Şaşılık tedavi edilebilir

Şaşılık tedavi edilebilir

Gözlerin birbiriyle olan dengesinin ve paralelliğinin bozulması durumuna şaşılık demekteyiz. 6 adet göz dışı kas vardır. Bu kasların bir tanesinde veya bir kaçında kuvvet azlığı veya kuvvet fazlalığı mevcut ise şaşılık meydana gelebilmektedir. Gözün biri düz bakarken diğeri dışa, aşağı, içeri veya yukarı bakabilmektedir. Bazı durumlarda her iki gözde de kayma gözlemlenebilir. Şaşılığın ortaya çıkması sadece tek bir nedene bağlı değildir. Şaşılığın tedavisi için erken teşhis don derece önemlidir. Geç kalınırsa çocukların gözlerinde estetik problemler ortaya çıkabilir. Bununla beraber ömür boyu sürebilecek görme azlığı sorunları da ortaya çıkabilir. Doğumdan sonra çocuk mutlaka bir göz muayenesinden geçirilmelidir.

Şaşılığın Nedenleri

Doğumda yaşanan problemler, sorunlu bir hamilelik süreci, çocuğun geçirmiş olduğu ciddi rahatsızlıklar şaşılığın ortaya çıkmasında rol oynayabilir. Şaşılık için genetik yatkınlık da söz konusudur. Ailesinde gözünde problemler olan kişilerin çocuklarında şaşılık görülebilmektedir. 2 yaş ve sonrasında görülen şaşılıklar genellikle göz bozulmasıyla alakalıdır. Şayet bir çocuğun şaşılığa yatkınlığı var ise travma, ateşli bir hastalık sonrası da başlayabilmektedir. Sinirlerde oluşan felç durumlarında göz kayması meydana gelebilir. Geçirilen kaza ve travmalar, şeker hastalığı gibi durumlarda göze gelen sinirlerde felç durumu meydana gelebilir.

Şaşılık Belirtileri

Göz sulanması, çift görme, gözde paralellik kaybı, bulanık görme, üç boyutlu görüntünün kaybolması bu belirtilerden bazılarıdır. Bebek ve çocukluk dönemlerinde meydana gelen göz kaymaları genel olarak yalancı göz kayması dediğimiz durumdur. Bu durum ancak göz muayenesi ile netlik kazanmaktadır. Sürekli olarak aynı gözün gayması görmenin o gözde daha az olduğunun göstergesidir. Bu nedenle tek gözde kayma fark edilmişse acil olarak muayene ve tedavi gereklidir.

Şaşılıkta Tedavi

Şaşılık tedavisinde çeşitli yöntemler mevcuttur. Gözlük, botox, kapama, cerrahi müdahale, ortopedik tedavi şeklinde sıralanabilir. Hangi tedavi yönteminin uygulanacağı yapılacak muayene sonrası karar verilir. Uygulanacak yöntem hastanın şaşılık durumuna göre ele alınmaktadır. Sonradan oluşan, genetik ve kısmi şaşılıklarda uzman doktor gerekli tedavi yöntemini uygular. Özel Meltem Hastanesi Göz Hastalıkları bölümü uzman doktorları şaşılık tedavisinde en uygun yöntemleri kullanarak bu sorunu ortadan kaldırmaktadırlar.

Güncelleme Tarihi:06/01/2025
Yayınlama Tarihi:03/01/2014
Okunma Sayısı:10757
Soru sor