Diş implantları takıldıktan sonra nelere dikkat edilmeli

Diş implantları takıldıktan sonra nelere dikkat edilmeli

İmplant tedavisinin aşamaları nelerdir?

İmplant yaptıracak olan kişiden ilk başta genel sağlığıyla ilgili bir bilgi alınarak Hekim ile birlikte değerlendirme yapılır. Genel sağlık açısından herhangi bir problem olmadığına gözlemlendiğinde tedavi aşamasına geçilir. Çene kemiğinin müsait olduğuna karar verildikten sonra, implant tedavisine başlanılır. Daha sonra çene kemiğinin uygun olup olmadığına bakılır. Kemik uygun olduktan sonra tercih edilecek implant yöntemine göre uygulamaya geçilir. Öncesinde hastanın enfeksiyon kapmaması için hastaya diş eti tedavisi yapılır. Hastanın ağzına tedavi uygulandıktan sonra implant tedavisine geçilir. İmplant uygulaması sonucu hastalar dişlerini hemen kullanabilir. Yada kemikle kaynaşma süresinin sonunda da kullanabilirler.

Dikişsiz bir implant uygulamasında implantın çapı kadar bir bölge kaldırılır, sert doku lazeriyle çene kemiğine girilir ve bir yuva açılarak implant bu bölgeye yerleştirilir.

Klasik implant tedavisinde, cerrahi işlem ile diş eti kesilir, kemiğin üzerinden implantın çapı kadar yer açılarak implant buraya yerleştirilir. Dikişli yöntemlerde bir hafta sonra dikiş alınmaktadır. Dikiş alındıktan 2 ay sonra implantın üstü açılır ve diş hastaya yapıştırılır. İmplantlar tek bir diş eksikliğinde hastaya uygulanabildiği gibi, dişi hiç olmayan hastalara da uygulanabilmektedir.

İmplant uygulandıktan sonra, implant ve kemiğin birbirlerine kaynaması anlamına gelen, `osseointegrasyon? sürecine girilir. Bu süreç, yapılan işleme, kemiğin kalitesi gibi faktörlere göre 2 ay ile 6 ay arasında değişmektedir. Bu süreçte dişsiz kalmak, özellikle ağzında hiç dişi bulunmayan hastalar ve ön bölgede diş eksikliği olan hastalarımız için estetik ve fonksiyonel kaygılar ortaya çıkarmaktadır. Günümüzde bu tip hastalarımızda, implantın yapıldığı gün, implantlardan destek alan sabit bir protez uygulayarak bu kaygıları ortadan kaldırıyoruz ve hastalarımızın bu süreci çok daha konforlu geçirmelerini sağlayabiliyoruz.

Diş implantları takıldıktan sonra nelere dikkat edilmeli

Dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan bahsedecek olursak tedaviyi yapacak hekimin bilgi ve tecrübesi kadar, implant tedavisinin yapılacağı klinikteki hijyen kurallarıda önemlidir. Tedaviden sonrası tarafınıza verilmiş olan implant sertifikalarını saklamanız gerekmektedir.

İmplantlar tedavisinde sonra iyileşme safhası yaklaşık 1,5 ay gibi bir zamandır.  İmplantın bakımı, normal dişlerin bakımıyla aynıdır. Ağız hijyeni yapılmadığı sürece diş etlerinde problem olur. Diş etlerindeki problem implant etrafındaki diş etinin de etkilenmesini sağlayacak ve bu bakım devam etmezse diş etinde bulunan iltihaplanma çene kemiğine kadar ilerleyecek ve çene kemiğinin kaybı meydana gelecektir.
İmplantlar çene kemiğinden destek aldığı için, kemikten olan desteğini kaybettiğinde başarısız olacaktır. İmplant tedavisinin, 18 yaşını doldurmuş ve diş eksikliği olan tüm kişiler için uygulanabilecek bir tedavi şeklidir. Tek diş eksikliği veya çoklu diş eksikliklerinde  dental implant tedavileri diş eksikliklerinin giderilmesinde sağlıklı bir tedavi yöntemidir.

İmplant Tedavisinin Riskleri Nelerdir?

Tedaividen sonra cerrahiden kaynaklanabilecek sorunlar olarak ağrı, şişlik ve kanamayı söyleyebiliriz. Bu tür şikayetler işlem sonrası ilk birkaç gün olabilmektedir. Tedaviyi gerçekleştiren hekimin vermiş olduğu bilgilere riayet edilip tavsiye edilen ilaçlar kullanılırsa bu süreç sorunsuz olarak atlatılabilir.

Teknolojiin ilerlemesiyle birlikte 3 boyutlu görüntüleme yöntemlerinden alınmış bilgiler neticesinde hazırlanan cerrahi veriler sayesinde (navigasyonlu implant, cerrahi stent) implantlar güvenli ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Yapılan tedavi sonrası rahatsızlıklar ve anatomik yapılara zarar verme riski ortadan kalkmaktadır.

İmplant sonrası bakım

Tedavi  sonrası, ağzı bakımına önem verilmesi gerekmektedir. Normal şekilde diş fırçalamanın dışında, hekimin tavsiye ettiği özel ipler, arayüz fırçaları ve ağız duşları kullanılarak implant uygulanmış bölgenin temizliği sağlanmalıdır.

Ayrıca düzenli olarak kontrollere gidilmesi gerekmektedir. Hekim tarafından önerilen kontrol süreci ilk iki yıl 6 ayda bir, daha sonrasında da yılda bir kere kontrollere gitmektir. Böylelikle bölgede oluşabilecek problemler, başlangıç halindeyken kişi tarafından fark edilemeyebilir ancak hekim tarafından yapılan muayene sonucunda ortaya çıkabilr, tedbir alınarak oluşabilecek daha büyük sorunların önüne geçilmiş olunur.


Nasıl normal dişlerimizde çay, kahve, sigara gibi sebeplerle lekelenmeler olabiliyorsa ya da kötü ağız bakımı sonunda diş taşları oluşabiliyorsa, aynı şekilde implantlarda da bu tarz lekelenmeler ve diş taşları oluşabilir.
İmplantın en büyük düşmanı, implantın diş etine değdiği yerlerde oluşan taşlardır.İimplant tedavisi yapan hastaların, normal diş bakımlarını dikkatli biçimde yapmalarıve ihmal etmemeleri gerekmektedir. 

Detaylı bilgi için : https://www.meltemdis.com/implant

Güncelleme Tarihi:01/12/2021
Yayınlama Tarihi:03/11/2016
Okunma Sayısı:20871
Soru sor