Delik kulak zarı cerrahi müdahale gerektirebilir

Delik kulak zarı cerrahi müdahale gerektirebilir

Kulak zarı delinmesini çeşitli sebepler nedeniyle kulak zarında bir boşluk açılması olarak tarif eden Op. Dr. Gökalp Dizdar; 'Kulak zarı genellikle delinmeden birkaç hafta sonra kendi kendini tamir edebilmektedir. Bazen bu iyileşme süreci daha da uzun sürebilmektedir. Bir iki ay içerisinde iyileşme göstermeyen kulak zarı için cerrahi müdahale gerekebilir.' demektedir. Zardaki delinmeye karşı ilaç tedavisi uyguladıklarını belirten Dr. Dizdar akıntının genellikle ilaç tedavisi ile durdurulabildiğini söylemektedir. Dizdar; 'Ancak ilaç tedavisi ve tavsiyeler ile bir ay içerisinde delik kapanmamış ise cerrahi müdahale gereklidir.' demektedir.

Kulak Zarının Delinme Nedenleri Nelerdir?

Kulak zarının delinme nedenlerine değinen Dr. Dizdar; 'Kulak zarı delinme nedeni genellikle enfeksiyona veya yaralanmalara bağlı olarak meydana gelmektedir. Bununla birlikte kulak basıncında artışa neden olan darbe ve yaralanmalar, şiddetli patlama ve sesler, kulak kemiğinde kırılma, iğne gibi batıcı delici cisimlerin kulağa girmesi ile oluşan enfeksiyon, sualtı dalışlarında meydana gelen basınç, kulak kanalına çok sıcak, asitli sıvıların kaçması kulak zarının delinmesine neden olabilmektedir. Bununla birlikte orta kulak iltihaplarına bağlı olarak kulak zarı delinmesi meydana gelebilmektedir. Bu iltihapla işitme kaybı, ağrı, ateş, kulakta akıntı meydana gelir.  Bu durumda işitme kaybının şiddeti kulak zarındaki deliğin büyüklüğüne bağlıdır. Delik ne kadar büyük ise işitme kaybı da o kadar fazla olacaktır. Eğer bu delik şiddetli bir patlama, travma ile meydana gelmişse işitme kaybı daha fazla olacaktır. İç kulak hasarı oluştuğu takdirde kalıcı işitme bozukluğu da meydana gelebilir.' demektedir.

Delik Kulak Zarında Tedavi Yöntemleri

Delik kulak zarında uygulanacak tedavi yöntemlerini sıralayan Dr. Dizdar; 'Kulak zarındaki delinmeler genellikle kendiliğinden birkaç hafta içerisinde iyileşir. Kendiliğinden iyileşmeyen delik kulak zarı için bazı ilaç yöntemleri uygulanır ve tavsiyelerde bulunulur. Bu uygulamalarla kapanmayan delik kulak zarı için cerrahi yöntem uyguluyoruz. Bu cerrahi operasyona 'miringoplasti' denmektedir. Delik kulak zarın onarımında temel unsur kulak zarının bir doku yaması ile kapatılmasıdır. Kulak zarı yamasından daha etkili bir yöntem olan kulak zarı dikimi, uzman bir hekim kontrolünde yapılmalıdır. Kulak zarı yama yöntemi uygun bir doku ile zarı kapatma şeklinde uygulanır. Bu müdahale ile kulakta tam bir iyileşme söz konusu olabilir. Yüzde 85 civarında olumlu sonuçlanan bu cerrahi müdahale ile hasta kulak fonksiyonlarına yeniden kavuşur. İyileşme süresinde kulak dış etkilerden korunmalı, darbelere karşı dikkatli olunmalıdır.' demektedir.

Mutlaka Hekim Kontrolünden Geçilmelidir

Delik kulak zarının belirtileri ile mutlaka uzman bir hekime başvurulması gerektiğinin altını çizen Dr. Dizdar; 'Kulak zarının her ne kadar kendini yenileme fonksiyonu varsa da yukarıda saydığımız sebepler doğrultusunda farklı sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle uzman bir hekime başvurularak durumun ciddiyeti anlaşılmalıdır. Delik kulak zarının hangi yöntemle tedavi edileceği uzman doktorun yapacağı muayene sonucunda belli olacaktır.' demektedir. Delik kulak zarının ihmale getirilmemesi gerektiğinin altını çizen Dr. Dizdar; 'Bu konuya yeterli özenin gösterilmemesi ileride kalıcı işitme bozukluklarına neden olabilir.' demektedir.

Güncelleme Tarihi:24/04/2025
Yayınlama Tarihi:08/10/2013
Okunma Sayısı:23870
Soru sor