Herşeyden önce miyop bir göz hastalığıdır. Miyop hastalarının en büyük özelliği yakını iyi görüp uzağı net görememeleridir. Dışardan gelen ışınların mercekten göz odak noktasına tam yansıyamaması ve önüne düşmesi ile birlikte miyop hastalığı ortaya çıkar. Miyobun ortaya çıkmasında pek çok faktör etkilidir. Bunlardan en büyüğü ırsi olmasıdır. Bunun dışında kitabı karanlıkta okumaya çalışmak, fazla televizyon izlemek gibi etkenler de vardır. Bununla birlikte yanlış bilinen pek çok bilgi de vardır. Örneğin ışık açıkken uyumanın miyop yapacağı gibi bir bilgi yanlışı vardır. Gözden ziyade karanlıkta insanın salgıladığı hormonları salgılayamaması başka türlü hastalıklara kapı açar ancak miyobu etkilemez.
Miyop hastalığının bir kişide olup olmadığını anlamak ise çok kolaydır. Bunu çocuklarda anlamak ise daha kolaydır. Çocuklarda bir şeyi okurken gözlerde kısma, ya da uzağı görmede şikayet varsa hemen bir uzman doktora götürmekte fayda vardır. Bir diğer belirti ise çocuk kitabı çok yakından okuyor, televizyonu çok yakından izleme gereği duyuyorsa miyobun olduğudur. Bu gibi belirtiler söz konusu ise miyop tedavisi için mutlaka uzman bir hekime görünmekte fayda vardır.
Miyop Tedavisi Yöntemleri
Miyobun tedavisinde ise pek çok yöntem kullanılabilir. Bunlardan en bilineni elbette ki gözlüktür. Gözlük kullanımı miyop hastalığını ilerlemesinin önüne geçer. Aynı şekilde yaygın bir şekilde kullanılan kontakt lens de miyobun önüne geçen ve ilerlemesini durduran bir başka tedavi yöntemidir. Ancak kontakt lensi kullanmak oldukça özen ve dikkat ister. Kontakt lens ile birlikte pek çok tehlikeli enfeksiyon riski de göz öüne alınmalıdır.
Şayet gözlük ya da lens kullanmak istemiyorsanız bir diğer seçenek dünyada da oldukça yaygın olan lazerle miyop tedavisi uygulamasıdır. Bunun haricinde gözün içine mercek yerleştirme gibi bir diğer yöntem de tercih edilebilmektedir. Kişi hangi tedavi şeklini istiyorsa önce gerekli tetkikleri yaptırmalı ve uzman doktorun önerdiği şekilde ilerlemelidir. Unutulmamalıdır ki her tedavi herkeste aynı olmaz. Özellikle kontakt lens ve lazer yöntemlerinde mutlaka uzman doktorun tavsiyesi dinlenmelidir.
Eğer hastada miyopluk derecesi düşükse doktor lazer tedavisini önerebilir. Eğer miyopluk derecesi çok ilerlemiş ve başka çare kalmamış ise uzman doktor göz içerisine mercek takma yöntemini önerebilir. Uzman doktor kişide gerekli muayeneleri yaparak en uygun yönteme karar vermektedir.