Kronik orta kulak iltihabı işitme kaybına neden oluyor

Kronik orta kulak iltihabı işitme kaybına neden oluyor
Kulak, dış, iç, orta olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Orta kulak dediğimiz bölüm kulak zarı ve kulak kemikçiklerini içerisinde barındırır. Kulak zarını veya kemikçik kısmını etkileyebilecek bir hastalık sesin dış kulaktan iç kulağa iletilmesine engel çıkartarak iletim tipi dediğimiz işitme kaybına neden olabilmektedir. Böyle bir rahatsızlık kulak zarındaki bir delikten kulak kemikçiklerinin bir veya daha çoğunun tahribinden kemik zincirlerinin bozulmasına kadar pek çok çerçevede oluşabilmektedir. Orta kulakta bir iltihap meydana gelirse kulak zarı delinir ve iltihap dışarıya doğru akabilir. Bu delik genellikle kendi kendine geçer, kapanır. Eğer iyileşmezse genellikle kulak çınlaması, aralıklı veya sürekli akıntının görülebildiği işitme kaybı meydana gelir.
orta kulak iltihabı

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kronik orta kulak iltihabı
nda ilaç ve cerrahi tedavi uygulanabilir. İlaç tedavisi kulak akıntısını durdurmaktadır. Bu tedavide kulağın aralıklı olarak temizlenmesi veya damla ile toz kullanımını gerektirmektedir. Bu tip durumlarda bazı kişilerin ağızdan antibiyotik alması gerekebilir. Bir diğer tedavi yöntemi olan cerrahi yöntemde ise amaç iltihabı kontrol altına almak ve geliştirebileceği zararlı etkilerini önlemek amacı taşımıştır. Son dönemde işitmenin de yeniden kazanılması için farklı yöntemler geliştirilmiştir. Kulak zarını yamamak adına veya yeniden yapılandırmak adına bir çok doku kullanılabilmektedir. Bu dokular kulak kanalında bulunan deri veya kası kaplayan zar niteliğindedir. Hasara uğramış bir kulak kemikçiği yeniden yerleştirilebileceği gibi yapma bir kemik de kullanılabilmektedir. Bazen erimiş bir kulak kemikçiği yerine kıkırdak da kullanılabilmektedir.

Kulak Zarının Tamiri
Orta kulak iltihaplarında genellikle bir kendi kendine iyileşme süreci mümkündür. Bazı zamanlar ise geride delik bir kulak zarı bırakabilir. Kulak zarının tamir olması orta kulağı korumaktadır ve işitmenin de düzelmesini sağlamaktadır. Bu müdahale orta kulak kemikçiklerinde bir hasar meydana gelmemiş ve iltihabın kurumuş olduğu kişilerde yapılabilmektedir. Operasyon, dış kulak yolundan veya kulak kepçesinin arkasından yapılmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz dokular kulak zarı ve dokuları oluşturmak veya yama yapmak için kullanılmaktadır.
orta kulak iltihabı

Orta Kulak TamiriOrta kulak iltihabı, kulak zarıyla birlikte orta kulak kemikçiklerinde hasar meydana getirebilmektedir. Timpanoplasti yani orta kulak tamiri hem kulak zarının hem de kemikçik zincirinin tamirine verile addır. Bu müdahale ile kulak zarının onarılması gerçekleşmekte ve duyma yetisi daha iyi bir konuma getirilmektedir. Bu müdahale dış kulak veya kulak kepçesi arkasından yapılmaktadır. Orta kulaktaki kemikçik zinciri kemikçiklere yeniden şekil verilerek ya da diğer dokularla onarılmaktadır. Bununla birlikte zar tamiri de yapılmaktadır. Orta kulak iltihabı hem zor hem de bir o kadar kolay iyileşebilme göstermektedir. Uzman bir Kulak Burun Boğaz doktoru problemin hangi aşamada olduğunu kaydederek yukarıda bahsettiğimiz yöntemlerden birini kullanarak hastanın sağlına kavuşmasında etkin rol oynamaktadır.Özel Meltem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü uzman doktorları orta kulak iltihabına karşı en etkin tedavi yöntemlerini kullanmakla birlikte kişinin orta kulak iltihabı rahatsızlığını ortadan kaldırmaktadırlar.  
Güncelleme Tarihi:27/04/2025
Yayınlama Tarihi:26/11/2013
Okunma Sayısı:12410
Soru sor