Şaşılık tedavisinde en etkin yöntemler

Şaşılık tedavisinde en etkin yöntemler
Şaşılık, gözlerin birbiriyle olan uyum ve paralelliğinin yitirilmesi durumudur. Her bir gözde 6 tane göz dışı kas bulunmaktadır. Bu kasların biri ya da birkaçında kuvvet azlığı ya da fazlalığı mevcut ise şaşılık ortaya çıkmaktadır. Gözün biri düz bakarken diğeri içeri, dışa, yukarı veya aşağı doğru bakabilmektedir. Bazı durumlarda ise her iki gözde kayma vardır. Şaşılığın oluşması tek bir nedenden dolayı olmaz. Şaşılık tedavisinde erken teşhisin önemi büyüktür. Geç kalındığında çocukların gözlerinde estetik problemler ortaya çıkabilir. Bununla birlikte ömür boyu sürecek görme azlığı problemi de ortaya çıkabilmektedir. Yapılacak en sağlı hareket doğumun hemen ardından çocuğun herhangi bir göz problemi olmasa da bir muayeneden geçirilmesi olacaktır.

Şaşılığın Ortaya Çıkma Nedenleri
Belirttiğimiz gibi şaşılığın tek bir nedeni yoktur. Örneğin sorunlu bir hamilelik süreci, doğum sürecinde yaşanan problemler, çocuğun gelişim sürecinde geçirdiği rahatsızlıklar şaşılığa sebep olabilir. Şaşılıkta genetik yatkınlık da rol oynayabilir. Aile içerisinde göz problemi olan kişilerin çocuklarında da bu sorun görülebilmektedir. Çocukluk döneminde 2 yaş ve sonrasında görülen şaşılıklar genellikle göz bozuklukları nedeniyledir. Eğer bir çocuğun şaşılığa yatkınlığı varsa gözde kayma, travma, ateşli bir hastalık veya bir kaza neticesiyle başlayabilirler.
şaşılık tedavisi

Sinirlerde meydana gelen felçler de göz kaymaya sebebiyet verebilir. Meydana gelen kazalar, ileri yaşta hipertansiyon, travmalar, şeker hastalığı gibi durumlar da göze gelen sinirlerde felç görülebilmektedir. Burada uygulanacak tedavi hastalığın kalıcı olup olmadığına, felcin durumuna göre değişmektedir. Şaşılık Tedavisi Nasıldır?

Şaşılığın tedavisi
nde çeşitli metotlar uygulanabilir. Kapama tedavisi, botox, gözlük, ortopedik tedavi, cerrahi müdahale gibi yöntemler mevcuttur. Hangi tedavi yönteminin hastaya en uygunu olduğuna doktor yapacağı muayeneden sonra karar verecektir. Uygulanacak yöntem hastanın şaşılık durumuna göre ele alınmaktadır. Genetik, sonradan oluşan ya da kısmi şaşılıklara doktor gerekli tedavi yöntemini uygulayacaktır. Özel Meltem Hastanesi Göz Hastalıkları bölümü uzman doktorları şaşılık tedavisinde en etkin yöntemleri uygulamaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:03/05/2024
Yayınlama Tarihi:04/02/2014
Okunma Sayısı:10756
Soru sor