Deviasyon ameliyatı

Deviasyon ameliyatı

Deviasyon ameliyatı aslında çok zor değildir ama halk arasında geçmişten gelen bir tampon korkusu var. Ancak artık tampon bir sorun olmaktan çıktı. Hiç tampon konmayan veya hastanın içinden nefes alabileceği tamponların konduğu teknikler hastanın daha rahat nefes almasını sağlayarak kendini iyi hissetmesini sağlıyor. Deviasyon ameliyatı teşhisi konulan bir çok hasta bu operasyondan çekinsede aslında deviasyon tedavisi hiç korkulacak bir ameliyat olmayıp hastanın ilerleyen zamanlarda başta duyma problemleri olmak yaşayabileceği bir çok rahatsızlığın önüne geçmiş oluyor.

Deviasyon Nedir?

Kısaca tanımlayacak olursak deviasyon burnun içinde, ortadaki kıkırdak ve kemik duvarın eğikliği anlamına gelmektedir. Deviasyonun yol açtığı en ciddi yakınma burun tıkanıklığıdır. Böyle bir durumda hasta özellikle efor halinde burnundan yeteri kadar soluk alamadığını, sabah kalktığında ağzının kuru ve paslı olduğunu hissedebilir. Deviasyon horlamaya katkıda bulunabilir, devamlı ağız solunumuna sebep olduğu için farenjite yol açabilir, sinüzite ve burun kanamalarına zemin hazırlayabilir. Deviasyon ameliyatları lokal anestezi ile veya sedasyonla da yapılabilmesine karşın şimdilerde hasta konforu açısından ve cerrahın daha sorunsuz çalışması açısından daha çok genel anestezi tercih edilmektedir.

Deviasyon ameliyatı kaç yaşından itibaren yapılabilir?
Deviasyon ameliyatı için klasik şekilde kabul edilen alt yaş sınırı 18 dir. Literatürde hususi hallerde daha küçük yaşlarda cerrahi uygulanabileceği bildirilmiştir.

Burun eti (konka) nedir?
Konka burnun her iki taraf duvarında yer sektör burun etinin adıdır. Alt, orta ve üst konka olmak üzere burunda 3 çift konka bulunmaktadır.

Burun eti büyümesi nelere yol açabilir?
Fizyolojik şekilde burun döngüsü adını verdiğimiz bir çerçevede alt burun etleri bir sağda bir solda olmak üzere periyodik olarak kanla şişerek havayı nemlendirir, ısıtır ve filtre eder. Bu sebeple hiç deviasyonu olmayan birinde bile herhangi bir anda burnun bir tarafı diğerine göre daha açık şekilde hissedilebilir. fakat bu etlerde anormal bir büyüme gerçekleşirse burun tıkanıklığına yol açabilir. bilhassa deviasyonu olan hastalarda bir taraftaki burun eti daha aşırı havaya maruz kalarak zaman arasında kalıcı şekilde şişer, böylece burun tam olarak bloke olabilmektedir. Bunun yanı sıra orta burun etleri balon gibi havayla şişerek (konka bülloza) sinüslerin ağzını tıkayarak sinüzite zemin hazırlayabilir ya da burnun ortasındaki duvarı karşıya itip deviasyona neden olabilmekte.

Deviasyon Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Deviasyon ameliyatları lokal anestezi ile ve ya sedasyonla da yapılabilmesine rağmen bu zamanlarda hastanın rahat etmesi ile konforu açısından ve cerrahın daha rahat çalışması açısından daha çok genel anestezi tercih ediliyor.

Deviasyon ameliyatı Öncesi

Ameliyattan  2 hafta önceAspirin, ibuprufen ve ya E-vitamini içeren ilaçlardan uzak durunuz. Eczaneden veya doktordan bir ilaç alırsanız bu konuyu hatırlatmanız aşırı ciddi bir şeydir. çok sayıda ağrı kesici ve soguk alginliği ilaçlari bu maddeleri içermektedir. Vermidon, Novalgin gibi ağrı kesiciler gereğinde kullanılabilir.Sigara, pipo ve puro bunun gibi nikotin içeren bütün tütünlerden uzak durumuz. Nikotin sağlıklı kan dolaşımını ve sonuçta da başarılı bir ameliyat sonucunu etkileyebilir. bununla birlikte eğer anestezi alımı esnasında sizi daha yüksek bir risk grubuna sokar.C vitamini günde 3 kez 1000 mt. olarak alınabilir. nedeni ise C vitamini yara iyileşmesine yardımcıdır.Cerrahiden 1hafta önce:Laboratuvar, EKG , gerekirse akciğer filmi ve göz muayenesi yapılmalıdır. Bu testler ameliyattan önce ya muayenehaneye getirilmeli ve ya fakslanmalıdır.

Ameliyat Sonrası Oluşabilecek Olası Belirtiler

  • Narkozdan uyanma sırasında; huzursuzluk yada uyku hali,
  • Burunda tampon olduğu sürece; ağızdan solunum,
  • Tamponun çikartilmasindan sonra; burun örtüsünün şişmesi ve kabuklanma (bu dönemde geçici burun tıkanıklığı yaşanabilir)
  • Koku alma yeteneginin azalması.

İstenmeyen durumlar (komplikasyonlar)Aşağıda listelenen istenmeyen durumlar (komplikasyonlar) bu ameliyatla ilgili şekilde tip literatüründe bildirilmiştir. Bu liste sizi korkutmak için değil, size bu ameliyat hakkında daha bilgili duruma getirmek için çıkartılmıştır.

