Çocuklarda horlama

Çocuklarda horlama

Günümüzde çocukların yaklaşık % 10 luk bir kısmında horlama; % 2-3 lük kısmında ise uyku tıkanması yani uyku apnesi görülmektedir. Çocuklarda görülen horlama burun tıkanıklığı sonucunda oluşur ve gelişir. Çocuklarda burun tıkanıklığı nedeniyle ağızdan nefes almaya çalışan çocuklar boğaz bölgesindeki yapıların ses tellerinin titremesi sonucu horlama sesini çıkartırlar.

Boğazda bulunan bu yapılar zaman zaman kapanır ve çocuğun nefes almasını engeller. Çocuklardaki bu uyku apnesini (uyku tıkanıklığı) ilk olarak anne ve babalar fark eder. Çocuğun uykusunda horladığını, huzursuz olduğunu ve iç çektiğini gören aileler çocuklarının nefesinin kesildiğinin farkına varır. Bu nefes kesilmesi 10 saniye ve üzeri olabilir. Bu tıkanma süresinde çocuk oksijensiz kalır nefes alamaz. Bu süreç gece boyunca durmadan tekrarlanır.

Çocuklarda Horlama Tedavisi

Çocuklarda horlama ve uykuda daralması ( uyku apnesi) olan çocuklarda geniz eti ve bademcikler operasyonla alındığında problem tam olarak düzelmektedir. Ayrıca burnu açılan çocuğun uyku kalitesi de buna bağlı olarak düzelecektir. Uyku kalitesi düzelen çocuğun başarısı yükselecektir. Buna bağlı olarak gece uykuda gelişme hormonu salgısı artacağından dolayı büyümesi ve gelişimi hızlanacaktır. Tüm bunların yanı sıra iştahı da yerine gelecektir. Üst solunum yolu hastalıklarına, grip nezle ve sinüzit gibi hastalıklara sık olarak yakalanmayacaktır.

Yüz çene ve diş gelişimi bozuklukları Akciğer, kalp hastalıkları bu gibi risklerde beklenmeyecektir. Özetlemek gerekirse çocuklarda kronik burun tıkanıklığı yaygın olup belirtileri mevcutsa dikkatli bir değerlendirme yapılarak doğru tanı ve tedavi planı yapılması gerekir.

Çocuğun ileriki yaşamında olumsuz durumlara neden olabilecek etkileri itibarıyla horlama ve uykuda tıkanıklığa sebep olan nedenlerin düzeltilmesi ve ortadan kaldırılması son derece önemli bir şeydir.

Çocuklarda horlama yüz yapısınıda etkiliyor

Çocuğun diş ve yüz yapısı kalp ve akciğer hastalıklarının yanı sıra burun tıkanıklığından dolayı kulaklarında yüksek olan basınçtan dolayı tıkanma gözlenebilir. Bu durum işitme ve konuşma gelişimini engelleyebilir. Bebeklerde yaşamlarının ilk birkaç ayı içinde müdahale edilmemesinden dolayı beslenme bozukluklarına ve yaşamı tehdit eden sorulara neden olabilir.

Bu yüzden dolayı çocuğun uyku kalitesi de olumsuz etkilenir ve bozulur. Genellikle çocuğun sabahları uykudan uyanması zordur ve baş ağrısı ile uyanır. Çocuk uykusunu alamadığı için gündüz uykulu, halsiz ve bıkkın bir durumdadır.

Okulla ilgili, gün arasında dikkat dağınıklığı mevcuttur ve derslerine konsantre olamaz, okul başarısında buna bağlı düşer. Etrafına karşı olan davranışlarında da bozukluklar sergiler.

Çok hiperaktiftir ve yerinde duramaz. Bu durum çoğunlukla hiperaktivite, dikkat eksikliği bozukluğu tanısıyla tedavi edilir.

Çocuklarda ilk belirtileri anne ve babalar fark ediyorlar

Genellikle anne ve babalar çocuklarının gece çok terlediğinden şikâyet ederler. Terlemenin sebebi bedenin oksijensiz kalmasından kaynaklanır. Genlikle çocukta iştahsızlık en sık rastlanan belirtiler arasındadır. Uyku tıkanıklığında genellikle çocukta gece altını ıslatma problemlerini de başlatabilir.

Daha öncesinde idrarını tutabilen çocuk gece altını ıslatmaya başlayınca; davranış bozuklukları da göz önüne alınıp psikolojik anlamda takibe alınır ancak ana problem burun tıkanıklığıdır.

Burundan kaynaklı horlama ve tıkanıklık:

Genellikle çocuklarda horlama ve uyku darlığı nedeni burun tıkanıklığıdır. Fakat burun tıkanıklığının da çok sayıda değişik nedeni bulunmaktadır. Alerji, geniz etleri, soğuk algınlıkları, burun iltihapları, sinüzit, düşmelerle oluşan burun kıkırdak kemik yapısında darlık yaratan eğrilik ve sapmalar, konka ismi verilen burun etlerinin irileşmesi. Bunun yanı sıra burunda ekstra olarak polip ismi verilen et oluşumları, burun içine sokulan yabancı cisimler,

Doğuştan olan sebepler; Burun gelişimi içinde burun deliklerinden bir tanesi veya ikisinin gelişemeyip kapalı olması, kafa yüz gelişim anormallikleri, tümörler ve kistlerdir.

Boğaz yollarından kaynaklı horlama ve tıkanıklık:

Büyük olan bademcikler ve geniz etleri ve büyük dil boğazda tıkanıklık yapabilen en büyük nedenler arasındadır. Daha nadir şekilde laringo malaysia denen halde gırtlak içindeki solunum yollarının kapağı olan epiglotun yumuşak olması gene buna bağlı olarak travmalara bağlı burun kıkırdağında yapıların eğri olması Çocuklarda horlama ve uyku darlığına neden olmaktadır.

Güncelleme Tarihi:21/11/2024
Yayınlama Tarihi:07/01/2015
Okunma Sayısı:24995
Soru sor