Beyin kanaması dediğimiz durum beyin zarı ve kafatası arasında olmakla beraber beyin zarının altında da oluşabilir. Beyin zarı ve kafatası arasında meydana gelen kanamaların sebebi darp, travma, yüsek bir alandan düşme ya da trafik kazaları sonucunda oluşabiliyor. Kafatasında oluşabilecek kırık damarı yırtmakta ve zarın üstünde kan toplanmasına sebebiyet vermektedir. Bu tip bir durumda erken müdahale edilmez ise sonuç ölüm olabilir. Gençlik dönemini aktif geçiren, eğlence, konser ya da ağır sporlarla uğraşan gençlerde travma durumu ile karşı karşıya kalma daha olasıdır.
Doğuştan Da Olabilir
Beyin zarının altında oluşan kanamaların sebebinin çok farklı nedenlere bağlanabileceğini söyleyen Uzm. Dr. İrem Yitmen şöyle devam etti, “Bu kanamalar yine bir travmadan kaynaklanabilir anca damar yırtılması ile de oluşabilir. Doğuştan gelen damar yumağı hastalığı ile gençlerde beyin dokusu içinde kanamalar görülebilir. Damar yumağına bağlı kanama sıklık yaşı ortalama 14-40 yaş arasındadır.”
Dalgınlık bir beyin kanaması belirtisi olabilir
Beyin kanamalarında belirti tekrarlayıcı baş ağrıları ya da epileptik nöbetlerle kendisini gösterebilir. Ve sık sık dalgınlık durumu varsa bu da geçirilen nöbet anlamına gelebilir.
Bunlarla beraber:
- İdrar tutamama
- Bilinç kaybı akabinde yığılma, kasılma ve düşme
- Kol ve bacak kısımlarında istemsize oluşan hareketler
- Kulaktan gelen su şırıltısı, saat sesi gelmesi ya da çınlama
- Ağızdan köpük gelmesi görülmesi
- Sabah kalkınca hala görülen kusma, baş ağrıları, bilinç kaybı ve vücudun belirli bir kısmında uyuşukluk beyin kanamasına işaret ediyor olabilir.
Kafada basınç artıran danslardan uzak durun
“Yüksek tansiyon genç kesimde beyin kanaması bakımından risk faktörüdür.” diyen Dr. İrem Yitmen şu sözlere yer verdi, “Damar yumağı bulunan hastalarda madde bağımlılığı ve sigara alışkanlığı kanama riskini artıran bir faktördür. Kafa basıncını artıran danslar, güneşte çok kalma, aşırı bir şekilde yorulma gibi durumlar anevrizmanın veya damar yumağının kanamasına sebebiyet verebilir.”
Tedavide cerrahi müdahale ön planda
Beyin kanaması durumlarında ilk etapta cerrahi müdahaleler göz önündedir. Şayet errahi müdahale risk faktörü ise True Beam, Gamma Knife ya da Cyber Knife gibi cihazlarla kanamaya sebebiyet veren her ne rahatsızlık varsa müdahalede bulunulabilir. Ayrıca endavasküler yöntemler de vardır. Bunlar kasıktan damara girilerel anamaya sebebiyet veren damar yumağı ya da anevrizmada kan akışını durduracak dolgu maddelerinin enjektesi ile olmaktadır. Bazı durumlarda ise bu üç yöntemin hepsinden faydalanmak gerekebilir. Radyolojik bulguların da yardım etmesi ile hastanın hangi tedaviye daha iyi cevap vereceği ölçümlenir. Nöronavigasyon gibi ileri teknolojiler hastanın sosyal hayata en hızlı sürede dönmesini sağlamaktadır.
Beyin sağlığınızı koruyabilirsiniz
Beyin kanaması riskini en aza indirmek de kişinin kendi elindedir. Kişinin hem bireysel olarak hem de sosyal çevreye ilişkin bir takım tedbirler alarak bunu başarabileceğini söyleyen Uzm. Dr. İrem Yitmen bu tedbirleri şu şekilde sıraladı:
- Sağlıklı ve dengeli beslenmek. Organik olmayan haşlanmış gıdalar ve asitli içeceklerden uzak durmak.
- İş saatinde iş uyku saatinde yatmaya dikkat edilmelidir. Dolayısıyla günlük aktiviteleri düzenlemek faydalı olacaktır.
- Kafa travmalarından korunmaya çalışılmalı. Kazalara karşın dikkatli olunmalıdır.
- Alkol, sigara ve madde bağımlılığından kurtulmak.
- Bilgisayar, cep telefonu gibi elektronik cihazlardan uzak durmaya çalışarak çevredeki elektromanyetik alanı daraltmak.