Kızamık hastalığı, Morbilli dediğimiz özel bir virüs ile meydana gelen, çocuklarda görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Solunum yolu ve hasta ile doğrudan temas ile bulaşan kızamık bulaşıcı özelliği ile dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Çoğunlukla kış aylarında görülen kızamık ortalama 3-10 yaşları arasında çocuklarda görülmektedir. Yetişkinlerde de görülen kızamık daha sık çocuklarda görülmektedir. Kızamık çocukların okul hayatında veya erişkinlerin iş hayatında oldukça sıkıntı yaratacak bulaşıcı bir hastalıktır.
Kızamık ayrıca bazı yan hastalıkları da tetikleme özelliğine sahiptir. İshal, orta kulak iltihabı, akciğer ve gırtlakta iltihaplanmalar ortaya çıkarabilir. Kızamık direnci zayıf olan bebeklerde ve hamile kadınlarda tehlike teşkil eder. Hatta ölüme bile sebebiyet verebilir. Kızamık eğer gerekli aşı tedbirleri alınmazsa salgın halinde yayılabilir.
Kızamığın Ortaya Çıkma Sebepleri Nelerdir?
Kızamık virüsü temas ile bulaşmakla birlikte vücudun bağışıklık sisteminin zayıf olması ile kendini belli eder. Ağız ya da burun boşluğuna yerleşen mikrop burada üremeye başlar ve tüm vücuda yayılmaya başlar. Mikrop ortalama 10 gün sonra iyice yayılarak hastalığın ortaya çıkmasına sebep olur. 15-17. günde hastalık tam olarak kendini belli eder. Hastalık 15. Gününe kadar oldukça bulaşıcı bir durumdadır. 15. günden sonra hastalık bulaşıcı özelliğini kaybeder. Sadece idrarda bulunan virüs sürekliliğini bu sürede korur. Döküntüler kanda hastalığa özgü mikropların belirmesi ve iyileşme sürecinin başlaması ile aynı dönemde başlar. Kızarıklıklar pul pul dökülür ve bulaşıcılık dönemi sona erer.
Kızamık Hastalığının Belirtileri
Kızamığın belirtileri kuluçka dönemi ile başlar. Ortalama 12 gün boyunca belirti vermeden üremektedir. 10. Gününden önce döküntü dediğimiz evre başlar. Ateş yükselmekle beraber ağızda, yanak içinde küçük beyaz lekeler kendini belli eder. 2-3 gün boyunca süren bu süreçte çocuk isteksiz ve yorgun gözlenir. İştahı yoktur, öksürme ve tıksırmalar mevcuttur. Kuru öksürük, gözlerde yaşarmalar kızamığın belirtileri olmakla beraber bu dönemde en bulaşıcı halindedir.
Ateşin geçici olarak azalmasıyla döküntü dediğimiz dönem başlar. Döküntüler ilk olarak sınırları belli pembe renklidir, sonrasında hafifçe kabarır, sayıları artar ve kırmızılaşır. Döküntü ortaya çıkması ile ateş yeniden yükselir ve çocuğun genel durumu kötüleşir. Sürekli yatmak ister, öksürük ve gözlerde yaşarma devam eder.
Döküntüler ortaya çıkmasından ortalama 3-4 gün sonra ateş hızlı bir şekilde düşer. Soğuk algınlığı, kırıklık hali kaybolur. Pullanarak dökülme olayından sonra özellikle yüz ve boyun çevresindeki deri pul pul dökülür ve çocuğun tümüyle iyileştiği görülür.
Kızamığın Tedavisi Nasıldır?
Öncelikle kızamığın yayılmasının önlenmesi açısından hasa okul, kreş yuva gibi kalabalık ortamlara gönderilmemelidir. Hastanın temizliği ve beslenmesine dikkat edilmelidir. Hastanın odası güneş görmeli ve temiz tutulmalıdır. Eğer hijyenik ortama dikkat edilmezse bu hastalık ilerleyip zatürree gibi tehlikeli hastalıklara neden olabilmektedir.
Kızamıktan kurtulmak için kızamık aşısının önemi büyüktür. Çocuk doktoruna başvurarak bu aşının mutlaka yaptırılması gerekmektedir. Zamanımızda kızamık aşısı iki veya üç doz şeklinde uygulanmaktadır. Bebeklerde ilk kızamık aşısı 12 aylıkken yapılır. İkinci doz 5-6 yaşlardaki çocuklara uygulanır. Bazı durumlarda 12 yaşlarında üçüncü doz da yapılabilmektedir. Kızamığın belirtileri dahilinde derhal bir çocuk hekimine başvurmak gereklidir. Kızamığa karşı alınacak tedbirler hastalığın ciddi boyutlara ulaşmasını önleyecektir.