Ülser dediğimiz oluşum, yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağı ve bağırsaklarda meydana gelen yaradır. Mide asidi gibi midenin iç yüzeyini tahriş eden maddelerle aşınması sonucu yaralar yani mide ülseri ortaya çıkar. Doku kaybı asit sayesinde daha derinlere de inebilmektedir. Onikiparmak bağırsağı ülseri mide ülserine göre çok daha fazla görülmektedir. Duedenal ülser ortalama 30 ila 50 yaşlarında daha sık görülür. Kadınlara oranla erkeklerde 4 kat daha fazla kendini gösterir. Mide ülseri ise 60 yaşından sonra daha çok kendini gösterir ve kadınlarda daha sık görülmektedir.
Ülserin Belirtileri Nelerdir?
Sıklıkla görülen nedenlerden birisi karnın üst kısmında kemirme, yanma şeklinde ağrılar ortaya çıkmasıdır. Genellikle yemek öğün aralarında ortaya çıkar. Gece hastayı uyandıracak kadar şiddetli olabilir. Mide asidini nötürleyen antiasit dediğimiz tablet ve pastillerle birkaç saate ağrı hafiflemeye başlar. Sonbahar ve İlkbahar'da ağrıların sıklığı artar. Ülserli hastalarda daha az sıklıkla meydana gelen belirtiler arasında bulantı ve kusma, iştah ve kilo kaybıdır. Bunun en büyük nedeni Helicobacter pylori adı verilen bir mikroptur. Bunun dışında diğer nedenler arasında genetik yatkınlık ve stres, alkol, sigara, kortizon türü ilaçlar, kahve ve çevre kirliliği sayılabilir.
Yukarıda saydığımız belirtiler ortaya çıktıktan sonra mutlaka en kısa zamanda tedavi edilmelidir. Belirtiler ile birlikte kusma ve bir miktar kan görülebilmektedir. Bazı kişilerin büyük abdestleri katran gibi olabilmektedir. Bu ülserin ilerlemiş olduğuna işarettir.
Mide Ülseri Tedavisi Nasıldır?
Ülser tedavisi mümkün bir hastalıktır. Fiziki muayene veya ultrason ile herhangi bir işaret vermez. Ülser tanısı için üst sindirim sisteminin radyolojik tetkiki veya üst sindirim sistemi endoskopisi ile konmaktadır. Küçük ışıklı ve kıvrımla yetisi bulunan bir boruyla yemek borusu mide ve onikiparmak bağırsağının gözle gözlemlenmesi işlemidir. Burada görülmesi gereken tüm organ detayları net bir şekilde gözlemlenebilir. Bu işlem öncesi hastaya genellikle sakinleşmesi için bir ilaç verilmektedir. Yine işlem sırasında biopsi gerekebilir. Biopsi alımı herhangi bir ağrı veya rahatsızlık vermemektedir.
Günümüzde ülser için özel bir diyet tedavisi olmamakla birlikte gece içilen süt bile ülsere zarar verebilmektedir. Ancak sigara kullanan birisinin sigarayı bırakması ülserin iyileşmesine katkı sağlayacağı kesindir. Sigara kullanımı ülserin iyileşmesini geciktirmektedir. Genel olarak ülser hastalarına asprin veya romatizma ilacı almamaları gerektiği söylenmektedir. Yine aynı şekilde alkol alımı da ülser için sıkıntılar oluşturmaktadır. İyileşme sürecini olumsuz yönde etkilediği ve yüzeydeki mukoza direncini bozduğundan alkol alımı da bırakılmalıdır.
Her ne kadar doktor muayene ve tedavisi ile birlikte ülserler ilaçla iyileşebilseler de daralma-tıkanma, kanama, delinme meydana gelmişse acilen ameliyat edilmesi gereklidir.
Özel Meltem Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü doktorları ülsere karşı her türlü tedavi yöntemini uygulamakla birlikte kişinin mide ülserinden kurtulmasına yardımcı olmaktadırlar.