sıralanabilmektedir.
Tedavi edilmezse…
Geniz akıntısı olan kişilerde sürekli boğazı temizle isteği olmaktadır. Akıntının içerisinde bulunan bazı iltihabi sıvılar boğazı tahriş etmekte ve geçeri öksürük krizlerine neden olabilmektedir. Aylara ve yıllara yayılan öksürüklerin birinci sebebi geniz akıntısı olabilmektedir. Aynı kişilerde sinüs enfeksiyonları ve orta kulak enfeksiyonlarının da görülmesi olası bir durumdur.
Yaşam kalitenizin düşmesine izin vermeyin, tedavi için bir doktora başvurun
Geniz akıntısı sorununda tedavi şekli akıntıyı tetikleyen faktörlere göre değişkenlik göstermektedir. İlaç tedavisi belirlenmeden önce akıntının gribal ve viral enfeksiyonlardan kaynaklı olup olmadığı teşhis edilir. Çünkü her yeşil veya sarı renkli akıntı “geniz akıntısı” anlamına gelmez. Hastalara ilk tavsiyeler ise akıntının inceltilmesi için bol su tüketilmesi önemlidir. Şikayetlerin azalması için gece yatarken yüksek yastık kullanılabilir. Alerji yapan besinlerden uzak durmak gerekir.