Burun kanaması : Nadirdir. çoğunlukla yeni bir tampon ile durdurulur, ender şekilde yeni bir ameliyat gerekir.

Hematom : Burun örtüsü altında kan damarının çatlaması sonucu kan toplanma si; yaranın tekrar açılması ile boşaltılır veyine tampon konur.

Abse :Yeni bir ameliyat ve gerektiğinde içeriye kikirdak yerleştirilmesi gerekebilir.

Ödem ve Ekimoz: Gözlerin etrafında sislik ve morarma. Burun estetik ameliyatında görülmekte iken bu ameliyatta gelişme olasılığı çok aşırı enderdir.

Enfeksiyon: Nadirdir: % 0.8 - 1.altı oranda bildirilmiştir.

Septum Perforasyonu: Burun orta bölmesinde delik oluşumu; lüzumlu hallerde yeni bir ameliyatla kapatılır. nadir görülen bir şeydir.

Koku alma bozukluğu: Ameliyattan sonra oluşan burun içi şişliğe bağlı % 10 oranında görülebilir. hemen her süre iyileşir.

  • Çok fazla nadir riskler:
  • Koku alma yeteneginin kalici şekilde bozulmasi,
  • Burunun dış görünüsündeki degisiklikler; kikirdak kaybina bağlı burun sırtı çökmesine, apse
  • Gelişimine, nedbe oluşumuna (aşırı ender görülmektedir) bağlı görülebilir ve ikinci bir ameliyatla
  • düzeltilebilir.
  • Beyin zari iltihabi tehlikesi yaratan, kafa tabanı yaralanmalari,
  • Körlüğe kadar varabilen görme bozuklukları kanamayı azaltmak için yapılan ilaca bağlı olabilir, ancak son derece ender bir durumdur.
  • Kan nakli, geç kanamalarda aşırı ender pozisyonlarda gerekli olur.

Deviasyon Ameliyatı Sonrası

  • Ameliyat sonrası kanamayı önlemek için burnunuza tampon yahut silikon kalıp konulabilir. Doktorunuzun başka bir önerisi yoksa muhtemelen bu tamponlar üç ya da 4 gün sonra alınacaktır.
  • Hasta ameliyattan sonra çıkış saatinden itibaren en erken 3 saat sonra su içebilir. Daha erken su içilecek olursa bağırsak hareketleri normale dönmediği için kusma ortaya çıkacaktır. ancak bu süre arasında dudaklar su ile silinebilir. Sıvı ve gıda alımı ise ameliyattan çıktıktan en erken 4 saat sonra olmalıdır.
  • Burnunuzda tampona bağlı olarak burun tıkanıklığı, hapşırma hissi, pembe renkli ya da hafif kırmızı kan sızıntısı, hafif bir baş ağrısı, gözlerinizde sulanma bu gibi yakınmalarının olması doğaldır. Bu yakınmalar tampon alındıktan sonra azalacak ve 1 hafta içinde de kaybolacaktır.
  • Tamponun kenarından sızan pembe renkli, sızıntı kanama değildir. Normalde var olan burun salgısının tampon itibarı ile artması ve ameliyat yerindeki kan pıhtılarını sulandırması sonucu meydana gelir. lakin damlama şeklinde ve bol kırmızı renkli, taze kanama varsa hekiminize bildiriniz.
  • Ameliyatın olduğu gün ve ertesi gün ameliyat esnasında yutulan kan nedeni ile büyük abdest siyah renkli gelebilir yada ameliyat günü hasta kahve telvesi şeklinde kusabilir. kaygı etmeyiniz. olay birkaç gün devam ederse hekiminize bildiriniz.
  • Tamponlardan dolayı boğazınızda kuruluk hissi, hafif yanma ve boğaz ağrısı olacaktır. Bu yakınmalarınız genel anestezi esnasında yerleştirilen anestezi borusu sebebiyle 3-4 gün kadar sürecektir. ılık içeceklere boğazınızı nemli tutmanız ve bol sıvı almanız bu yakınmalarınızı azaltacaktır.

Burun Yapısı

Nefes alıp vermeye yardımcı olan burun yüzün ortasında yer sektör ve solunum sisteminin ilk başlangıç organıdır. Burnun temel görevlerinden bir tanesi soluduğumuz havayı nemlendirmek,ısıtmak ve süzmek ve akciğerler için hazır duruma getirmektir. Bu işlevi içini kaplayan mukozanın (hususi bir halı tabakası diyebiliriz) çok fazla hususi yapısı yardımı ile gerçekleştirebilir. Her şey anatomik ve fizyolojik olarak doğru çalıştığında burnun bu işlevleri pek bilinmez. fakat şahıs da burun tıkanıklığı yakınması ortaya çıkınca bu organ büyük ilgi odağı olur (Nezle olduğumuz süre bulunduğu benzeri). Burun içindeki büyük boşluğu iki eşit parçaya ayıran bir burun orta bölmesi olmaktadır (septum). Bu bölme burun dış tarafına yakın kısımda kıkırdak ve daha içeride de kemikten oluşur, bu kıkırdak ve kemik yapının üzeri mukoza ile kaplıdır. Burun boşluklarının yan duvarında ise gene üzerileri mukoza ile kaplı burun etleri (=konka) bulunmaktadır. Bu etlerde kalorifer peteklerine aynı biçimde burna giren havanın ısıtılması, nemlendirilmesi ve süzülmesine katkıda bulunurlar.

Güncelleme Tarihi:28/01/2025
Yayınlama Tarihi:07/01/2015
Okunma Sayısı:58478
Soru sor