Ani işitme kayıplarında intratimpanik enjeksiyon tedavisi

Ani işitme kayıplarında intratimpanik enjeksiyon tedavisi

Ani işitme kayıplarında her geçen gün yeni bir tedavi yöntemi ortaya çıkmaktadır. Bu yöntemlerden biri de intratimpanik enjeksiyon tedavisidir. İntratimpanik enjeksiyon tanım ve işlem olarak “ilacın enjektör vasıtası ile kulak zarından geçilip orta kulağa ulaşılması” durumudur. Burada amaç ağız yolu ile alınan ilaçlardan ziyade kulak için geliştirilen ilacın doğrudan orta kulağa ulaşması sağlanmaktadır. 

Ani işitme kaybının en az 3 bitişik frekans üzerinden, 72 saat veya daha kısa bir sürede meydana geldiğini söyleyebiliriz.  Bu süre tedavi açısından oldukça önemlidir. Ancak çoğu insan ani işitme kaybı yaşadığını ilk etapta bilmez. Bazı hastalar işitme kaybının sabah anında fark edildiğini ifade ederken, bazıları saatlerce veya gün boyunca hızla geliştiğini bildirmektedirler. İşitme kaybının şiddeti bir hastadan diğerine göre değişiklik göstermektedir.  Ani işitme kaybı sıklıkla her iki kulağı da kapsadığını bu noktada belirtebiliriz. Ani işitme kayıplarında kulak çınlamasının etkisi olup olmadığı tartışma konusu haline gelmiştir. Sonuçlar bu noktada kulak çınlamasının da ani işitme kayıplarına neden olabileceğini ortaya koymuştur. Nasıl mı?

Kulak çınlaması dengesizlik ani işitme kaybına neden olabilmektedir!

Kulak insanlar için doğadaki tüm sesleri anlamlı kılan duyu organlarımızdan biridir. İşitme kaybı ve özellikle ani işitme kayıpları insanlarda farklı reaksiyonlar göstermeye başlamıştır. Çoğu insan ani işitme kayıplarında olaydan haberdar olamama gibi durumlarla karşı karşıya kalabilmektedir. Bazı insanlar işitme kaybı yaşadıktan sonra dudak okuma hareketleri ile iletişim kurdukları da gözlemlenmiştir.  İşitme kaybının 1 ay gibi bir süre ile ay aşırı devam etmesi bazen geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabilmektedir. Ancak intratimpanik enjeksiyon tedavisi işitme ve ani kayıplarda yepyeni bir kapı açmaktadır. Uygulama yöntemi oldukça kolay olan intratimpanik enjeksiyon tedavisinde hasta yapılan işlem sonucunda dakikalar içinde eski hayatına geri dönebilmektedir. İntratimpanik enjeksiyon uyuşturularak yapılan bir işlem olduğu için acı hissi yaratmaz ve ağrı vermez.

Son yıllarda yapılan tıbbi araştırmalar, kulak çınlaması yaşayanların da bir şekilde işitme kaybına sahip olduğunu göstermiştir. Bir işitme kaybı birçok farklı biçimde ve çeşitli frekanslarda olabilir. Bazıları için, bu işitme kaybı küçük olabilir veya sadece iç kulakta hafif bir hasarın sonucu olarak dar bir frekans bandını etkileyebilir.  Son birkaç yılda yapılan tıbbi araştırmalar, kulak çınlamasına, iç kulakların hasar gören kısmını beynin merkezi sinir sistemine bağlayan sinirlerdeki sinir aktivitesinin yokluğundan veya azalmasından kaynaklandığını gösteriyor. Sinyallerin beynin işitme merkezine geçmesiyle bu daha sonra sinir aktivitesinin artmasına yol açar. Bu artan aktivite beyindeki işitme merkezine ulaştığında, kulak çevreden herhangi bir ses çıkarmasa da bir ses duyulur. Buna tıp dilinde tinnitus denir.

Akustik aşırı maruziyet, hem iç kulaktaki saç hücrelerine hem de iç kulaktan beyne sinyaller gönderen sinirlere zarar verebilir. Akustik aşırı sese maruz kalma, gürültüye bağlı işitme kaybına neden olabilir. Saç hücreleri ve sinirler otoksik ilaçlar gibi başka şeyler tarafından da hasar görebilir ve bu kulak çınlamasına neden olabilir. Peki, işitme kayıplarında yaygın hale gelen intratimpanik enjeksiyon tedavisi ne gibi avantajlar sunuyor?

İntratimpanik enjeksiyon tedavisinin ne gibi avantajları vardır?

Ani işitme kayıplarında kullanılan tedavi yöntemleri çoğunlukla ağız yolu ile alınan ilaçlar şeklindedir. Bu ilaçların kullanımı kronik hastalıklarda yan etkiler yarattığı gibi, yeni hastalıklar hatta bazen ölümcül sonuçlara bile neden olabilmektedir. Ani işitme kayıplarında intratimpanik enjeksiyon tedavisi yan etkiye sahip değildir. İntratimpanik enjeksiyon tedavisinde uygun görülen ilaç doğrudan orta kulak için hizmet etmektedir. Bu durumda da alınan ilaç yan etki göstermemektedir.

İntratimpanik enjeksiyon tedavisinde kullanılan ilaç hem iç kulak hem de orta kulak için kullanılan diğer ağız yolu ile alınan ilaçlardan kat kat etkilidir. Bu nedenle avantajları oldukça yüksektir.

