Kulak kanalındaki hava basıncı ile kulak zarının veya timpanik membranın hareketi ile hava dolu orta kulak boşluğundaki küçük kemiklerin arasındaki ilişkinin grafiksel bir yansımasıdır. Bu test içerisinde Timpanometri, Akustik Refleks Testi ve Östaki Disfonksiyon Testleri yapılabilmektedir.
Normal Sonuçlar;
- Orta kulakta sıvı yok.
- Kulak zarı pürüzsüz görünüyor.
- Orta kulakta normal basınç var.
- Kulak zarının normal bir hareketi ve iletme kemikleri (işitme kemikleri) var.
Anormal Sonuçlar;
- Orta kulakta sıvı
- Kulak zarı delinmesi
- Timpanik membranın yara izi (genellikle sık kulak enfeksiyonlarından)
- Orta kulak basıncı normal aralığın ötesinde
- Orta kulakta tümörler
- Kulak tıkacı kulak zarını bloke eder
- Orta kulak iletim kemikleri arasındaki temas eksikliği
Tip A: Normal orta kulak basıncı.
Tip As (stiffness)-Basık A: Normal basınç alanında tepe veren, ancak statik esneklik değeri 0. 35 cc’nin altında olan timpanogramdır. Otoskleroz, kemik zincir fiksasyonu ve orta kulak efüzyonları tipik bulgusudur.
Tip Ad (deep)-Derin A: Normal basınç alanında tepe veren, ancak statik esneklik değeri 1. 30 cc’nin üzerinde olan timpanogramdır. Kemik zincir kopukluklarının ve flasid kulak zarlarının tipik bulgusudur.
Tip B: Belirgin tepe noktası vermeyen (statik esneklik 0. 10 cc’den az) timpanogramdır. Seroz otit’in tipik bulgusudur. Tepe noktası olmayan düz eğri şeklindedir. Orta kulak efüzyonlarında karakteristiktir. Kulak zarını kapatan buşonlarda ve kulak zarı perforasyonlarında görülmektedir.
Tip C: Negatif basınç alanında tepe veren, statik esneklik değerleri değişkenlik gösterebilen (normal veya düşük amplitüdlü olabilir) timpanogramdır. Statik esneklik değerleri normal sınırlarda ise timpanogram bulgusu daha çok östaki bozuklukları ile korelasyon göstermektedir.
Akustik Refleks: Stapes kasının akustik uyaranlara verdiği yanıta akustik refleks veya stapes refleksi denir. İnsanda, 70 dB’den daha yüksek şiddetteki sesler, stapes kasının refleksini başlatarak stapes kasının kasılmasına neden olmaktadır.
Akustik refleks hangi kulak uyarılırsa uyarılsın her iki kulaktada alınır. Bir kulağa hem uyaranı verip hem de o kulakta refleksin ölçülmesine ipsilateral refleks, bir kulağa uyaranı verip karşı kulakta refleksin ölçülmesine kontrlateral refleks denir.