Doğum sonrası sağlığınız için prensipler

Doğum sonrası sağlığınız için prensipler

Bir kadının hayatındaki en özel şeylerden bir tanesi Anne olmaktır. Fakat bebek sahibi olmak kadınların hayatında farklı ve pek çok değişimlere sebebiyet vermektedir. Yeni anneler bebek hayata geldikten sonraki süreçte çeşitli sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabiliyor. Bu dönemin sağlıklı bir şekilde anlatılması için kimi önemli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Bu önemli noktaları madde madde sıraladık.


Doğumdan sonra göz ardı edilmemesi gereken “şikayetler”

Doğum sonrası yeni anne olmuş kadının en hassas ve savunmasız dönemidir. Doğum tek başına muazzam bir deneyimken, sonrasında başlayan yeni bir hayat, ilk günlerin şaşkınlığı, fiziksel ve ruhsal çekinceleri ile zor olabilir. Bu süreç sağlıklı bir şekilde atlatılabilir. Doğum sonrası oluşan aşırı ve pıhtılı kanama, akıntının rengindeki farklılık, doğum sezaryen olarak gerçekleşmişse ameliyat yerinde ağrı, şişlik, kanamalar, kusma, idrar yaparken ağrı ve yanma durumları hissediliyorsa mutlak surette hekime başvurulması gerekir.


Doğum sonrasında görülen ilk hafta kanaması 

Doğumla gelen bir haftalık kanama, adet kanaması kadar sık görülebilir. Sonraları kanama yerini daha çok akıntıya bırakır, kahverengi, beyaz ve sarı renklerindeki akıntı giderek açılır ve loğusalık süresi boyunca 40 gün ortalama olarak devam eder. Pedler belirli zaman aralığıyla sık sık değiştirilmeli, genital bölge su ile yıkanarak  temiz tutulmalıdır. Bu süreç yerine getirilip izlenmeli, dikkat çeken farklı bir durum gözlendiği takdirde hekime başvurulmalıdır.

Lohusalık döneminde duş almanın kuralları 

Doğumu izleyen üçüncü günde anne duş alabilir. Lohusalık süresi boyunca ayakta duş alınmalıdır. Bu süreçte enfeksiyon riski için tetikleyici durum olabilmektedir. oturarak duş almak. Sezaryen ile doğum yapmış olanlar doğumun ikinci gününde duş alabilir ve duş sırasında ameliyat yerini örtmesine gerek yoktur. Duş sonrası ameliyat bölgesi tahriş edilmeden tampon yapılarak kurulanmalıdır. Fakar 45 gün boyunca yapılacak banyo ayakta olmalı, oturarak veya küvette yapmak sakıncalı olduğundan belli bir süre kaçınılmalıdır.


Anne ve bebeğin bol sıvı alımı kabızlığı önlemek için birebir şart

Lohusalık sürecinde kadınların diyet uygulamasına lüzum yoktur. Yeterli ve düzeyli beslenmeye dikkat edilmeli; protein, karbonhidrat, meyve ve yeşil sebzelerin yeteri kadar tüketilmesi yeterli ve faydalı olacaktır. Gaz yapıcı kimi besinlerden kaçınmak anne ve bebek açısından çok çok önemlidir. Bebek ve annenin kendisinin kabızlığını önlemek, annenin sıvı üretmesi ve süt artışı için önem arz etmektedir.

Süt akışını basite indirgemek için öneriler

Doğumdan sonraları süt oranı artışının başlamasıya gelen memelerde 2-7 gün arası fazlalık ve gerginlik oluşur. Bu his anne tarafından bir sorun ve rahatsızlık gibi algılanır. Fakat bu durum süt oluşumunun habercisidir. Bu şişkinlik ve gerginliğin iltihaba sebebiyet  vermemesi için bebek anne tarafından sık sık emzirilmelidir. Memelerin normalin üzerindeki sertleşme sonucu bebeğin memeyi tutmakta problem yaşadığı gözleniyorsa, tutmasına rağmen yeterli şekilde süt boşalması olmuyorsa, memelerdeki süt el ile sıkılarak sağılmalıdır. Süt sağma öncesi, nemli havluyla pansuman yapılması ve duş alınması süt yollarının genişlemesini sağlayacak, süt akışı dengeli bir şekilde olup, kolaylaşacaktır.


Temizliğe Dikkat!

Annenin emzirme öncesi biraz anne sütü ile meme başını ıslatması tavsiye edilir. Her emzirme sonrası temizleme istemeyen bebeğin emmesinde sorun gütmeyen, sadece lanolin içeren bir krem sürülerek meme başı çatlak ve iltihapları önlenmelidir. Süt üretimi fazlalaştıkça, meme ucundan süt akmaya başladıkça göğüs pedlerinin kullanılması faydalı olacaktır.

Bebeğin emmesini kolaylaştırmanın yolu

Meme ucuna, bebeğin emmesini kolay hale getirmek için,  emzirme aralarında ve emzirmeden birkaç dakika önce göğüs ucuna masaj yapmak en kolay yöntemdir. Başka bir çözüm yolu ise meme ucu çıkana kadar bebeği silikon meme ucu ile emzirmeyi sağlamaktır. Bebek emdikçe brikaç güne kadar meme ucu kendiliğinden belirgin hale gelecektir.

Doğumdan 45 gün sonra Anne cinsel yaşamına dönebilir

Lohusalık döneminde emzirirken salgılanan oksitosin hormonu sebebiyle annenin uykusunun gelmesi normal bir durumdurç Annenin stabil cinsel hayatına dönmesi için 45 gün geçmesi gereklidir. Çünkü lohusalık zamanında rahim henüz eski halinde olmadığından cinsel ilişki zararlı olduğu gibi kesinlikle önerilmemektedir.

Aksatılmaması gereken: Düzenli takipler
Doğum gerçekleştirmiş her kadın lohusalık dönemi bittikten sonra hekime başvurup gebelik sonrası jinekolojik muayene olması önem arz etmektedir. Bu dönemde smear testi uygulanabilir ve koruma yöntemleri ile ilgili bilgi edinilmesi gerekir. Bir probleme rastlanmadığı takdirde jinekolojik muayene doktorun belirleyeceği aralıklarla tekrarlanmalıdır. 
 

Güncelleme Tarihi:21/11/2024
Yayınlama Tarihi:10/02/2018
Okunma Sayısı:1310
Soru sor