Migren şikayetlerine karşı en etkili öneriler

Migren şikayetlerine karşı en etkili öneriler

Migren ani stresle beraber başın ağrıması ya da ağrı sıklığının artması şeklinde kendisini gösterir. Uzun süreli açlık, uykusuzluk ya da gereğinden fazla uyuma gibi durumlar migren atakları açısından tetikleyici unsurlardır. Adet dönemindeki hormonal hareketlenmeler nedeniyle de artış gösterebilir. Sigara kullanmayanlar için yoğun dumanlı ortam, Lodos esen havalar, mayalı ve alkollü içecekler, yoğun ışık barındıran ortamlarda bulunma, deterjan ve parfüm kokuları da migren ataklarını tetikleyen unsurlar arasındadır.

Ağrı sıklığını azaltmak esas hedef

Migren tanısı konulduktan sonra tedaviyi belirleyece olan en önemli şeyin hastadaki atak sıklığı olduğunu belirten Uzm. Dr. İrem Yitmen hasta şayet bir ay içinde üçten fazla ağrı yaşıyorsa uygun tedavi ile bu ataların azaltılması gerektiğini belirtti. Eğer hastadaki ağrı sayısı üçten az ise ağrı anlarında ağrı kesici ile ağrının geçirilmesi uygundur. Migren hastaları daha ağrının ilk aşamalarında en etkili ilacı alması gerekmektedir. Ağrı kesici eğer olması gerekenden geç alınırsa ağrı şiddetlendikten sonra ağrıdan kurtulma çok daha zor olacaktır.

Etkili bir yöntem olara botoks

Bir hastanın ayda 8 ve üzeri, ayın 15 günü ağrılı geçiriyorsa kronik migren olduğunu belirten Dr. Yitmen kronik migren hastalarında yeni tedavi yöntemlerinden olan botoksun oldukça işlevsel olduğunu söyledi. Genelde kırışıklıklar için kullanılan botoks toksini kaslara enjekte edilir ve kas aktivitesinin azaltılması hedeflenir. Bu enjekte işlemi her iki şakak bölgesi, alın bölgesi, boyundaki belirli noktalar ve başın arka kısmına 10 dakikalık bir seans şeklinde uygulanır. Kas aktivitesinde azalma görüldüğü an ağrıda azalacaktır. Gergin olan kas gruplarına daha fazla enjekte ediliren gerginliği az olan yerlere daha az miktarda uygulama yapılmaktadır. Bu işlem tekrarlandığı takdirde hastada sürekli bir iyileşme söz konusudur.

Migrenden korunmak için ne yapmalı?

Migrenden korunma için bir takım önerilerde bulunan Uzm. Dr. İrem Yitmen önerilerini şöyle sıraladı:

  • Yeterli ve dengeli mitarda beslenmeye özen göstermek gerekiyor. Öğün atlanmaması önemli.
  • Uyku düzeni kesinlikle bozulmamalıdır. 
  • Spora ağırlık verin, düzenli bir egzersiz programınız olsun.
  • Stres ve gerilimden olduğunca uzak durmak gerekiyor.
  • Yüksek sesli ortamlar, parlak ışıklı yerlerden ve keskin kokulardan uzak durmaya çalışılmalı.
  • Lodos esiyorsa dışarı çıkılmaması gerekiyor.
  • Ortalam günde 2-3 litre su içmeye gayret edin.
Güncelleme Tarihi:21/11/2024
Yayınlama Tarihi:14/05/2018
Okunma Sayısı:2438
Soru sor