Uyku bozuklukları insan hayatını her bakımdan olumsuz etkileyen faktörlerdir. Pek çok sebebe bağlı olmakla beraber uyku bozukluklarının tedavisi mümkündür. Bunun için uyku testi yapan hastanelere başvurmak yeterli olacaktır. Gerekli tüm muayeneler yapılarak uyku bozukluğunun nedenleri ortaya konacak ve gerekli tedavi süreci başlayacaktır.
Bu Belirtiler Varsa Dikkat!
- Geceleri uykudan bağırarak ve korku içerisinde uyanıyorsanız,
- Sık rüya görüyorsanız,
- Gün içerisinde uykuluk atakları yaşıyorsanız,
- Bu uykuluk durumu neticesinde eskisi kadar sık araba kullanamıyorsanız,
- Kitap okurken, televizyon izlerken ya da iş yerinizde uykuya dalma eğilimi gösteriyorsanız,
- Sabahları baş ağrısı ile büyük bir yorgunlukla uyanıyorsanız,
- Haftada en az 2-3 gece uykuya dalmakta zorlanıyorsanız,
- Uyuyamayacağım fikri ile endişeye kapılıyor ve huzurunuz kaçıyorsa,
- Geceleri bacaklarına kramplar giriyorsa,
- Yatakta geceleri sürekli bacaklarınızı hareket ettirme gereği duyuyorsanız,
- Akşam saatlerine doğru ya da yatağa girdikten sonra bacaklarınızda bir huzursuzluk hissediyorsanız,
- Horlamanız yan odadan bile duyulacak düzeyde ise,
- Gece içerisinde nefes alamama gibi bir his ile uyanıyorsanız,
- Yeterli derecede uyumanıza rağmen gün içerisinde yorgun ve uykuluysanız,
- Geceleri boyun, baş ve göğsünüzde terlemeler meydana geliyorsa,
- Uykuda nefes durması yaşıyorsanız,
- Gece içerisinde en az bir kere tuvalete gitme isteği duyuyorsanız,
Siz de uyku hastalıklarından birisine sahipsiniz demektir. Yukarıdaki şikayetlerden üç veya daha fazlasına evet cevabı veriyorsanız mutlaka uyku laboratuar olan hastanelere başvurarak gerekli testleri yaptırın. Uyku rahatsızlıkları günlük aktivitenizi ve sosyal yaşantınızı tehlikeye sokar. Bunun yanında çok daha ciddi sağlık sorunlarının da tetikleyicisi olabilir. Uyku laboratuarı olan hastaneler genellikle gerekli teçhizat ve donanıma sahip olduğundan hastanın bir gecelik yatışı ve kaydedilen verilerle tedavi süreci başarılı bir şekilde sonuçlandırılmaktadır.
Uyku Bozukluğu Hastalıkları İhmale Gelmez
Uykusuzluk problemi ile karşılaşıp karamsarlığa düşmenize gerek yok. Toplumun neredeyse %90?ı hayatının bir evresinde uykusuzluk rahatsızlıkları ile karşılaşabiliyor. Bu gibi durumlar 2 aydan uzun süre ve haftada 2-3 geceden sık şekilde ortaya çıkabiliyor. Bu gibi kronik uyku rahatsızlığı yaşayanların oranı da %30 civarındadır. İnsan doğası gereği yaşamının 3`te 1`ini uykuda geçirmektedir.
Uyku süresi genellikle kişiden kişiye değişim gösterse de bu süre 4 ila 11 saat arasında değişir. Uyku süreleri kişinin genetik faktörleri ile doğrudan bağlantılı olup buna göre değişkenlik gösterebilir. Doğuştan gelen bu faktörler ile kişinin uyku süresini belirli limitler dışında değiştirmek ya da müdahale etmek pek olası bir durum değildir. Şayet bu süreyi kısaltmaya kalkarsak uyku yoksunluğu neticesinde görülen istenmeyen belirtiler ortaya çıkabilir. İş ve sosyal yaşantı, verimlilik, trafik kazaları gibi pek çok unsurla uyku bozukluklarının yakından ilgisi vardır. Bu doğrudan ilişkinin ortaya konması ile ayrı bir disiplin ortaya çıkmıştır ve bu alanda önemli basamakları oluşturmuştur.
Uygun bir uyku bozuklukları merkezinde yapılacak tanı ile hastanın uyku problemi kolaylıkla çözülmektedir. Bunda uzman doktorun da yetkinliği çok önemlidir. Bir başka konu ise uyku laboratuarı fiyatları olmaktadır. Uyku laboratuar fiyatları hastanın durumuna göre farklılık gösterebilir. Öncelikle hastaya gerekli muayeneler yapılıp tanı konmalıdır. Ancak bundan sonra uyku bozuklukları merkezi tarafından hastanın ne kadar bit bütçe ayırması gerektiği söylenebilmektedir.