Alerjik hastalıklar neredeyse hayatımızın birer parçası haline geldi. Ancak çoğu zaman insanlar alerjik vakaları mevsimlere göre konumlandırdılar. Alerji, sadece yaz aylarının gelmesi ile ortaya çıkmaz ya da sadece ilkbahar alerjisi yoktur. Her mevsim risk taşıyan alerjik hastalıklardan korunmanızı sağlayacak 10 önemli püf noktasını Özel Meltem Hastanesi Dahiliye (İç hastalıkları) Bölümü’nden Uzm. Dr. Sinema Evsine, çok önemli bilgiler verdi.
Alerjik hastalıklardan korunma yolları hakkında özellikle de sonbahardan kışa geçiş sürecinde çok dikkatli olunması gerekmektedir. İşte dikkat edilmesi gereken püf noktalar.
Güneş ışığından maksimum fayda sağlanması gerekmektedir!
Alerjik hastalıklardan korunmanın etkili yolları arasında güneş ışığı ve enerjisi yer almaktadır. Yaz aylarında insanlar açık alanlarda oturmayı tercih etmektedir. Buna bağlı olarak deniz, havuz gibi yaz etkinliklerinde de bolca güneş enerjisinden faydalanmaktadırlar. Sonbahar ayına yaklaştıkça fiziksel olarak değişimler ve kapalı mekanların tercih edilmesi gibi durumlar nedeni ile güneş enerjisinden fazla yararlanılamamaktadır. Güneş enerjisinden yararlanamama gibi durumların alerjik hastalıkları tetiklediği bir gerçektir.
Depresyona dikkat!
Dünya üzerinde depresyona ilişkin yapılan araştırmaların %37’sini kapalı havalar oluşturduğu tespit edilmiştir. Kapalı havalar özellikle sonbahar ve kışa aylarında etkin olmaktadır. Bu nedenler uzmanlar depresyona karşı ve buna bağlı gelişen alerjik reaksiyonların önüne geçilmesi adına dışarıda daha çok vakit geçirilmesi gerektiği kanısında. Bu nedenle sonbahar ve kış aylarında depresyona dikkat edilmesinde yarar vardır. Sonbahar aylarında solunum yolu alerjisi sıklıkla görülmektedir.
Alerjiyi oluşturan çevresel faktörlere dikkat!
Alerjik hastalıkların başında çevresel faktörlere bağlı olarak ev tozu ve akarlardan oluşan maddeler alerjik durumların artmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bununla beraber küf mantarları, yabani otlar, sonbaharda düşen yaprakların oluşturduğu alerjik olgular insan bünyesinin alerjiye teslim olması açısından önemli etkenler olarak sayılabilir. Alerjik hastalıklara neden olan bu tür çevresel faktörlerden korunmanın en önemli yolu, belli dönemlerde olabildiğince içeride ve dışarda maske kullanmak. Çünkü alerjik hastalıklar genellikle Ağustos itibari ile başlamakta olup, Aralık ayının başlangıcına kadar devam etmektedir. Bu süre zarfında polenlerde de ciddi oranda alerjik hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bir diğer etken ise kaynağı tahıl ürünlerinden başlayan ve alerjiye neden olan gözle görülmeyecek kadar küçük olan tozlardır.
Alerjik hastalıklar, astım başta olmak üzere üst solunum yollarında ciddi tahribatlara neden olmaktadır.
Alerjik bir belirtiyi nasıl anlayabiliriz?
- Genellikle ilk belirti gözlerde kaşıntı ve buna bağlı olarak gelişen gözde sulanma durumu
- Burunda meydana gelen tıkanıklık ve kızarma
- Burun ve geniz akıntısının üst seviyelerde olması durumu
- Boğazda tahribatın başlangıcı kaşıntı ve takılma hissinin ortaya çıkması
- Boğazda oluşan kuru öksürük
- Rutin bir yorgunluk olgusu
- Nefes darlığının başlaması
- Haftalarca iyileşmeyen öksürük
- Hırıltı ve ıslık şeklinde göğüste duyulan sesler
- Genellikle göğüsün tam ortasında meydana gelen kaşıntı
- Alerji tedavisinde ilk yapılması gereken şey korunmadır
- Alerjik hastalıklardan korunmanın en etkili yolları arasında aşağıdaki durumlar sayılabilir.
- Sonbahar ve kış aylarında havaların serinlemesi ile ısı değişimi ve virüsler alerji olma durumunu doğrudan tetiklemektedir. Bu nedenle dışarıda olabildiğince sabah saat 10:00 ile 16:00 saatler arasında dışarı çıkmamaya özen gösterilmeli ve dışarı çıkılması durumunda da eve gelindiğinde mutlaka duş alınması gerekmektedir.
- Sonbahar ve kış aylarında çalışanlar için mutlaka her gün bütün kıyafetlerin değiştirilmesi gerekmektedir.
- Alerjik hastalıklardan korunmak için güneşten yararlanılmalı ancak spor yaparken hava teneffüs edildiği için mutlaka maske kullanılarak spor yapılmalıdır.
Astım hastaları risk altında olan gruplardır!
Alerjik hastalıklarda risk altında olan grup çoğunlukla astım hastalarıdır. Çünkü neredeyse her mevsim değişikliği sırasında artan çevresel faktörler doğrudan astım hastalarını etkilemektedir. Bu nedenle alerjiye karşı astım hastalarının çok dikkatli olması gerekmektedir.
Alerjik hastalıklardan korunmak için 10 öneri
- Alerjik rahatsızlıklardan korunmak için ilk önerimiz vücut direncini arttırmak için zengin protein içeren besinlerin tüketilmesidir. Bunlar; balık, süt, yumurta, kırmızı et ve beyaz ettir.
- Alerjiden korunmanın bir diğer yöntemi ise yeşil yapraklı mevsim sebzeleri, süt ve yoğurt gibi kalsiyum ağırlıklı besinlerin birlikte tüketilmesidir.
- Taze gıdaların tercih edilmesi gerekmektedir. Dondurulmuş gıdalardan sakınılmalıdır.
- Sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi alerjik hastalıklardan korur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirmek için probiyotik, vitamin ve mineral takviyelerinin alınması gerekmektedir.
- İş hayatı ve sosyal hayatın içinden arınarak geceleri en az 6-7 saat uyku uyulması gerekmektedir. Düzenli uyku metabolizmayı daha çok güçlü kılar.
- Güneşten faydalanmak her zaman alerjik hastalıklara karşı direnç sağlar. Özelikle de temiz havalarda güneşe çıkmak hayat kurtarır.
- Spor yapmak ve özellikle de sporlar arasında yüzmeyi tercih etmek alerjik hastalıklardan korunmanıza olanak tanır.
- Mevsime özgü kılık ve kıyafetleri seçerek alerjik hastalıkların üstesinden gelebilirsiniz.
- Alerjik hastalıklardan korunmanın en etkili yolları arasında moral ve motivasyonunuzun yüksek olmasına da özen göstermeniz gerekmektedir.