Odyometri

Odyometri

Hastanemizin merkezinde yeni açılan Odyoloji servisimizde Odyometri, Timpanometri, Akustik Refleks Ölçümleri, Otoakustik Emisyon(OAE) testleri ve İşitsel Beyinsapı Cevabı (ABR/BERA) testleri yapılmaktadır.

Odyometri Nedir?

Ne kadar iyi duyabildiğimizi ve işitme kaybının derecesini belirlemek için yapılan bir testtir. Bu test içerisinde Saf Ses Odyometrisi, Kemik Yolu Odyometrisi, Konuşma Odyometrisi, Maskeleme yapılmaktadır.

Saf ses odyometrisi (hava iletim testi), bu test ile hastanın işitme derecesini ve işitme kaybının tipi tespit edilir. Bir  kulaklıktan kulağa saf bir ton vererek ve bu tonun  desibel (dB) 'de algılayabildiği sese kadar ölçülerek gerçekleştirilir.Bu ölçüm eşik olarak adlandırılır. 1000 Hz pek çok kişi tarafından en kolay algılanabilen frekanstır.Eşik seviyesi en kolay bu frekansta elde edidiği için eşik testi genelde 1000 Hz de başlar.Odyometre cihazında teste 1000 Hz’de teste başlanır.Sırasıyla 1000 Hz, 2000 Hz, 4000 Hz, 6000 Hz, 8000 Hz, 500 Hz, 250 Hz ve 125 Hz’de hastaya belli frekanslarda uyaranlar yollanır ve cevaplar kaydedilir. Alınan sonuçların oluşturduğu eğrilere göre hastaya tanı konur. Dış kulak yolundan kulaklıklar aracılığı ile verilen saf seslerle hastanın duyabildiği eşik seviyesinin belirlenmesi, rutin konvansiyonel ölçümlerde genel olarak 125-8000 Hz arası değerlendirilir. Eşikler odyogram adı verilen bir grafikte kaydedilir.

Kemik yolu odyometrisi (Kemik iletim testi) kulak arkasındaki mastoid adı verilen çıkıntıya yerleştirlerek ve 250-4000 arasındaki  frekanslarda ölçüm  yapılarak eşikler belirlenir.

Konuşma odyometrisi (Konuşma testi) , bir hastanın konuşmayı duyma ve anlama yeteneğinin ölçümüdür.

Maskeleme gürültüsü ise bazen test edilen kulağın yanlış ölçümünü önlemek için test edilmeyen kulağa rüzgar sesine benzeyen bir ses gönderilerek yapılan  testtir.

Güncelleme Tarihi:21/11/2024
Yayınlama Tarihi:05/03/2018
Okunma Sayısı:4654
Soru sor