Günümüzde ani işitme kaybı çocuklarda ve yaşlılarda daha sıklıkla görülen bir hastalıktır. Çocuklarda ani işitme kaybının nedenleri erken teşhis ile hayat bulabilirken, yaşlılarda çeşitli hastalıklar nedeni ile bu süreç daha geç ilerleme kaydedebilmektedir. Çocuk ya da yetişkinlerde ağız yolu ile tedavi amaçlı verilen ilaçlar tedaviyi olumlu anlamda etkilese de ilerleyen süreçlerde özellikle de mide ve bağırsak hastalıklarına yol açabilmektedir. Yaşlı kimselerin, şeker, yüksek tansiyon, böbrek yetmezliği, kalp ve damar hastalıkları nedeni ile ani işitme kayıplarında ilaçla tedavi görüyor olmaları oldukça risklidir. Çünkü kullanılan ilaçlar ömür boyu verilen ilaçlarla çakışması durumunda farklı sonuçlar doğuracaktır. Ani işitme kayıplarında bu nedenle farklı bir alanda yenilik ve esenlik sunan intratimpanik enjeksiyon tedavisine başvurulmaya çalışılmıştır. Yapılan işlem ve uygulamalarda her yaştan hastanın dakikalar içinde eski hayatına dönmesi durumu oldukça sevindirici ve heyecan verici bir tablo oluşturmuştur. Bu nedenle intratimpanik enjeksiyon tedavisi hangi durumlarda ve nasıl uygulandığı konusunda detaylı bilgiler aşağıda yer almaktadır.

İntratimpanik enjeksiyon tedavisi hangi durumlarda uygulanır?

İntratimpanik enjeksiyon tedavisi çok kısa bir süre önce tüm dünyada yaygın hale gelerek her yaştan hastaya risksiz bir biçimde uygulanabilen tedaviler arasında yerini almaya başladı. Bunun temel nedeni ise iyileşme ve işlem süresinin dakikalar içinde olumlu sonuçlar vermesidir. Ani işitme kayıplarına bağlı olarak çıkan bazı hastalıklar aşağıda yer almaktadır. İntratimpanik enjeksiyon tedavisini aşağıdaki durumlarda tedavi amaçlı olarak kullanmak doğru bir yaklaşım olacaktır.

İntratimpanik enjeksiyon tedavisi başlıca; Meniere hastalığı, neoplastik, travmatik, metabolik, nörolojik, Tinnitus, immünolojik, toksik, koklear, idiyopati, vertigo gibi hastalıklarda tedavi amaçlı olarak intratimpanik enjeksiyonlar  kullanılmaktadır.

  • Ani işitme kayıplarında her hastalıkta olduğu gibi erken tanı ve teşhis önemlidir. İntratimpanik enjeksiyon tedavisi ile erken teşhis şansı olmayan hastalar için koca bir umut var.
  • Ancak ani işitme kayıplarında erken müdahale daha da önem taşımaktadır. Çünkü işitme kayıplarında 3 gün yani 72 saat içinde işitme kaybının tespit edilmesi gerekmektedir.
  • 3 günlük süreyi aşan hastalarda önemli kayıplar meydana gelebilmektedir.
  • İntratimpanik enjeksiyon tedavisi ile ani işitme kaybı yaşayan hasta aradan 1 ay geçse bile tedavi olma şansı yüksektir.

Bu nedenle intratimpanik enjeksiyon tedavisi bu yönü ile de avantaj sağlamaktadır.

İntratimpanik enjeksiyon tedavisi nasıl uygulanmaktadır?

İntratimpanik enjeksiyon uygulaması yapılacak olan kulak zarı ilk etapta lidokain spreyle uyuşturulur.  Spreyle uyuşturulan kulak kısa bir süre bekletilir.  Hemen sonra hastanın sedyeye yatırılması ve mikroskop işleme geçilmesi sağlanır. Bazı durumlarda kulak ilk önce balmumu ya da doktorun uygun gördüğü bir sıvı ile temizlenebilmektedir.

  • İşlemi uygulayan uzman hekim, saç teli kadar ince dental uçlu olarak tanımlanan enjektör ile ilacın kulak zarından orta kulağa verilmesi sağlanır.
  • Lidokain sprey ile uyuşturulan kulak bu işlem sırasında uyuştuğu için hiç bir fonksiyondan etkilenmez. Dolayısı ile hasta hiçbir koşulda ağrı da hissetmemektedir.
  • Yalnız hasta östaki tüpünden dolayı genizde ilaç tadı ile karşılaşabilmektedir. Tabi bu durum işlem yapan uzmanlar tarafından oldukça doğal karşılanmaktadır.
  • İşlem uygulamasının hemen ardından 10 dakika gibi kısa bir süre dinlendikten sonra hasta eski hayatına kolayca dönebilmektedir.
  • İntratimpanik enjeksiyon uygulaması ile kulak zarı en hızlı biçimde kendini onarmaktadır.

Günümüz koşullarında ani işitme kayıpları için geliştirilen intratimpanik enjeksiyon tedavisi bazı seanslar neticesinde de uygulanabilmektedir. Bu durum hastanın işitme kaybı yaşadığı tarihten tedavi sürecine kadar atmış olduğu adımlarla ilgilidir. İntratimpanik enjeksiyon tedavisi ani işitme kaybı yaşayan hastalar için çağın en önemli tedavisi olarak tanımlanabilir.

Aşağıdaki videomuzda hastamıza Doç. Dr. Ahmet Hamdi Kepekçi (Kulak Burun Boğaz Uzmanı) tarafından intratimpanik enjeksiyon tedavisi uygulamalı olarak anlatılmaktadır. 

Ani işitme kayıplarında intratimpanik enjeksiyon tedavisi (uygulama)

Güncelleme Tarihi:21/11/2024
Yayınlama Tarihi:05/01/2018
Okunma Sayısı:21792
Soru sor