Uzmanlar uyarıyor: kepçe kulak ameliyatını okul öncesi yaptırın

Uzmanlar uyarıyor: kepçe kulak ameliyatını okul öncesi yaptırın

Ailelerin çocuklarındaki bu problemi erken fark edip mutlaka okul çağı öncesinde ameliyat ettirmeleri gerektiğini belirten Dr. Gökalp Dizdar: “Çocukların okul ve sosyal yaşamını olumsuz etkilememesi için çocuk mutlaka okula başlamadan önce ameliyat ettirilmelidir. Kulak gelişimi 5-6 yaşında gelişimini büyük oranda tamamladığından bu ameliyatı çocuk 5 yaşındayken, okulun hemen öncesinde yaptırmak faydalı olacaktır.” dedi.

Her toplumda farklı inanışların olduğunu belirten Dr. Dizdar çocuklara Kral Midas’ın uzun kulaklarından bahsederek “Bu şekilde bir ceza mekanizması oluşturulmuş oluyor. Çocuk bir hata yaptığını bu nedenle kulaklarının bu şekilde olduğunu sanıyor. Bu çok yanlış. Çocuklara bunun düzgün bir şekilde anlatılması ve tedavi sürecine derhal başlanması gerekmektedir.” diyor. İlerleyen yaşlarda bu sorun için farklı kamuflaj şekilleri uydurmaya çalışan insanlardan örnek veren Dr. Dizdar: “Saç uzatma, şapka takma gibi kamuflaj tekniklerini uygulamak yerine bu sorundan tamamen kurtulmak mümkündür.   Bu durumun yarattığı psikolojik travmadan kurtulmak için bu gibi geçici çözümler değil, kepçe kulak ameliyatı gibi kalıcı yöntemler uygulamak gerekir. Kişinin iç dünyasını olumsuz yönde etkileyen kepçe kulaklar ancak temelli tedavi edildiği müddetçe kişinin hayatını olumsuzdan olumluya çevirecektir.” demektedir.

Kulak Ameliyatının Estetik Yönü

Durumun estetik yönünden de bahseden Dr. Dizdar: “Psikolojik yönü çok boyutlu olan estetik kaygılar, cerrahi bir operasyon ile ortadan kaldırılabilir. Yüze uyumlu, açısının düzgün olduğu bir kulak kişinin özgüvenini yerine getirecektir.” dedi.

“Kulak kepçesinin normal açıdan daha fazla öne doğru kıvrık olması durumuna kepçe kulak adını veriyoruz. Bu durum doğuştan meydana gelmektedir. Anatomik bir sorun olduğundan ancak cerrahi bir müdahale ile sorun giderilmektedir. Sosyal gelişim yönünden bakıldığında çocuklar için oldukça önemli olan bu durum okul çağından hemen önce 5-6 yaşlarında giderilmelidir.  Kulak gelişimi 5-6 yaşlarında tamamlandığından ameliyat için en uygun yaşlar da bu civarda olmaktadır. Bu yaşlarda çocuk uyutularak genel anestezi altında bu operasyon kolaylıkla yapılmaktadır. Bununla birlikte ilerleyen yaşlarda lokal anestezi ile de bu ameliyat rahatlıkla can yakmanda yapılabiliyor. Lokal anestezi de ameliyat edilecek kısım uyuşturulduğundan hasta herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez.” 

Yaptıkları kesiler hakkında da konuşan Dr. Dizdar: “Kesileri kulak arkasından yaptığımız için dışarıdan herhangi bir dikiş izi vs görünmez. Ameliyatı ortalama 1-2 saat arasında gerçekleştiriyoruz. Hasta hemen taburcu edilip evine gönderiliyor, normal hayatına kaldığı yerden devam edebiliyor. Ameliyat sonrası her iki kulağa da sargılı bez uygulaması yapılıyor. Birkaç gün bu sargılı bezler hastanın kulaklarında kalıyor. Sargı açıldıktan sonra da bir ay müddetle kulakları rahat ettirecek, sıkmayan bandajlar konulması tavsiye edilir. Bu süre zarfında kulağı zorlayacak herhangi bir aktivite yapılmaması gerekir. Spora ara verilmeli, bu ihtiyaç tempolu yürüyüşlerle giderilmelidir. Okulda çocuğun hareketli olduğu düşünülürse ve kulağına bir zarar verebileceği ihtimaline karşı çocuk mutlaka okul öncesi tedavi ettirilmelidir.” dedi.

Kepçe Kulak Ameliyatının Riskleri Var Mıdır?

Kepçe kulak ameliyatının riskleri hakkında da konuşan Dr. Gökalp Dizdar:”Hemen her tür ameliyatta riskler mevcuttur. Ameliyat sonrasında yara enfeksiyonu, kabarık iz, doku içerisinde meydana gelen kanama, şişik gibi durumlar yaşanabilir. Bu gibi durumların oluşmaması için mutlaka doktor talimatlarına uymak gerekir. İyi korunmayan kulaklarda asimetrik gibi durumlar oluşabilir. Kulağın dışarı açılması gibi istenmeyen durumların oluşmaması için mutlak suretle doktor talimatlarına uyulmalıdır. Aksi takdirde onca çaba da boşa gidecektir.” dedi. Doktor kontrolü ile en hızlı sürede iyileşme görüldüğünü belirten Dr. Dizdar, uyguladıkları teknikler ile şimdi kulak ameliyatına herkesin tereddütsüz bir şekilde girebileceğini sözlerine ekliyor.

Güncelleme Tarihi:04/05/2024
Yayınlama Tarihi:07/03/2016
Okunma Sayısı:10053
Soru sor