Bilgisayarlı tomografi nedir?

Bilgisayarlı tomografi nedir?

Bilgisayarlı Tomografi Nedir?

Bilgisayarlı Tomografi (BT)(CT) Röntgen ışınları (x ışınları) ile, vücudu ince dilimler (3-10 mm) şeklinde kesitler ile inceleyen bir tekniktir. Bu sayede vücudumuz içindeki organların hastalıklarını tanımada bize yardımcı olur. Gelişen teknolojinin sunduğu çok kesitli BT(CT) cihazlarının hızı artmış, alabildikleri kesit kalınlıkları azalmıştır.

Tek bir nefes tutma süresinde (15-20 saniye) tüm vücut, dilimler halinde görüntülenmekte; aralıksız alınan kesitler bilgisayarda işlenerek anatominin daha iyi anlaşılması sağlanabilmektedir.

İnceleme sırasında hastanın bilgisayarlı tomografi masasında hareketsiz olarak yatması gerekir. Masa, cihazın orta kesimine doğru hareket ederken ilgili vücut kesimini görüntülemek için çok sayıda kesitsel görünütü cihaz tarafından alınır. İnceleme sırasında acı ya da ağrı hissi oluşturacak bir uygulama bulunmamaktadır. Karın BT tetkiklerinde genellikle ağızdan içirilen ilaçlı su ile tüm barsakların boyalı su ile dolması sağlanarak, barsak içinde ya da duvarında yer alan kitlelerin diğer dokulardan ayırımı kolaylaştırılır. Damardan pompa ile hızla verilen ilaç ile kanı boyayarak aynı incelemede damarların durumu, kitle ile damarların ilişkisi, kitlenin kanlanma özellikleri ve bazı kitlelerin görülebilir hale gelmesi sağlanır.

Hızlı yapılması, dakikalar içinde çok farklı organ sistemlerini incelemesi nedeniyle tercih edilmektedir.

Bilgisayarlı tomografi işlemi incelenecek organa göre isimlendirilir. Örneğin karın bölgesi incelenecek ise "abdominal BT", göğüs kafesi incelenecek ise "toraks BT" denir. Bilgisayarlı tomografinin özel bir yönteminde kolonoskopiye benzer şekilde kalın barsak iç yapıları değerlendirilir ve hastalıklı bölgenin üzerindeki barsak yapıları hakkında da bilgi sağlanabilir. Bu yöntem "sanal kolonoskopi" olarak da bilinmektedir.

Güncelleme Tarihi:21/11/2024
Yayınlama Tarihi:13/01/2012
Okunma Sayısı:131361
Soru sor