İnsanlık tarih boyunca burun estetiğine son derece önem vermiştir. Antik heykelleri gözünüzün önüne getirdiğinizde, hepsinde burnun ne kadar ön plana çıktığını göreceksiniz. Kimilerinde güçlü bir karakterin simgesi olan, kimilerinde vazgeçilmez bir güzellik unsuru, kimilerinde sadece bir nefes alma organı, kimilerinde ise yüz estetiğini bozan bir problem olarak görünür. Dolayısıyla bu öyle bir problemdir ki, insan en çok kendi rahatsız olur ve defalarca ameliyat olmayı bile göze almaktadır.
Burun Dolgusu Nedir?
Burun dolgusu Vücuda enjekte edildikten bir süre sonra yavaş bir şekilde parçalanıp emilerek hacimsel etkisini kaybeden hazır dolgu maddeleridir. Dolgu maddelerinin emilim süresi dolgu maddesinin molekül yapısına, ne kadar miktarda enjekte edildiğine ve yüzün hangi bölgesine enjekte edildiğine göre değişmektedir. Bu süre genellikle yaklaşık 6 ila 12 aydır.
İşlemler sırasında en sık kullanılan geçici dolgu maddeleri arasında hyaluronik asit, kalsiyum hidroksiapatit, poly-L laktik asit ile kolajen sayılabilir. Halen kullanılmakta olan geçici dolgu maddeleri, birbirlerinden moleküler yapı, antijenik etki, vücuttan emilme süresi, deri ve yumuşak doku hücrelerinde neden oldukları değişiklikler bakımından farklılıklar göstermektedir.
Nasıl Yapılır?
Ameliyat esnasında kesik olmaksızın ve neşter kullanmadan yani burun üzerinde veya içinde herhangi bir şekilde kesi açmadan yapılan burun estetiği çeşitli avantajları ve dezavantajlarını da beraberinde getirir. Ameliyatsız yapılan burun estetiğinin ya da diğer adıyla dolgu yöntemiyle yapılan burun dolgu estetiğinin olumlu ve olumsuz tarafları aslında hastanın burun yapısı ve yine hastanın operasyondan beklentisiyle doğrudan ilişkilidir.
Neştersiz burun dolgu estetiği uygulamalarının avantajlarını şöylece sıralayabiliriz:
- Hiç bir şekilde anestezi gerekmemesi.
- İşlemlerin yüz bölgesinde hiç iz bırakmadan gerçekleştirilmesi.
- Sadece 10 ila 15 dakika içerisinde uygulamanın tamamlanması.
- Uygulama bittikten sonraki süreçte herhangi bir şekilde iyileşme süreci gerekmemesi.
Dolgular Hangi Amaçla Kullanılır?
Estetik dolgu uygulamalarında kullanılan maddeler verdikleri etkinlik sürelerine göre üç gruba ayrılmaktadırlar: kalıcı olan dolgular, yarı kalıcı olan dolgular ve kalıcı olmayan dolgu maddeleri.
Kalıcı ve yarı kalıcı olan dolgu maddelerinin etkileri 2 ila 5 yıl kadardır. Fakat bu maddelere bağlı alerjik reaksiyonlar, dolgu maddelerinin cilt altında sert doku oluşturması gibi yan etkileri nedeniyle daha az tercih edilmektedir.
Estetik amaçla tercih edilen ve çok sık kalıcı olmayan hyaluronik asit dolgular kullanılmaktadır. Bu kullanılan madde cilt altında bulunan bir destek maddedir ve yaşın ilerlemesi ile birlikte ciltteki miktarı giderek azalmaktadır. Dolgu maddesi olarak kullanılan hyaluronik asit dolgular, laboratuvar ortamında titizlikle hazırlanan ve cilt ile son derece uyumlu bir maddedir.
Ücretleri Nelerdir?
Ücretler hakkında doğru bilgi almak için sol tarafta bulunan hemen sorun formundan numaranızı bırakabilirsiniz. Hastanemizde yapılan burun dolgusu operasyonları hakkında detaylı bilgi almak için 0507 242 81 81 - 0507 242 81 81 nolu telefon numaralarından uzmanlarımıza ulaşabilir ve aklınıza takılan tüm sorularınızı iletebilirsiniz.
Taburculuk ve İyileşme Süresi
Uygulama bittikten sonra ; kısa sürede iyileşmeye başlayan lokal şişlikler, morluk, burun ucunda bazen yaklaşık 15 gün kadar sürebilen kırmızılıklar görülebilmektedir. Uygulanan bu metodun en iyi yanlarından biri de önden deneme şansı buluyor olmasıdır. Beğenilmediği takdirde bu dolgu maddesini 2 ila 3 gün içinde eritebilen güvenli maddeler de mevcut olmaktadır. Fakat şimdiye kadar burnundan memnun olmayan ve dolguyu eritmek isteyen hiç bir hasta da olmamıştır.
Yüz dolgusu hyaluronik asit muayenehane koşullarında ve doktor tarafından yapılır, uygulama bölgesinin çokluğuna göre 10 ile 15 dakika arası bir uygulama süresi bulunmaktadır. İşlemden hemen sonra çıkıp normal hayatınıza dönersiniz.
Yan Etkileri ve Riskleri Nelerdir?
Yüz dolgusu uygulamalarının tümünde olası yan etkileri burun dolgusu için de geçerli olmaktadır. Alerjik reaksiyon, kanama, enfeksiyon, granülom oluşumu bu komplikasyonlar içerisinde yer almaktadır. Burada bilinmesi gereken en önemli husus, tecrübeli ellerde ve uygun şekilde kullanıldığında, komplikasyon oranının yok denecek kadar çok az oranlarda olduğudur.
Burun Dolgusu Kalıcı mıdır?
Uygulamanın yapıldığı bölgeye göre değişmekle birlikte Hyalüronik asit türevleri yaklaşık 8 ila 12 aya kadar kalıcı olabilmektedir. Kalsiyum hidroksiapatit türevleri ise uygulandığı bölgede etkisini yaklaşık 18 aya kadar koruyabilmekte, ancak spesifik bölgelere uygulanabilmektedir.
Dolgu Burnun Fonksiyonunu Etkiler mi?
Yapılan dolgu işlemi burunda herhangi bir şekilde fonksiyon bozukluğuna sebebiyet vermemektedir. Uygulanan bu işlem ameliyat değildir, dolayısıyla genel anestezi gerektirmez, elde edilen sonuçlar geçicidir, uygulama yaklaşık 10 ila 15 dk. kadar sürer ve uygulama sonrası normal günlük yaşantıya devam edilir, herhangi bir iyileşme sürecine de ihtiyaç yoktur.
Doktorlarımıza Sorularınızı Sorun
Burun dolgusu ve estetiği ile alakalı aklınıza takılan soruları 0507 242 81 81 - 0507 242 81 81 nolu telefon numaralarından uzmanlarımızı arayarak doktorlara iletebilir ve bu konuyla alakalı detaylı bilgilere sağlıklı bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Burun Dolgusu Burun Estetiği Yerine Geçer mi?
Çok ciddi nefes alma problemine sebep olan septum eğriliklerin, konka hipertrofileri, valv yetmezliği gibi anatomik problemlerin burun dolgusu ile giderilmesi mümkün değildir. Ancak burun dolgusu uygulamalarında valv açısının kısmi düzeltilmesine bağlı olaraktan nefes almada düzelmeler gözlemlenmiştir. Dolayısıyla çok sık olmamakla birlikte burun dolgusu uygulamalarında fonksiyonel düzelme beklenebilir.