Hastanemizde tercihinize göre bayan ve erkek genel cerrahi uzman doktorlarımızca yapılan kolonoskopi hakkında tüm merak ettiklerinizi bu makalemizde bulabilirsiniz.
İnsan vücudunda bulunan latince "kolon" denilen kalın bağırsakların görüntülenmesi için kullanılan yönteme kolonoskopi denir. Ucu aydınlatıcı bir aletle kalın bağırsağın içine girerek kolonun iç yüzünün durumunu, tümör yada bağırsaklarda herhangi anormal bir durum olup olmadığı teşhisinde kullanılır.
Rijit endoskop denilen eski yöntemlerde uzun ince bir boruyla bağırsağın sadece kısa bir kısmı görünebilmekteydi. Daha sonra "flexsibble" denilen kıvrılabilir hale geldi. Böylece bağırsağın her tarafının görülebilme imkanı oluşmuştur.
Kolonoskopi neden yapılır, hangi hastalıklar teşhis edilir?
Kolonoskopi sayesinde bağırsak divertikülü, iltihabi bağırsak hastalığı, bağırsak kanseri vb. hastalıkların tanısı konulup, parça alınarak patolojik tetkikle ayırımı da gerçekleştirilebilir. Bu işlem sırasında, gerekiyorsa iç organların fotoğraflarının alınması mümkündür.
Kolonoskopi iki amaçka kullanılır. Birincisi teşhis amacıyla; kalın bağırsağın içinde tümörel bir kitleden şüphelenildiğinde yada makattan gelen kanamanın basit bir lezyon mu yoksa bir kanser oluşumu olup olmadığının teşhisinde yardımcı olmaktadır.
Kalın bağırsak kanserlerine büyük ölçüde polip denilen küçük ve iyi huylu olan urların yol açtığı bilinmektedir. Ancak, bu urlar zaman içinde kötü özellikler kazanabilmekte, yani kanserleşebilmektedirler. Kolonoskopi yardımı ile bunları çıkartmak ve hastayı takip etmek mümkün olmaktadır.
Nasıl yapılır?
İşlem genellikle ağrısız olup rahat seyreder. İşlem sırasında hava verilmesine bağlı olarak, hafif baskı hissi ve karın krampları hissedebilirsiniz. İşlem öncesinde rahatlamanız için bazı ilaçlar yapılacağından pek huzursuzluk hissetmezsiniz. Siz sırtüstü veya yan tarafınıza doğru yatarken doktorunuz tetkike başlayacaktır. Kolonoskopi işlemi 15 ile 60 dakika arasında sürmektedir. Ayrıca, işlem sonrasında 1-2 saatlik bekleme süresi uygulanmaktadır.
Kolonoskopi öncesi yapılması gerekenler
Örneğin kolonoskopi tetkikinin Çarşamba günü sabah saatlerinde yapılacağını baz alırsak;
- Salı günü (uygulamadan bir gün önce) sulu gıdaların tüketilmesinde fayda vardır. O gün asla taneli besin tüketilmemelidir. Bolca çorba tüketmeli, tüm yiyecekleriniz sıvı olmalıdır.
- Kolonoskopi öncesi son 6 saatlik bir açıklık süresi arzu edilmektedir.
- Uygulama öncesi size verilen ilacın yarısı 16:00'da diğer kalan kısmı da 19:00'da tüketilmelidir.
- İlacın bir meyve suyuna katılması içimi açısından kolaylık sağlayacaktır.
- Kolonoskopi sırasında kan görünümü verebilecek sıvı gıdaları (vişne yada nar suyu) tercih etmemeniz gerekmektedir.
- Bu ilacın sizin sık miktarda büyük tuvaletinizi yapmanıza yol açacak bir müshil olduğunu unutmayınız. İlacın alımı sırasında bol miktarda sıvı ve vücut tuzlarını kaybedeceğinizden bu hazırlık sırasında özellikle su ve sulu gıdaları normalden çok daha fazla miktarlarda tüketmelisiniz.
Kolonoskopi ücretleri nelerdir?
Hastanemizde genel cerrahi uzmanları tarafından yapılan kolonoskopi fiyatları hakkında bilgi almak için hemen sol tarafta bulunan "hemen sorun" formunu doldurabilir, arzu ederseniz 0212 644 22 00'dan bize hızlıca ulaşabilirsiniz.
Konuyla ilgili aramalar: kolonoskopi öncesi, kolonoskopi aleti, kolonoskopi bayan doktor, kolonoskopi bayan doktor istanbul, kolonoskopi en iyi hastane, kolonoskopi neden yapılır, kolonoskopi riskleri, kolonoskopi yan etkileri, kolonoskopi yaptıranlar, kolonoskopi zararları, kolonoskopi yapan hastaneler.