Menisküsün görevi nedir?
Menisküs sadece diz ekleminde var olan bir dokudur. Uyruk kemiği ile kavak kemiği arasında yaylanma hareketi sağlamak menisküsün görevi nedir sorusunun cevabıdır. Bu yüzden bir dizimizin eklem kısmında C harfi şeklinde içte ve dışta olmak üzere 2 ayrı menisküse sahibiz. Bu menisküsler süspansiyon görevi görerek vücudun ağırlığını dengeleyerek taşımaktadır.
Daha çok kimlerde görülür?
Anatema olarak iki tip menüsküs yırtığı vardır. Birincisi genç yaş grubunda görülen menisküs yırtıklarıdır. Bu durumda hastanın %100 bir travma geçirmesi gerekmektedir. Travma geçirmeyen (dizin dönmesi, şiddetli darbe vb.) genç yaşta olan bir kişinin menisküsünde yırtılma oranı çok çok düşüktür. Furbolcular, kayak yapanlar, basketbol, tenis ve voleybol oynayanlarda daha sık görülebilmektedir.
İkinci grup ise 50 yaş üstü menüsküs hastalarıdır. Bu grup içerisinde menisküs yırtıkları bir çok sebebe bağlı olabilir ve rahatsızlığın oluşması için bir travmaya ihtiyaç yoktur. Hastanın kilosu ile incelen menisküsün yırtılma oranı yükselebilir.
Menisküs yırtığı nasıl anlaşılır? Belirtileri nelerdir?
Hasta dizinde oluşan şişlik ile ayağını üzerine basamadığı ve yüklenemediği bir dönemden geçer. Bu ağrı belki 10 gün içerisinde hafiflese bile hasta diziyle ilgili hareketlerinde hissetmiş olduğu ağrıyla tekrar doktora başvurur. Yırtığın büyüklüğüne göre dizde kitlenme, döngüsel hareketlerde aşırı zorlanma (arabadan inmek veya binmek gibi), hastanın dizini açamaması yada dizinin kitlenmesi (kapalı kalması) gibi belirtiler gösterebilir.
Menisküs Ameliyatı ve Artroskopi Tedavisi
Artroskopik cerrahi ortopedi cerrahinin içine son 10 yıl içerisnde girmiş bir tekniktir. Eski sistemde açık ameliyat olarak adlandırılan yani sorunun bulunduğu eklemi açmak yerine artroskopi yöntemi ile ekleme 2 yada 3 delik açarak cerrahi tedavi gerçekleşmektedir. Bir delikten kamerayı sokup eklemin içinin görülmesi sağlanır. Diğer delik ise ameliyat esnasında kullanılacak ekipmanlar (neşter, düzeltici vb) için açılır. Artroskopik tedavinin avantajı operasyon sonrası iyileşmesi beklenen açık bir yaranın ve dişik izinin oluşmamasıdır. Böylece enfeksiyon riskide azalmış olmaktadır.
Diğer tip tedavilerde olan hastaların 10-15 gün hareket ettirilmeden geçirdiği süre ortadan kalkmaktadır. Kıkırdak problemlerinde, menisküs yırtıklarında ve diz kapağı çatlaklarında dünyada ve Türkiye'de en çok tercih edilen yöntemlerden biri olmaktadır.
Menisküs ameliyat dışında tedavi yöntemleri nelerdir?
Menisküs üç alandan oluşmaktadır. Kırmızı (beslenebilen bölüm), kırmızı beyaz (yarı beslenebilir), beyaz (hiç beslenmeyen) bölümler olarak ayrıları. Kırmızı ve kırmızı beyaz alandaki menisküs yırtıklarında kanlanma ile beslenme mümkün olduğu için ameliyat ikinci plandadır. Bu tür vakalarda hasta fizik tedavi yönlendirilir. Yük taşınmaması ve dizin dinlendirilmesi ile 4-6 hafta içerisinde iyileşme gösterebilmektedir. Bu zaman diliminde koltuk değneyi desteği alınabilir. Ancak beyaz bölümde oluşan menüsküs yırtıklarında ise ameliyat dışındaki tedavi yöntemlerinde yırtığın nüksetmesi çok yüksektir.
Konuyla ilgili aramalar: menisküs yırtığı tedavisi, menisküs yırtığı ameliyatı, menisküs ameliyatı, menisküs belirtileri, menisküs yırtığı ağrısı, menisküs yırtığı buz tedavisi, menisküs yırtığı fizik tedavisi, menisküs yırtığı iyileşme süresi, menisküs yırtığı kapalı ameliyat, menisküs yırtığı nedir, menisküs yırtığı ne zaman iyileşir, menisküs yırtığı ameliyatı riskleri, menisküs yırtığı tedavileri.