Kalp hastalıkları ile ilgili belirti ve şikayetler

Kalp hastalıkları ile ilgili belirti ve şikayetler

Göğüs ağrısıKoroner kalp hastalığına bağlı göğüs ağrısı genelllikle eforla, emosyonel stresle veya yemek sonraları kalbin işyükünün artmasıyla ortaya çıkan dakikalarca sürebilen dinlenmekle  ya da dilaltı uygulanan nitrat denilen ilaçlarla azalan ya da geçen göğüs kemiği veya sol göğüsten başlayıp sol kola, çeneye, sırta  yayılabilen çoğu kez sıkıştırıcı, ezici, baskı hissi, sıkışma, yada yanma şeklinde tariflenen bir ağrıdır ve angina pektoris olarak adlandırılır.

5 dakikadan daha uzun süren ve dilaltı nitrata rağmen devam eden ağrı akut myokard infarktüsünün işareti olabilir. Kalbi çevreleyen ve perikard olarak adlandırılan zarın iltihabına bağlı ağrı ise genelikle sürekli, eforla ilişkisi olmaksızın göğüste batma hissi seklinde ve pozisyonla değişen, her iki omuza yayılabilen bir ağrıdır

Aortun yırtılmasına (aort diseksiyonu) bağlı ise sırta vurur ve çok şiddetli ani başlangıçlı bir ağrıdır. Nefes darlığıGenellikle fiziksel aktivite ile (eskiden rahat yürünen  bir mesafede veya yokuş, 1-2 kat merdiven çıkma ile) başlar ve ilerleyici vasıfta olup ilerki safhalarda geceleri yastık sayısını artırmaya, düz yatamamaya neden olabilir. Kardiyak iskemi veya kardiyomyopatinin bir işareti olabilir. Amfizem, astma ve diger akciğer hastalıklarında da olabilir veya bu hastalıklarla karışabilir. ÖdemKalp yetmezliğine bağlı olarak vücutta su ve tuz birikimesidir. Genellikle bacaklarda bazen karında ve nadir olarak kollarda, iki taraflı ve bastırmakla içine çöken vasıftadır. Böbrek ve karaciger hastalıklarında da ortaya çıkabilirGece idrara çıkmaGündüz saatlerinde vücutta biriken fazla su ve tuzun uyku saatlerinde idrarla atılması nedeniyle, idrar miktarında artışla beraber gecede 2 veya daha fazla sayıda tuvalete çıkmadır. BayılmaKalp hastalığına bağlı  bayılma genellikle kısa süreli (bir kaç dk), ani olup tam bir bilinç kaybı vardır, hasta genellikle o an bulunduğu pozisyonu kaybeder ve yere yığılır, sözlü ya da ağrılı uyaranlara cevap alınamaz.

Genellikle idrar kaçırma veya ağızdan köpük gelmesi kollarda ve bacaklarda kasılma yoktur, hasta kendini çabuk toplar (bayılma sonrası uyku dönemi yoktur). Genellikle tekrarlayıcı ve ilerleyici vasıftadır. En sık kardıyak aritmilerde görülür, bu nedenle kalp hastalığı tanısı olan birinde bayılma varsa ölümcül bir aritmi ekarte edilene kadar bir tıbbi acil olarak muamele görmelidir. ÇarpıntıAnormal olarak kalp atışlarının hasta tarafından göğüs bölgesinde yada bazen karında hissedilmesidir. Kaçmış bir atım, duraklama  şeklinde hissedildigi gibi normal kalp atışları da bazen hissedilmektedir, özellikle normalden hızlı, düzensiz, terleme veya bayılmanın eşlik ettiği çarpıntılar kalp hastalığına işaret edebilir. SiyanozGenellikle el ve ayak parmakları, dudaklarda  dokulara yetersiz oksijen taşınması nedeniyle olan mavimsi renk degişikliğidir. Doğumsal kalp hastalıkları, kardiyomyopatiler, kapak hastalıkları nedeniyle olabileceği gibi ciddi akciğer hastalıkları da siyanoza yolaçabilir. Çabuk yorulmaBir çok nedeni olmasına karşın kalp yetmezliğinin erken bir belirtisi olabilir ve özellikle yaşlılarda ve önceden bilinen koroner kalp hastalığı veya kalp kapak hastaları olanlarda önemlidir.

Güncelleme Tarihi:21/11/2024
Yayınlama Tarihi:30/04/2011
Okunma Sayısı:115202
Soru sor