Kuşkunuz varsa arayın. Defalarca kontrol ettiğiniz halde doğumun gerçekten başladığına emin olamayabilirsiniz. Emin olmayı beklemeyin evde doğurmayı planlamadığınız sürece Hekiminizi arayın. Konuşurken gelen kasılmalar sayesinde olasılıkla sesinizi tonundan gerçek doğum olup olmadığını anlayacaktır. (Elbette terbiye adına sancıyı gizlemeye çalışmıyorsanız.)
Doğum habercilerinin gerçek olmadığı anlaşılırsa utanacağınız korkusu hekiminizi aramanızı engellemesin. Bunun yanlış bir alarm olduğu anlaşılırsa kimse size diş bilemeyecektir. Doğum işaretlerini yanlış yorumlayan ilk hasta siz değilsiniz sonuncu da olmayacaksınız.
Eğer tüm belirtiler hastaneye gitmeye hazır olduğunuzu gösteriyorsa hekiminizi hangi saatte olursa olsun arayın. Suçluluk duygusu veya aşırı nezaketin hekiminizi hafta sonu rahatsız etmenizi veya gece yarısı uyandırmanızı engellemesine izi vermeyin. İşleri doğum yaptırmak olan kişiler yalnızca 9'dan 5'e çalışma beklentisinde değillerdir.
Hekiminiz büyük olasılıkla kasılmalarınız belli sıklığa ulaşınca -diyelim ki 5, 8 veya 10 dakika arayla- aramanızı tembihlemiştir. En azından bir kısmı bu sıklığa ulaşınca arayın. Mutlaka hepsinin beli aralıklarla gelmesini beklemeyin; bu asla olmayabilir.
Hekiminiz ayrıca su keseniz yırtılırsa, veya doğum başlamadığı halde siz yırtıldığını düşünürseniz de aramanızı istemiştir. Şunlar varsa mutlaka hemen arayın: beklenen tarihe hala haftalar varsa; bebeğinizin küçük olduğunu ya da leğene yerleşmediğini biliyorsanız; amniyon sıvısı yeşilimsi kahverengiyse.
Gerçek doğum olmayabileceği kuşkusu varsa, bu gerçek doğum değildir şeklinde bir çıkarımda bulunmayın. Garantiye almak için hata yapmayı göze alın ve hekiminizi arayın.
Gerçek doğum ağrıları başladığında hemen hastaneye gitmek gerekmez. Ancak suyunuz gelirse, kanama olursa ve birden bire sık ve şiddetli ağrılar gelirse hemen hastaneye gitmelisiniz. Ağrılar beş dakikada bir geldiğinde hastaneye gitmek için evden çıkılmalıdır. Ancak hastane evinizden uzaksa daha da erken çıkılmalıdır. Sürpriz doğumların çoğu filmlerde veya televizyonda olur.
Gerçek yaşamda, özellikle ilk bebekler yeterli uyarı vermeden nadiren doğarlar. Çok ender olarak, hiç doğum sancısı olmamış veya düzensiz birkaç sancısı olmuş kadınlar aniden sıkışırlar ve genellikle bunu tuvalete gitmeleri gerektiği şeklinde yorumlarlar.Bu kadınlardan birinin siz olmanız ihtimalini göz önünde bulundurarak sizin ve eşinizin evde doğurmanın temel kurallarını öğrenmeniz yerinde olacaktır. Yine de bu uzak olasılık üzerine kaygılanarak vakit
Hastane seçiminin yanısıra 38. haftada hazır olması gereken bir diğer şey de valizdir. Valizde kendiniz ve bebeğiniz için gerekli eşyalardan yeterince (yeriniz olamayabileceği için gereğinden fazla değil) olmalıdır. Bunlar;
Kendiniz için:
- Gecelik ya da pijama (emzirmeye uygun, penye ya da pamuklu)
- Sabahlık
- Kısa pamuklu ya da yün çorap
- Atlet
- Külot (pamuklu, penye, ağı ve kenarı geniş)
- Sutyen (lastikleri sıkı, askıları lastik olmayan kesesi geniş ve göğsünüzün tamamını içine alacak şekilde, sentetik olmayan)
- Hijyenik ped (yoğun günler için olanlardan, emici)
- Havlu, sabun, diş fırçası, tuvalet kağıdı vs. gibi
- Eve giderken giyilecek uygun bir giysi
- Islanmaya uygun alçak topuklu terlikTarak, saç tokası, makyaj malzemeleri, dudak nemlendiricisi
- Not defteri, kalem, jeton ya da telefon kartı, önemli durumlardan aranacak yakınların numaraları
- Giysilerin yedekleri olmalıdır.
Bebeğiniz için:
- Zıbın ya da fanila (penye, pamuklu, dikişleri misina değil iplikle dikilmiş dantelleri sentetik olmayan)
- Alt pijama (patiksiz düz paçalı)Tulum ya da pijama (patiksiz düz paçalı)
- Başlık (penye, pamuklu, dantelleri ve dikişi sentetik olmayan)
- Çorap (pamuklu merserize penye)
- Hazır bez
- Üzerini örtmek için penye ya da pamuklu örtü ya da ağır olmayan battaniye
- Giysilerin yedekleri