Mide mukozasında çok zaman bölgesel veya yaygın bir kızarıklık şeklinde görülür. Alkol, sigara, çeşitli ilaçlar, stres vs. etkenlerle ortaya çıktığı gibi beslenme alışkanlıklarımızda hastalığın oluşumunda ve seyrinde çok önemli yer teşkil eder. Tedavisinde ise besin seçimlerimiz büyük önem taşır. Öğünlerde yanlış besin tüketimi kadar sık sık gün içinde uzun süren açlık da yanlıştır.
Gastrit tedavi edilen bir rahatsızlıktır. Günümüzde sağlıklı beslenmeyen pek çok kişi mide ağrısından şikayetçi.
Meltem Hastanesi Beslenme ve Diyet Ünitesi’nden Dyt. Rabia Gül KEPEKÇİ yaptığımız yanlışları ve sağlıklı beslenme seçenekleri ile ağrılarla nasıl başa çıkacağımızı anlattı:
"Aç kalmamalıyız. Sabah, öğle ve akşam öğünlerini düzenli, benzer miktarlardaki yiyeceklerle, her gün benzer saatlerde tüketmeliyiz. Gün içinde ara öğünler yememiz bir sonraki öğünde aşırı yemek tüketimi engelleyecektir. Bu ara öğünlerimizi meyve ile yapabiliriz.(olgun meyveleri tercih ediniz, kabukları soyunuz) Yemeklerle beraber meyve tüketimi yerine yemekten 2 saat sonra tüketilen meyve hem kan şekerimizi dengeleyecektir, hem de açlık hissetmememizi sağlayacaktır. Midemize ilk giren yiyecek veya içecek çok sıcak veya çok soğuk olmamalıdır"
Asitli yiyecek ve içecekler...
Dyt. Rabia Gül KEPEKÇİ Asitli yiyecek ve içeceklerin de mideye zarar verdiklerini belirtiyor ve ekliyor:,
Bu tür yiyecekler arasında portakal, mandalina greyfurt gibi turunçgillerle, domates vb. asit içeriği yüksek besinler yer alır. Bu meyvelerin suyunu tüketildiğimizde aldığımız asit oranı artacaktır. Yine asitli-kolalı içecekler, hazır meyve suları mideye zarar vermektedir.
Koyu çay ve kahve, sık ve aç karnına fazla miktarlarda tüketilmemesi gereken gruptur. Bu grup mideyi uyarıcı, tahriş edici ve mide asit salgısını arttırıcı etkiler gösterdiğinden, gastrit tedavisinde yer almaması gerekmektedir. KEPEKÇİ ayrıca tüketilen yiyeceklerin sıklıkla acı baharatlı, tuzlu ve yüksek yağlı olması da midenin tahriş olmasına sebep olan ve şikayetleri arttıran sebepler olduğuna dikkat çekiyor:
"Gastrit oluşmuş kişilerin acı baharat kullanmamaları, turşu, salamura vb. tuzlu yiyecekler tüketememeleri gerekmektedir. Yağda kızarmış yiyecekler, yağlı sos kullanılmış yemekler, mayonez, kaymak, krema gibi yoğun yağ içeren yiyecekler, çikolata, hazmı zorlaştıran gastrite bağlı şikayetleri arttıran yiyecek grubudur. Şeker hastalığı olmayanlar güne, bir bardak ılık suya 1 çay kaşığı bal ekleyerek başlayabilirler, bu mideyi rahatlatacaktır."
Yemeğe daha fazla zaman ayırın
Ayaküstü değil sofrada oturarak yiyin. Acele etmek mide işlevine zarar verir. Kendinize daha fazla zaman ayırıp yemek yemeyi bir zorunluluk değil keyif anına dönüştürün diyen Dyt.Rabia Gül KEPEKÇİ gastrit hastalarına bir günlük beslenme programlarını ise şöyle özetliyor:
"Sabahları az yağlı beyaz peynir , beyaz ekmek, şekere bağlı bir hastalığı olmayanlar bir tatlı kaşığı bal tüketerek, yanında açık çay veya bitki meyve çaylarından içerek kahvaltı yapmaları sıkıntı yaramayacaktır.
Öğle ve akşam yemeklerinde yayla, şehriye gibi gaz yapmayan çorbalar, iyi pişmiş- gaz yapmayan sebze yemekleri ( karnabahar, brokoli kereviz, turp vb sebzeler dışındakiler), veya ızgara, haşlama, buğulama, fırın yöntemlerinden biri kullanılarak pişirilmiş et yemekleri, az yağlı pilav veya makarna, beyaz ekmek gruplarını tüketebilirsiniz.
Meyveleri kabuksuz olarak, şikayetlerin çok yoğun olduğu dönemlerde fırında pişirerek veya komposto şeklinde ara öğünlerinizde tüketebilirsiniz. Ara öğünlerinizde bir dilim ekmek, beyaz peynir ve bitki çayları ile küçük bir kahvaltı da yapabilirsiniz.
Şikayetlerin yoğun olduğu dönemlerde mümkün olduğunca çiğ sebze ve meyve tüketmeyiniz. Daha sonra pişmiş sebze veya et yemeklerinizin yanında az salata olarak tüketebilirsiniz. Sizi rahatsız eden farklı (süt,yogurt gibi) yiyecekleri bir süreliğine diyetinizden çıkarabilirsiniz?