Kireçlenme tedavisi

Kireçlenme tedavisi

Kireçlenme toplumda karşılaşılan en sık romatizmal hastalıklardan biridir. Eklemlerin iç yüzünü kaplayan kıkırdağın tahrip olması, kıkırdak sıvısının kaybolması sonucu kemiklerin birbirinin üzerine binmesiyle eklem kireçlenmesi oluşur. Kireçlenmenin en önemli özelliği eklem yüzeyinde kalsiyum tuzlarının oluşmasıdır. Ağrılı bir rahatsızlık olan kireçlenme en çok baş parmağın kökü, kalçalar, dizler ve ayak eklemlerinde rastlanır.

Genellikle ileri yaşlardaki kişilerin hastalığı olan kireçlenme, 60 yaş üstü erkek ve bayanlarda oldukça sık görülür. 70 yaş üstünde ise toplum genelinde kireçlenme hastalığı %30 - %40 gibi oranlara çıkmaktadır. Peki kireçlenme ırsi midir? Genellikle genetik özelliklerden çok ağırlık ve mekanik ile ilişkilidir. Örneğin ne kadar kilo fazlanız varsa o kadar eklemlerde kireçlenme riski artar. Eğer hasta genetik bir risk taşıyor ise birden fazla eklemde kireçlenme sorunu yaşayabilmektedir.

Eklem kireçlenmesi çeşitleri arasında aşağıdaki unsurlar yer almaktadır.

  • Boyun kireçlenmesi
  • El ve parmak kireçlenmesi
  • Ayak bileği kireçlenmesi
  • Bel kireçlenmesi
  • Omurilik kireçlenmesi

Belirtileri nelerdir?

En önemli özelliği ağrıdır. Ancak kireçlenme ağrısı kendine özgü bir niteliğe sahiptir. Diğer romatizmal hastalıklarda olduğu gibi örneğin sabah uyandığında kişi eklem ağrısı çekmez. Gün içinde eklemin kullanılması ve yorgunluk ile birlikte eklem ağrıları artarak ortaya çıkmaktadır. Örneğin diz kireçlenmesi yaşayan bir kişi yaptığı uzun bir yürüyüş sonrası şiddetli ağrı duyabilir. Merdiven ve yokuş inmek ağrıyı en çok arttıran nedenlerdendir. Ancak istirahat halinde ağrı geçmektedir.

Nasıl Tedavi Edilir?

"Kilo vermek en önemli faktördür"

Özellikle diz ve kalça kireçlenmelerinde tedavinin en önemli unsurlarından biri kilo verilmesidir. Hastanın sadece kilo vermesi bile kireçlenme yaşayan eklemin ömrünü ciddi biçimde arttırabilir. Kireçlenme hastalığının ortaya çıkmasıyla birlikte kilo verilse bile sende 2-3 defa ciddi ağrılar oluşabilir. Bu durumda bir ortopedi uzmanına baş vurduğunuzda uygun ağrı kesici ilaçlar önerebilir. Dejeneratif artrit dediğimiz kireçlenme için bacak egzersizleri, su içinde yapılan egzersizler, fizik tedavi yöntemleri kireçlenme ağrıları için fayda sağlar. Çok ileri dereceki vakalarda eklem protezi uygulaması düşünülür.

İlgili Aramalar: Kireçlenme tedavisi, kireçlenme nedir, eklem kireçlenmesi, kireçlenme belirtileri, eklem kireçlenmesi belirtileri, eklem kireçlenmesi nedenleri, eklem kireçlenmesi tedavisi.

Güncelleme Tarihi:03/12/2024
Yayınlama Tarihi:27/10/2014
Okunma Sayısı:6605
Soru sor