İleri yaşlarda ortaya çıkan bir göz rahatsızlığı olarak bilinen katarakt, meslek hastalığı olarak son yıllarda genç hastalarda görülme oranı da yükseldi. Bizde bu konu üzerine Meltem Hastanesi Göz Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Fikret Tilge'nden katarakt hakkında bilgi aldık.
Kimler katarakt olur?
Bu soruya verilecek cevaptaki grubun mutlaka katarakt hastası olacağı anlamına gelmesede aşağıdaki meslek gruplarında çalışanlar katarakt hastalığına yatkın kişiler olabilmektedir.- Cam üretimi, sıvı cam imalatı, üfleyerek cama şekil verme erbapları,
- Fırıncılar ve dişhekimleriYukarıda bahsettiğimiz mesleklerde sizinde fark edeceğiniz gibi yüksek ısı ve ışık kullanımı ile çalışılmaktadır. Katarat hastalığının oluşumunda da en önemli faktörlerden ikisi ısı ve ışıktır.
Katarakt tam olarak nedir?
Kişide yaşam kalitesini oldukça düşüren bir hastalık olan katarak, gözdeki lenslerin opaklaşması yani saydamlığını kaybetmesidir. Bahsettiğimiz göz lensi göze gelen ışınları odaklayarak görmeyi sağlayan önemli bir dokudur. 55-60 üzerinde kişilerde görülen bu hastalığın tedavisi artık dikişsiz ve 10-15 dk. içerisinde yapılan operasyonlarla başarılı bir şekilde sonuçlandırılmaktadır. Katarakt tedavisi hakkında fako ameliyatı linkinden detaylı bilgi alabilirsiniz. Katarakt doğuştan olur mu sorusunun cevabı olarak katarakt hastalığı doğuştan olan hastalarımızında var olduğunu belirtelim.
Sebepleri;- Göze gelen darbeler
- Özellikle şeker hastaları
- Göz içi iltihabı
- Yan etkisi olan bazı tıbbi ilaçların çok uzun süre kullanılması
- Yukarıdaki saydığımız mesleklerdeki dezavantajlarda olduğu gibi yüksek ısı ve ateşte çalışmak.
Katarakt Tedavisi
Katarakt sorunu hayatınızdan çıkarmak için katarakt ameliyatı olmanız gerekiyor. Ameliyat nasıl yapılır sorusuna kısaca; saydamlık özelliğini kaybeden lens gözden alınıyor ve yerine suni bir mercek yerleştiriliyor. Böylece hastanın tekrar eskisi gibi net görmesi sağlanıyor. Lensin alınması işlemi ses dalgalarıyla parçalandıktan sonra emilerek gerçekşiyor. İşte bu yönteme fako yöntemi denmektedir. Dkişsiz ve çoğunlukla ağrısız gerçekşen bu operasyon lokal anestezi altında 15 dakikada tamamlanıyor. Ameliyattan 24 saat sonra bandajlar açılarak 1 hafta sonra tekrar kontrole çağırılıyor.
Çok keskin görebilecek miyim?
Hastalarımızdan katarakt ameliyatı sonrasında çok net görmek istiyorum şeklinde talepler geliyor. Tabi biz taleplere göre değil tıbbi olarak ne sonuç ortaya çıkacağını açıklıyoruz. Katarakt ameliyatı sonra net görüş sağlanmaktadır. Bu net görüşün tanımı kişinin hayatına gözlük kullanmadan devam edebilmesi olarak tanımlanır. Ancak bazı durumlarda ameliyatı sonrası hastanın yakın görüş gözlüğü kullanması da gerekebilir. Katarakt ameliyatı yapan hastaneler arasında yer alan Özel Meltem Hastanesi uzmanlarına ulaşmak için 0212 644 22 00'i arayabilir, sol tarafta bulunan soru formundan bizlere ulaşabilirsiniz.